bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: kdo mrkne první? NHL? Nebo daňoví poplatníci?

23. prosince 2017, 2:59

Petr Adler

Ne, že by někdo chtěl někomu vyhrožovat, to určitě ne, ale Calgary Flames stojí u řeky, přes kterou se nedá postavit most, řekl komisař NHL Gary Bettman. A ne, že by se snad chtěl nějak plést do politiky, ale ta překážka se jmenuje starosta Naheed Nenshi, dodal. A přidal značně zkreslující (a nepříliš skutečnostmi podložené) sdělení, že právě znovuzvolený pan strarosta, který se nedá přejít, je vlastně jedinou překážkou, která brání tomu, aby calgarští daňoví poplatníci otevřeli peněženky. NHL nechce moc. Jen aby pomohli z bryndy profesionálnímu sportovnímu mužstvu. Flames po desetiletích tučných zisků najednou, zničehonic, začali nabírat vodu. Podivnou souhrou okolností zrovna ve chvíli, kdy se majitelé rozhodli, že potřebují zbrusu novou halu.

Jde o pár maličkostí: Calgary Flames chtějí mít nový domov v oblasti, která se z řady důvodů nehodí městu, Jedním z nich je, že by to bylo nejméně dvakrát tak drahé jako skromnější návrh radnice. Hala, s níž je město (přesněji: radnice, která zastupuje daňové poplatníky) ochotno souhlasit, by stála něco přes půlku miliardy dolarů, a starosta, který zastupuje radnici, která zastupuje daňové poplatníky, navrhl, že by se částka rozdělila na tři rovné díly. Daňoví poplatníci přispějí třetinou ať se jim to líbí nebo ne, mužstvo přispěje třetinou, ostatně, kdo jiný tvrdí, že potřebuje novou halu, a poslední třetinu by připlatili fanoušci, kteří si kupují vstupenky na domácí zápasy Flames. Ty vstupenky by byly dražší o zvláštní přirážku a ta by šla na účet stavby.

Právě ten poslední bod rozpálil vedení a majitele mužstva do běla. Ne, tvrdí, ta zvláštní přirážka by byla jejich, jen jejich, a co je komu do toho, co s ní udělají.

Že jde o drobnou zásadu, totiž, že by šlo o více či méně dobrovolný poplatek z kapes jejich příznivců, to majitelé Flames opominuli.

A teď to s nimi opominul i komisař Bettman, který to celé staví tak, že calgarští městští radní jsou banda skrblíků, kterým nejde o blaho města.

Výběrová paměť

Komisař Bettman je zaměstnancem NHL. Významným zaměstnancem, ale pořád jenom zaměstnancem. Je lhostejno, zda souhlasí s názory majitelů. Musí je prosazovat. A podle názoru majitelů je pro ně ohromně výhodnější, když jejich náklad na stavbu zbrusu nového svatostánku bude co nejnižší. Že to není výhodné pro širší obec jako celek? Na to kálí pes.

A situace je skutečně taková, že ekonomické rozbory jednotlivých podobných případů po celé Severní Americe odhalily několik nepohodlných pravd.

Ta nejdůležitější: když někdo tvrdí, že přítomnost špičkového profesionálního sportovního mužstva přináší obci čistý zisk, lže v hrdlo. Výsledek je většinou nulový, častěji ale záporný. Obec se kvůli svému podílu na nákladech zadluží, splácí nejen základ, ale i úroky. Jde také navíc o splácení tzv. pasivního dluhu, tedy dluhu, který obci nepřináší žádné jiné (a nové) výhody.

Podrobné ekonomické studie (tzv. case studies) dokazují, že ani s příjmem z daní to není právě růžové. Navíc, z důvodů známých pouze jim, staví severoameričtí stavitelé na popud zadavatelů svatostánky o určité životnosti. Ta se neměří na staletí, ta se měří na desetiletí. Právě v době, kdy obec začíná vybředat z dluhu, začnou tvrdit, že nedávno nová hala, postavena z krve, potu a slzí obyvatelsva, už je příliš stará. Kolo se začne točit znovu.

Majitelé Flames ukazují necelých 300 kilometrů severněji, na novou halu Edmonton Oilers. Nemluví ovšem o tom, že jejich majitel Daryl Katz si (nejspíše z ušetřených peněz) nechal postavit nové bydliště na pobřeží Pacifiku v jedné z lepších čtvrtí Los Angeles. Tím rozradostnil edmotonske daňové poplatníky, kteří vědí, že od chvíle, kdy se jejich radnice zavázala, že jejich jménem, i když převážnou většinou bez jejich souhlasu, přispěje značnou částkou na stavbu nové haly, se jim zvýšily daně a snížila úroveň služeb.

Ani ten Wayne Gretzky, jehož návrat do lůna Oilers co člena jejich vedení vzbudil nadšené palcové titulky, nebydlí v Edmontonu. I on bydlí v Los Angeles. Do Edmontonu zalétává občas na nejrůznější akce. Jsou to služební cesty, které podniká na účet Oilers, kterým tak zvyšuje náklady, takže jim snižuje zdanitelný příjem.

Proč právě teď?

Gary Bettman ví svoje o časování. Ví přesně, kdy promluvit a kdy mlčet. Ještě přesněji ví, kdy má říci toto a kdy ono.

Tady je to časování velice přesné: do tří let se bude hlásit o přijetí do NHL podnikatelská skupina Oak View Group, která by měla tou dobou otevírat brány nové přebudované haly KeyArena. Calgary Flames sídlí v Západní konferenci, mužstvo v Seattle bude sídlit tamtéž. Majitelé Flames řekli, že nebudou nikomu ničím nijak vyhrožovat, že prostě oznamují, že město odmítá přistoupit na jejich požadavky tak, jak leží a běží, a že nevidí jediného důvodu, proč pokračovat v jednání.

Bettman jejich názor vyjádřil jako ozvěna. Je to nátlak nebo je to nátlak?

Že Calgary trpí krizi naftového průmyslu? Že spousta naftových podniků raději opustila město než aby trpěla následky nařízení a zákonů kanadské vlády Justina Trudeaua a albertské vlády Rachel Notleyové? Že tím pádem má město o to nižší daňovou základnu? No a? My chceme novou hračku, my ji chceme hned teď, a když nám ji nedáte, však my si najdeme jiné pískoviště.

Podobná situace vzniká v kanadském hlavním městě: vlastník Ottawa Senators Eugene Melnyk chce novou halu, chce jí hned, ale hlavně: chce, aby mu fanoušci zaplňovali halu i ve chvílích, kdy se jim nechce.

Tady je to navíc ještě trochu skandálnější. Melnyk svá výbušná sdělení pronesl ve chvílích, kdy se jeho mužstvo chystalo vyjet na kluziště na otevřeném vzduchu proti Montréal Canadiens: NHL slavila své sté narozeniny.

Bettman ve své zhruba tříminutové odpovědi na Melnykův málem jedenáctiminutový útok řekl, že se s ním ottawský majitel neporadil předem, o čem míní mluvit, a že vůbec, Melnyk přece nikdy neřekl, že se bude vzápětí stěhovat.

To je pravda, takhle to Melnyk neřekl. Řekl pouze, že když se to nezmění, není Ottawa jediným místem, kde se dá hrát hokej.

A do toho všeho se naprostou náhodou ozval Tilman J. Fertita, majitel košíkářských Houston Rockets (NBA), že by ve své hale moc rád uvítal hokejisty z NHL. Zeměpisně by Houston patřil do Východní konference NHL.

Ne, že by někomu vyhrožoval, ale že je Houston jako trh pro NHL zajímavý, to Bettman připustil velice ochotně,

V případě Ottawy jde o ještě jeden háček: Bettman žije v přesvědčení, že nové hokejové haly mají smysl jedině ve středech měst (v Ottawě jde o místo jménem LeBreton Flats), zatímco Melnykovi by vůbec nevadilo, kdyby Senators zůstali v ottawském předměstí jménem Kanata, ovšem v nové hale.

Jak si to později rozříkal s Bettmanem, to se veřejně neví, ale mohlo to být úsměvné.

Stejně, jako je úsměvné Bettmanovo tvrzení, že nová profesionální sportoviště ve středech měst pomáhají tato oživit. Říká se tomu downtown revitalization, a dosavadní konkrétní příklady ukazují, že to je nesmysl.

Když zůstaneme pouze u hokeje: Nationwide Arena v Columbusu (bydlišti Blue Jackets) nakonec způsobila krach realitních cen ve svém okolí.

Dobrá, to bylo v Americe. Ale: edmontonská Rogers Place způsobila, že zimní ubytovna pro bezdomovce najednou musela hledat nové místo, a město nemělo na to, aby přispělo na její zbudování někde jinde, protože prachy utratilo na halu.

Změna? K lepšímu?

Kromě zmiňovaných vyšších daní a horších služeb se ve středu Edmontonu nic moc nezměnilo. Snad jen to, že majitelé parkovišť, kterých tam už takhle nebylo dost, pouze zvýšili ceny. Jistě, máme tady hromadnou městskou dopravu, ale ve srovnání s pražskou je Edmonton velice chudým příbuzným. A jen to zkuste, jít od stanice dráhy takového půl kilometru v mrazu a vánici.

Těch potíží je více. Ekonomické studie je shrnují do jedné všeobecné kapitoly.

Severoamerické středy měst se skládají převážně z mrakodrapů, v nichž sídlí nejrůznější úřady nebo podniková ředitelství. Pakliže někdo vůbec vybuduje obytný dům, je to další věžák. Nájemné je šílené. Většina z těchto domů navíc nepovoluje, aby v nich bydlely děti. Navíc, většina mladých Severoameričanů, kteří chtějí založit rodinu, si v první řadě pořizuje domek, který má alespoň zdání zahrádky. Stavební povolení na takové domky ve středu města jsou prostě vyloučena. Takže se mladí lidé (nastávající rodiče) houfně stěhují na předměstí.

Město žije pouze tam, kde lidé žijí, ne tam, kde přijdou ráno do práce a odpoledne odjedou domů, na předměstí.

Tohle všechno NHL, a Gary Bettman co její tvář nastavená veřejnosti, přehlíží jako krajinu.

Vyhrožovat nedozírnými následky, to se také nedá dělat do nekonečna.

Schválně, čí trpělivost praskne dříve? V řeči Divokého Západu se tomu říká: kdo mrkne první?

Who blinks first?

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.