bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: kdo odpovídá za hokejistův život? Hokejista, tvrdí NHL

9. července 2019, 6:19

Petr Adler

Steve Montador (na snímku při práci ten vpravo) nemá klid ani po smrti. Právníci, kteří zastupují jeho pozůstalost (tak se to označuje v řeči úřední), obvinili NHL po jeho tragickém skonu v únoru 2015, že za jeho zranění mozku může ona. Není známo, jak moc se na žalobě podílí Montadorova rodina, a do jaké míry je to čistě věc právní, ale záležitost se z řady důvodů dostala k soudu až teď, a odpověď NHL byla přímočará a bezmála cynicky drsná: Steve Montador si za převážnou většinu svých potíží mohl sám. Za ty, které si nezpůsobil on, mohli jiní, s nimiž liga neměla a nemá vůbec nic společného.

K odkladu projednávání Montadorova případu došlo proto, že všechny jednotlivé žaloby byly odloženy, zatímco se NHL hájila proti návrhu na tzv. hromadnou žalobu (class action) zhruba stovky bývalých hráčů, kteří ji vinili, že jim nikdy neřekla, že úrazy hlavy mohou mít dalekosáhlé následky. Kdyby NHL při o skupinové žalobě prohrála, a neuspěla s obhajobou vůči jejím obviněním, stálo by ji to miliardy, neboť by musela platit odškodné všem bývalým hráčům, bez ohledu na to, zda byli nebo nebyli členy té první žalující stovky.

NHL však nakonec při o skupinovou žalobu vyhrála, a soud zároveň schválil její nabídku mimosoudního vyrovnání ve výši 22 tisíc dolarů na hráče. Toto rozhodnutí ale současně znamenalo, že přibližně tři stovky hráčů, kteří se během žaloby připojili k celé při, nebude smět podniknout vůči NHL žádný soudní krok.

Několik údajných obětí vyrovnání nepřijalo. Mezi nimi také Montadorova pozůstalost, tedy jeho pozůstalí.

Nevyléčitelná choroba

Tři měsíce po Montadorově úmrtí (bylo mu pouhých 35 let) oznámili odborníci torontského Krembilova výzkumného neurologického ústavu, že v hráčově mozku našli stopy chronické traumatické encephalopathie (CTE). To je choroba, kterou by za jeho života nedokázali odhalit ani lékaři z kanadského střediska výzkumu otřesů mozku, které je součástí Krembilova ústavu, který sám je součástí torontské university, ale má pracoviště v řadě dalších kanadských universit.

Montador svůj mozek vědcům odkázal ještě za svého života.

Žaloba Montadorových pozůstalých se nijak moc neliší od původního pokusu o skupinovou žalobu. NHL, tvrdí Montadorovi pozůstalí, podporovala násilí, pravidelně na něm vydělávala, aniž by hráčům vysvětlovala v přiměřené míře nebezpečí opakovaných dlouhodobých zranění mozku.

NHL opáčila šestadvacetistránkovou salvou. Sdělila okresnímu soudu v Minneapolisu především, že celý případ by se měl vrátit před soud v Chicagu, kde byla žaloba podána původně.

Tady jde o právnickou kopanou, které se říká hon na soudce (judge hunting): právníci během let zjistili, že právě okresní soud v Minneapolisu jde co nejvíce na ruku zaměstnancům (jejich odborovým zástupcům), kteří tvrdí, jak moc jim jejich zaměstnavatelé křivdili, zatímco soud v Chicagu je prý mnohem věcnější a zabývá se pouze skutkovými podstatami.

Po této delostřelecké přípravě přišel útok na bodáky: NHL totiž bod po bodu uvedla, které části žaloby by měly být doslova vyloučeny z jednání. NHL je označila za přispívající nebo alespoň tzv. srovnatelné zanedbávání. Všechna zranění nebo škody si Montador způsobil buď úplně nebo částečně sám, byl to důsledek toho, že o sebe pečoval velice nedostatečně. Někdy také šlo o potíže nebo zranění z předchozích let, a o nedostatečnou péči jiných osob, za které NHL neodpovídá, a ani je neřídí.

A aby nikdo neměl neoprávněný pocit, že tato příkrá slova nestačila, rozhodla se NHL jednou pro vždy zatočit s těmi, kteří ji obviňují z podpory a prosazování násilí: od ochrany svobody slova tady máme první dodatek americké ústavy.

Vysvětlivka: první dodatek (First Amendment) k americké ústavě zní doslova takto: Congress shall make no law respecting an establishment of religion, or prohibiting the free exercise thereof; or abridging the freedom of speech, or of the press; or the right of the people peaceably to assemble, and to petition the Government for a redress of grievances. Doslovný překlad: Kongres nepřijme žádný zákon ohledně založení náboženství, nebo zakazující jeho svobodné vyznávání, nebo omezující svobodu slova, nebo tisku (dnes by to tvůrci asi sepsali jako hromadné sdělovací prostředky), nebo zakazující právo lidu k mírumilovnému shromažďování, nebo se domáhat, aby vláda odčinila křivdy. Konec vysvětlivky.

Ten dodatek zní velice jednoznačně, i když je pravda, že americké soudy tu a tam ústavní dodatky vykládají poměrně svérázně. Závazné je pak vyjádření Nejvyššího soudu. První dodatek se dnes vykládá velice přísně, zvláště pokud jde o projevy politických a podobných názorů, zatímco vyjadřování, které by se dalo označit za podnikatelské, podléhá řadě předpisů. Třeba ustanovení, že v reklamě se nesmí lhát. Jinak se ale první dodatek nezmiňuje o žádných výjimkách.

Něco nebylo v pořádku

Bylo to volání o pomoc? Kdo ví? Prostě se stalo, že Steve Montdor krátce před svým odchodem z tohoto světa hovořil s reportérem listu Peterborough Examiner. Značnou část Montadorova vyprávění tvořily vzpomínky, jak se trápil depresemi ještě v letech, kdy hrával v NHL, a jaké boje sváděl sám se sebou, když se snažil najít východiska ze zranění mozku.

Nejsmutnější je, že ani po tomto tak veřejném vyznání se nenašel vůbec nikdo, ani mezi jeho nejbližšími, kdo by mu podal pomocnou ruku. Montadorova slova vyslechl a zapsal novinový reportér, vyšla v jeho listě černá na bílém, a o pár neděl později se jeho jméno objevilo v listě znovu. Na stránkách smutečních oznámení.

Montador odehrál v NHL 571 utkání v barvách Calgary Flames, Florida Panthers, Anaheim Ducks, Boston Bruins, Buffalo Sabres a Chicago Blackhawks. Jeho pozůstalí ve své žalobě tvrdí, že utrpěl nejméně jedenáct otřesů mozku. Během necelého čtvrt roku v roce 2012 prý utrpěl čtyři.

Jeden z torontských neurologů, kteří pracují v Krembilově ústavu řekl, že Montadorův chorobopis zahrnuje celkem devatenáct otřesů mozku. Několik ještě z doby, kdy hrával mezi dorostenci, a pak také z doby, kdy odehrál svých posledních jedenáct utkání za chorvatský Medveščak Zagreb v ruské KHL.

Spoluhráči, soupeři i nejrůznější kamarádi mu přezdívali Matador. Nikdy neprošel výběrem NHL (draft), svoji první profesionální smlouvu podepsal v roce 2000 s béčkem Calgary Flames v nižší Americké hokejové lize (AHL), Saint John Flames, a hned v roce 2001 byl členem mužstva, které vyhrálo obdobu Stanleyova poháru v AHL, Calderův pohár.

Ve výlukou ztracené sezóně NHL let 2004-2005 si Montador zahrál ve francouzské Ligue Magnus za Mulhouse Scorpions, další mužstvo, jemuž pomohl k titulu.

Čtyři dny po Montadorově smrti se jeho děvčeti narodil zdravý kluk. Syn nikdy neuvidí svého tátu, a táta nikdy neuvidí svého syna.

Tohle nenahradí nikdy a nikomu žádná žaloba.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.