bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: letošní nejlepší vysokoškolský hokejista bude obránce

12. dubna 2019, 5:38

Petr Adler

Zapamatujte si tato tři jména: Jimmy Schuldt, Adam Fox a Cale Makar. Jeden z těch tři vyhraje cenu Hobeyho Bakera pro nejlepšího hokejistu americké vysokoškolské soutěže. Všichni tři už vědí, které mužstvo NHL by je rádo zaměstnalo. A celá NHL ví, že hráč, který získá tuhle cenu, bude patřit mezi výkvět.

Cena vznikla v roce 1981, jako dodatečné ocenění památky mladého amerického hokejisty, který tragicky zahynul v první světové válce. Hobart (Hobey je přezdívka) Baker vystudoval dějepis, politické vědy a ekonomiku na universitě v Princetonu. Po škole získal místo v bance J.P. Morgana, ale děsně se tam nudil. Tak raději šel do války. Jako dobrovolník. To ho stálo život. Vypracoval se až na kapitána amerického letectva a zahynul ve Francii pár hodin před tím, než se měl vrátit domů. Jeho příběh se čte jako docela napínavý román, ostatně, slavný americký spisovatel F. Scott Fitzgerald podle jeho osudu napsal postavu Allenbyho v románu Na prahu ráje (This Side of Paradise).

Samotná universita ocenila Bakerův přínos k rozvoji amerického hokeje vůbec, tedy nejen vysokoškolského, a pojmenovala po něm svůj zimní stadión. Baker se stal jedním z prvních členů Dvorany slávy, hned v roce jejího založení (1945).

Vítěz ceny pojmenované po Bakerovi musí prokazovat vynikající vlastnosti na ledě i mimo něj, a musí vynikat jako hráč. Cena představuje sošku hokejisty, k jejímuž vytvoření stál modelem dnes již jedenašedesátiletý Steve Christoff, který hrával za universitu v Minnesotě, a potom, jako střední útočník, odehrál v letech 1980-1984 celkem 248 utkání v NHL(co člen Minnesota North Stars, Calgary Flames a Los Angeles Kigs).

Úplně prvním vítězem Bakerovy ceny byl v roce 1981 Neal Broten. Mezi dalšími jedničkami najdeme, kupříkladu, dnešního generálního manažera Vegas Golden Knights George McPheeho, kanadského útočníka Paula Kariyu, nebo Chrise Druryho či brankáře Ryana Millera.

Vítězové nedávných tři let září dodnes: Johnny Gaudreau, Jack Eichel, Jimmy Vesey.

Letos ovládli pole tři obránci. Pro zajímavost, z dosavadních osmatřiceti vítězů jich hrálo devětadvacet v útoku, sedm v obraně, a jen dva byli brankáři: vedle zmíněného Millera ještě Robb Stauber, který zářil ve vysokoškolské soutěži v bráně Minnesoty, v NHL si pak zahrál za Los Angeles Kings a Buffalo Sabres, aby pak přesedlal na dráhu kouče a stál za střídačkou americké ženské reprezentace (dvě zlaté medaile z mistrovství světa, jedno stříbro a jedno zlato z olympiád).

Kteří to jsou

Prvním letošním kandidátem (bez nároku na povědomí, koho v Buffalu nakonec během soutěže jménem Zmrzlá čtyřka - Frozen Four - pořadatel oznámí) je Jimmy Schuldt, který hraje za St. Cloud State, městysi kousek od Bobřích ostrovů (Beaver Islands) na řece Mississippi v místech, kde protéká Minnesotou. Mohl zářit jak chtěl, nevybralo si ho žádné mužstvo NHL. Až loni ho Golden Knights pozvali do červnového tréninkového tábora pro nastávající naděje. Po skončení mu řekli, aby se ohlásil ve chvíli, kdy ukončí školu. Výsledek: Schuldt vzápětí po vyřazení svého školního mužstva z vysokoškolského mistrovství podepsal vstupní smlouvu, objevil se v posledním zápase základní části v barvách Vegasu proti Kings, připsal si v těch 21:03 minutách nahrávku na branku Valentina Zykova (Vegas nakonec prohrál poměrem 5-2), a dozvěděl se, že obranná jednička jeho nového mužstva Nate Schmidt se narodil v tomtéž městě, kde Schuldt studoval.

A nejen to: ani Schmidta si původně nikdo nikdy nevybral. Dostal se do NHL jako volný vysokoškolák, když se v roce 2013 upsal Washington Capitals.

Další obránce, Adam Fox, má za sebou Harvard. Jeho hráčská práva patří Carolina Hurricanes, kteří spatřili hráče, jenž zaznamenává průměrné skoro půldruha bodu za zápas. Proto, když od Calgary Flames získával Dougieho Hamiltona a Micheala Ferlanda, trval generální manažer Caroliny Don Waddell na tom, že Flames musí přihodit ještě Foxe. Pro Carolinu je smutné, že Fox se zatím nemíní vázat nějakou smlouvou. Za rok, pakliže zůstane ve škole, z něj bude neomezeně volný hráč (UFA, čili unrestricted free agent).

Majitel Hurricanes Tom Dundon se dozvěděl, že Fox by nejraději hrál za New York Rangers. Nevadí, řekl Dundon Waddellovi, tak jeho hráčská práva klidně vyměňte do Madison Square Garden (MSG). Ale tak, aby Rangers zůstaly oči pro pláč.

A pak je tady Cale Makar, kterého si v roce 2017 vybrali ze čtvrtého místa Colorado Avalanche. Tenhle mladík pomohl Kanadě v roce 2017 ke zlatu v mistrovství světa do 20 let, hokejový svaz (Hockey Canada) ho dokonce pozval na olympiádu, jenže Makar dal přednost návratu do školy, aby neměl tolik látky k dohánění.

V době, kdy vznikají tyto řádky, je ještě Makar v akci ve vysokoškolském mistrovství, může se stát, že bude hrát ještě v sobotu, ale to bude závěrečný zápas a, jak řekl kouč denverských Jared Bednar, v prvním okamžiku, kdy to půjde, ať v pátek nebo v neděli, Avalanche Makara pozvou, aby si v jejich barvách zahrál v pohárové soutěži NHL. To by bylo docela zábavné: Makar je totiž rodák z Calgar. Kdyby nastoupil až po sobotním vysokoškolském finále, přišel do by do třetího zápasu prvního kola, a právě proti Calgary Flames. Pakliže by kolo dospělo až k pátému zápasu, zahrál by si Makar i ve svém rodišti. A hned v bitvě o postup.

No, a pak, že to nejde.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.