bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: Kojoti popírají zprávy o cestovní horečce svých majitelů

9. února 2017, 23:32

Petr Adler

Nevěřte žádným drbům, dohadům či fámám, dokud nebyly úředně vyvráceny. Tak zní staré novinářské pravidlo. Proto prohlášení Arizona Coyotes o tom, že není pravda, že by se mužstvo koukalo po halách jinde než v Arizoně, vyznívá úplně jinak, než jak bylo sepsáno.

Tiskové prohlášení o Arizoně jako osudu mužstva, a o nesmyslnosti zpráv o cestách majitelů mužstva do Seattle (a Portlandu), podepsal president Coyotes Anthony LeBlanc. V jeho světle vypadá ohromně podivně zpráva o podnikatelích, kteří požádali radnici v Seattle, aby jim dovolila uzavřít jednu ulici města, že by tam vystavěli zbrusu novou halu.

Podnikatel Chris Hansen odevzdal nezbytné podklady, společně se žádostí o uzavření ulice, oddělení dopravy v Seattle. Oddělení žádost posoudí a pak předá, se svým doporučením, radnici k posouzení ve veřejném zasedání.

Průběh i výsledek budou ohromně zajímavé. Radnice totiž odmítla už jednu Hansenovu žádost. Stalo se tak loni v květnu, a stalo se tak těsným rozdílem pěti hlasů ku čtyřem. Základním důvodem zamítnutí byl odpor pěti členů radnice vůči myšlence, že by se na stavbě měli jakkoliv podílet daňoví poplatníci.

Nová žádost říká výslovně, že Hansenova skupina stavbu zaplatí stoprocentně ze soukromých zdrojů.

Současně ale nová žádost říká, také výslovně, že podnikatelé nezačnou stavět, dokud nebudou mít jistotu, že v nové hale bude hrát buď mužstvo košíkářské NBA, nebo mužstvo NHL. Pakliže se podaří sehnat obě, tím lépe.

A tady vstupuje do hry zpráva listu Glendale Star. Podle ní členové vedení Arizona Coyotes navštívili během posledních tři měsíců Seattle a Portland, aby se seznámili s tamními halami, případně s možnostmi jejich výstavby nebo dostavby či přestavby.

Nesmysl, opáčil Anthony LeBlanc.

“Nedávné zprávy Glendale Star, že majitelé mužstva studovali možnosti mimo trhy v Arizoně jsou naprosto falešné,” napsal LeBlanc. “Star se (ve své zprávě) odvolává na nejmenovaný zdroj v nějaké hale, a na nejmenovaný zdroj z prostředí Coyotes. Obojí jsou výmysly.”

Následuje ujištění: “Coyotes jsou soustředěni na výstavbu zařízení zde v (arizonském) údolí, které bude co nejpřátelštější vůči daňovým poplatníkům. Nová hala zaplatí sebe samu, vytvoří pracovní příležitosti a přinese milióny dolarů v příjmech státu, okresu a obce, v níž bude postavena.”

A závěr je jednoznačný: “Jsme plně oddáni Arizoně.”

Až na to, že arizonská státní universita (ASU) nedávno sestřelila plán, podle něhož měla vzniknout nová hala ve čtvrti Tempe. To je místo, kde sídlí i ona universita. Podle toho plánu mělo vedle haly pro profesionální sporty vzniknout ještě jedno kryté sportoviště. To by bylo určeno veřejnosti a studentům.

Vedení university se sice ve svém prohlášení nezmiňovalo přesně o důvodech, proč odstupuje, ale k odstoupení došlo chvíli, kdy se zjistilo, že sněmovna státu Arizona uvažuje, že by umožnila použití peněz daňových poplatníků právě na výstavbu nové haly pro Coyotes. Vzápětí se několik universitních činitelů několikrát vyjádřilo, že se má peněz daňových poplatníků v oblasti university použít na financování výuky a vědeckého zkoumání. Je zcela jasné, že jejich prohlášení se odstoupení od plánu na stavbu haly pro Coyotes nedotýkala pouze zdánlivě.

Ostatně, právě nechuť daňových poplatníků se jakkoliv podílet na provozu profesionálních sportů je hlavním důvodem, proč se Coyotes nakonec budou muset stěhovat z Glendale.

Kamkoliv, ale hlavně pryč. Někam, kde jsou daňoví poplatníci jejich slibům přístupnější.

A do toho všeho najednou přijde zpráva, že hala v Seattle nemusí být až tak nesplnitelným snem.

NHL se, pochopitelně, odmítá bavit o možnosti, že by se rozšířila (nebo přestěhovala). Dokud nebude mít Chris Hansen v ruce písemný souhlas tamní radnice, který by mu dovolil začít kopat základy, není se o čem bavit.

Kromě toho dá liga v desíti případech z desíti přednost zřízení nového mužstva před stěhováním odkudkoliv kamkoliv, z jakéhokoliv důvodu. Nejen, že poplatek, který liga účtuje za přijetí nového mužstva je obvykle dvojnásobkem poplatku za povolení ke stěhování, ale stěhování mužstev samo o sobě nepřidává soutěži na pověsti slušného podniku.

Ostatně, když před lety nutil Daryl Katz edmontonskou radnici, aby se podílela na stavbě nové haly pro jeho Oilers, také zavezl část vedení mužstva (se sebou samotným v čele oné výpravy) do Seattle a způsobil, že se zpráva prošvihla jakoby nechtěně. Tohle vyvolalo ve městě takové pobouření, že radnice, dávno přesvědčena, že Katzovi přispěje, začala ustupovat. Teprve neslýchaná dávka vlasteneckých řečí o tom, jak nová hala ohromné prospěje městu a jak na tom daňoví poplatníci vydělají, způsobila, že si radnice nakonec mohla dovolit do věci vložit peníze, které jí nikdy nepatřily.

Nová edmontonská hala sice stojí, a v jejím betonu jsou utopené stovky miliónů dolarů z peněz edmontonského občanstva, jenže teď už je většině místních zřejmé, že vlastenecké řeči nebyly ničím jiným než řečmi.

Liga tohle ví moc dobře. Proto bylo ono dementi zprávy Glendale Star tak důrazné.

Arizonští občané to vědí také. A také moc dobře. Proto se to dementi zprávy Glendale Star patrně mine účinkem.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.