bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: Jonathan Drouin budí vášně. Naneštěstí ne ty správné

22. ledna 2016, 7:25

Petr Adler

Jistě, je to tak, že na jevišti NHL jsou z hlediska dějepisu pouze tři hlavní hvězdy: Wayne Gretzky, Marie Lemieux a Jonathan Drouin.

Takhle pěkně zareagovalo několik předních kanadských komentátorů na nedávné požadavky mladého hráče Tampa Bay Lightning, který se od podzimu domáhá, aby byl vyměněn, protože mu jeho kouč Jón Cooper prý nerozumí a nedává mu dost prostoru.

Tenhle výraz je znám odjinud: ženatí chlapi, jejichž rodiny odjely na letní prázdniny, svádí mladé dívky a říkají jim, že víte, vy jste taková nějaká jiná, moje žena mi nerozumí.

Zdálo by se, že na ten nesmysl nemůže naletět žádné chytré děvče. A vidíte to: nezapomenutelný známý psychiatr MUDr. Miroslav Plzák svého času řekl, že kdepak, ženské, které tuhle řeč vzaly vážně, tvořily převážnou většinu jeho pacientek.

Rozdíl je ovšem v tom, že generální manažer Tampa Bay Lightning Steve Yzerman jemně naznačil, že o pravdivosti Drouinových slov by se dalo s úspěchem pochybovat. Čili: Yzerman nenaletěl.

Drouin sice rozjel letošní sezónu poměrně dobře, jenže pak se zranil. Po měsíční přestávce se do formy dostával jen moc pomalu. A jelikož mužstvo nemůže čekat se složenýma rukama, poslali Lightning milého Drouina na svoji farmu v Americké hokejové lize (AHL), Syracuse Crunch, aby se rozehrál.

Drouin sice po příjezdu do nižší soutěže pronášel tzv. správné řeči o tom, jak se těší, že se na farmě vyhraje, ale jeho zástupce Allan Walsh skoro současné prozradil, že žádal o výměnu někam jinam už začátkem podzimu. Tím pádem nebral Drouinovy řeči nikdo vážně. Drouin se sice tvářil, že tohle jsou otázky, které jsou mezi ním a mužstvem, takže nevidí důvodu, aby na ně odpovídal, jenže všichni vědí, že hráčův zástupce je hráčovou hlásnou troubou.

Stručně: kdyby Drouin neřekl Walshovi, aby se vytasil s touhle pumou, nestalo be se to.

Jednoduchý vztah

Hráčův zástupce (agent) je hráčovým zaměstnancem. Může hráčovi navrhnout řešení nějaké situace, ale rozhodnutí je na zaměstnavateli, tedy na hráčovi. Když hráč přijde s nějakým nápadem (třeba se žádostí o výměnu), dobrý zástupce mu vysvětlí všechny klady a zápory takového kroku, aby pak učinil tak, jak mu řekl hráč.

Takže: když Drouin řekl ráno před utkáním koučovi Crunch Robu Zettlerovi, že večer nenastoupí do zápasu mužstva v torontském Ricoh Coliseum proti Marlies, farmářskému klubu Toronto Maple Leafs, bylo to jeho rozhodnutí.

Drouin to poté vysvětlil tak, že pokud ví, je výměna z Tampa Bay Lightning někam úplně jinam na spadnutí, a on by nerad byl v nebezpečí zranění, které by mohlo výměnu zrušit.

Jeho zástupce Walsh později řekl, že povědomí o nastávající výměně má z úst vedení mužstva.

Yzerman na místě postavil Drouina mimo hru, zastavil mu výplatu, a Walsh na to reagoval jadernou pumou: nemá cenu, aby Drouin jakkoliv pokračoval v Lightning, a mužstvo se chovalo nesmyslně, když zcela bezdůvodně hráče nevyměnilo už na podzim, kdy o to žádal původně.

Walsh sdělil užaslým novinářům, že mu mužstvo sdělilo před několika dny, že jednání o výměně vrcholí. Proto řekl vedení mužstva, že by Drouin neměl hrát, jenže Lightning tento rozumný (Walshův výraz) návrh zamítli. Proto, uzavřel Walsh, je v nejlepším zájmu obou stran, aby Lightning Drouina vyměnili jinam, protože jeho další setrvání v mužstvu nemá cenu.

To je lež jako věž

A právě tady se Yzerman ozval.

V první řadě, řekl, nikdo nikdy neřekl Drouinovi nebo Walshovi, že vrcholí jednání o výměně. Už proto ne, že to není pravda.

Ve druhé řadě, vedení nevidí důvodu, proč by se Drouin nemohl vrátit.

A ve třetí řadě, pakliže Drouina někam vymění, nebude to v zájmu Drouina, ale bude to v zájmu mužstva. To znamená: k výměně dojde teprve ve chvíli, kdy bude Yzerman vědět, že dostává pořádnou protihodnotu.

Co na to znalci?

Bývalý generální manažer (například Calgary Flames), dnes komentátor TSN Craig Button řekl, že si Drouin vlastní hloupostí vykopal pěkně hlubokou jámu. Když na to totiž přijde, nemusí ho Yzerman měnit nikam. Drouinovi zbývá do vypršení nástupní smlouvy celá příští sezóna. Dokud má zákaz, neběží mu ani dny k vypršení. Tampa drží jeho práva jako omezeně volného hráče dalších pět let.

Jamie McLennan, bývalý brankář, dnes také hokejový komentátor v TSN, se vyjádřil, že Drouin trochu přeceňuje své schopnosti. Lightning ho poslali na farmu a řekli mu otevřeně, že jim jde hlavně o to, aby se po zranění dostal zase do formy a aby prokázal, že má na NHL. Walsh zveřejnil Drouinovu žádost o výměnu den poté, kdy Drouin odcestoval k mužstvu AHL.

Tohle, řekl McLennan, je jasný důkaz, že si Drouin myslí, že mu celý svět dluží šťastnou kariéru, aniž by se o její úspěch přičinil on sám. Dobrá, Drouin v AHL odehrál během dvou týdnů sedm utkání, v prvním z nich vstřelil dvě branky a nasbíral celkem tři body. Jestli se domníval, že tím naplnil očekávání Lightning a splnil svůj úkol, trapně se zmýlil, dodal McLennan. Tohle rozhodnutí totiž je pouze na vedení mužstva, rozhodně ne na něm.

Jonathan Drouin je typickým představitelem pokolení mladých lidí, kteří se domnívají, že mají nárok na cokoliv, co si zamanou, uzavřel McLennan.

Pokud je známo, zájem o Drouinovy služby měla mužstva jako Anaheim Ducks, Nashville Predators, St. Louis Blues, Montréal Canadiens a Philadelphia Flyers. Je také dávno dobře známo, že mnohý generální manažer úplně klidně najme hráče, o jehož někdy značně nepříjemných povahových vadách ví, ale jelikož ten hráč umí hrát hokej, papaláš značné množství nepřístojností přehlédne jako krajinu. Ano, tohle už v posledních letech neplatí tak úplně, jsou přečiny, které stojí hráče kariéru (viz třeba Vjačeslav Vojnov), nebo alespoň její část (viz například Mike Richards), ale i tak, leckterý generální manažer je ochoten přehlédnout leccos.

Otázka zní, zda papalášové přehlédnou, že Drouin v loňské sezóně odehrál za Lightning pouze 70 zápasů, v nichž vstřelil čtyři branky a na osmadvacet dalších nahrál, a že ze 26 utkání Lightning v pohárové soutěži jich 20 odseděl. Drouin ovšem podotýká, že když hrál, nehrál vůbec špatně, a že nemohl za to, že nedostával moc prostoru.

Jenže teď je to tak, že se Drouin vlastní vinou dostal do velice nepříznivého světla primadony, která si o sobě myslí zbytečně moc dobrého a domnívá se, že v jeho případě o nedostatky nezavadíš.

Yzerman, jakkoliv je to (alespoň navenek) kliďas, řekl, že by se novináři neměli ptát jeho, proč se žádost o výměnu dostala na veřejnost a proč se Drouin rozhodl, že nenastoupí.

A pak dodal, že jestli si kdokoliv myslí, že tímhle postupem ho Drouin s Walshem donutí, aby začal spěchat, strašně se plete.

Nemusel ani říkat, že Lightning poslali Drouina na farmu dříve, než si pobyl na letošní soupisce NHL předepsaných 40 zápasů. Má na účtu jen 38 utkání, a to znamená, že pakliže nebude v této sezóně alespoň dva další zápasy na soupisce NHL, nebude se mu tato sezóna počítat do stavu volného hráče, jakkoliv omezeného. Bude patřit Lightning do roku 2022, místo do roku 2021.

To už tady bylo

V roce 1991 si tehdejší Québec Nordiques vybrali jako prvního hráče v pořadí Erica Lindrose. Udělali to i přesto, že jim Lindros řekl předem, že za ně v životě nenastoupí.

Skandál to byl skvělý: když zástupci Nordiques ohlásili Lindrosovo jméno, hráč sice vstal, sešel z tribuny, došel až k zástupcům vedení mužstva, ale ani si nerozepnul knoflíky u saka, natož aby sako odložil a natáhl na sebe slavnostně dres klubu. Vůbec se ho nedotkl, jen se potutelně usmíval, pročež odešel středem.

Mnozí očekávali, že Nordiques okamžitě Lindrose vymění jinam, třeba i za již hotové hráče, nebo za přehršel dalších míst ve výběru. Zda to bylo z bohapusté tvrdošíjnosti, neschopnosti nebo pouhé hlouposti, na tom se severoameričtí hokejoví historici neshodli dodnes, ale nedošlo tenkrát ani k náznakům jednání. Lindros si zahrál pouze v kanadské reprezentaci. Do NHL se dostal až o sezónu později, po skandální výměně, kdy se dvě mužstva domnívala, že ho získala právě ona (New York Rangers a Philadelphia Flyers), a napětí stoupalo až do rozhodnutí nezávislého soudce, který Lindrose přiklepl Flyers. Tehdejší zástupci Nordiques se dodnes dušují, že za to mohl nedostatek telefonického spojení, protože mobilní telefony tehdy žily pouze na rýsovacích prknech.

Nicméně, a tohle začíná být důležité i pro Drouinův případ, ozvaly se už tenkrát hlasy, které přirovnávaly výběr (draft) k obchodu s dobytkem (to v lepším případě), nebo k obchodu s otroky (to v realističtějším případě).

Tyhle hlasy se ozývají i dnes, a právě v souvislosti s Jonathanem Drouinem.

Ano, připouštěli (a dodnes připouští) kritici, je to způsob dohodnutý kolektivní smlouvou, neboli to je způsob, s nímž hráči vyjádřili souhlas. A je jasné, že v případném pokusu o prozkoumání celé věci nezávislým soudem dojde k debatám o platnosti smluv. Až na to, dodávají tito kritici, že nespokojený hráč může říci, že smlouvu podepsal pod nátlakem. Nemohl si totiž vybrat jiného zaměstnavatele. Bylo tomu naopak, zaměstnavatel si vybral jeho, aniž by se hráče moc vyptával, zda je nadšen nebo ne.

Dostane se to k soudu?

V dohledné době asi ne. K tomu by bylo zapotřebí, aby v lize bylo více sobců druhu Jonathana Drouina, kteří se domnívají, že svět patří jim. A zda by jim soud řekl, že se zatraceně pletou, protože svět patří také mnohým jiným, to je otázka, která (prozatím) zůstává ve hvězdách.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.