bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: lícem vzhůru, řekl calgarský starosta, a vyložil karty na stůl

16. září 2017, 6:02

Petr Adler

Můžeme, a jsme ochotni, vám dát nejvýše třetinu ceny nové haly, prohlásil calgarský starosta Naheed Nenshi (na snímku) v odpovědi Calgary Flames, kteří si přejí dostat od daňových poplatníků nejméně polovinu. Rozdíl není jen v podílu, rozdíl je také v tom, že město vidí cenu, která nepřesahuje 555 miliónů dolarů, zatímco Flames soudí, že za takovou cenu nebudou mít ani na pastoušku bez oken na louce mezi městem a nedalekými Skalistými horami.

Dotázán vzápětí, co na to federální vláda, ministr sportu, který shodou okolností zastupuje jeden z calgarských volebních okresů v kanadské poslanecké sněmovně, Kent Hehr odpověděl, že nic.

President Flames Ken King krátce poté ohlásil, že páně starostova nabídka není žádná nabídka, protože by klub vlastně nakonec musel peníze vrátit městu, neboli daňovým poplatníkům.

Starosta Nenshi řekl, že částku 555 miliónů dolarů vidí rozdělenu takto: 185 miliónů zaplatí město, 185 miliónů přihodí Flames, a zbývajících 185 miliónů přijde z přirážky na vstupném.

Takže, oznámil rozčilený King, vlastně městu vrátíme vše, co nám dalo, a bude to od něj vlastně jenom jakási půjčka.

Jak přišel na tyhle kupecké počty, není na první pohled moc jasné. Na druhý také ne.

Nemluvě už ani o tom, že přípravu staveniště (inženýrské sítě, veřejnou dopravu, atd.) by muselo platit město. Jde zhruba o dalších 200 miliónů dolarů. Částka do té míry unikátní, že Kenu Kingovi unikla.

Presidenta Flames zaujalo hlavně to, že oněch 370 miliónů dolarů by mělo přijít z příjmů mužstva. To je samozřejmě pravda, až na to, že základní učebnice ekonomie potvrzují zásadní myšlenku: když chceš do něčeho vrazit prachy (cizím výrazem: investovat), musíš je v první řadě mít. A mít je můžeš pouze tak, že je buď vyděláš, nebo si je půjčíš. Když jde o půjčování peněz na stavby, říká se tomu hypotéka, a není to nic neobvyklého.

Výměnou za tohle všechno by nová hala patřila Flames. Co vlastníci by ovšem museli odpovídat za údržbu a navíc platit daně.

Není jasné, co z toho vadí majitelům Flames více. Zatím jsou na tom tak, že Saddledome patří městu, a oni jsou nájemníky. King to celé shrnul: to bychom na tom byli hůře než jsme.

Hlavní potíž?

Jednou ze základních potíží je, že Flames si přáli mít nové sídlo úplně jinde. Cena, kterou zmínili pro případ, že by město souhlasilo s jejich volbou, byla ovšem značně vyšší než 555 miliónů. Flames hovořili o zhruba 890 miliónech, zatímco městští účetní připomněli, že ne, že celková cena by byla zhruba dvojnásobná. Místo, které se Flames tolik líbí, totiž je na půdě hrubě znečištěné odpady z naftových výrobků (kreosot). Vyčištění pozemků by bylo na městě. Výsledná cena: kolem bezmála 1,9 miliardy dolarů.

King s touhle částkou nesouhlasí s vášní hodnou lepších věci, ale zatím nezmínil žádnou jinou částku, která by zahrnovala přípravu staveniště. Kritici, rozčílil se King, označují náš původní plán za černou díru, a to je nesprávný závěr.

Nikdo netuší, co bude dál. Vlastně nic moc, kromě toho, že se všeobecně očekává, že Nenshi zůstane ve starostovně i po nadcházejících volbách (16. října).

Na přímou otázku, zda vidí nějakou zlatou střední cestu, King odsekl, že ne. Dodal, že Flames nechňapají po penězích, které jim nepatří (v severoamerické angličtině se tomu říká money grab), ale jak by popsal reakci svých majitelů (a vlastně i tu svoji), neřekl. Řekl pouze, že kdyby Flames chňapali po penězích, byli by dávno jinde. Na světě je spousta jiných míst, kde může takové profesionální sportovní mužstvo zbohatnout natotata. Kde je to zázračné místo nedodal.

City nebo logika?

Nenshi připustil, že celá věc se dostala na úroveň čistého citového hnutí. Jenže, dodal, radnice musí rozhodovat o vydáních peněz, které patří daňovým poplatníkům podle přání těchtýž. Daňoví poplatníci, řekl, dali radnici najevo, že nemají nic proti podobné investici, avšak mají všechno proti tomu, aby radnice způsobila, že by najednou stáli před otázkou, co se snědeným krámem. V řeči severoamerické: give the farm away.

Starosta Nenshi také zdůraznil, že návrh města předpokládá, že by nová hala patřila Flames, kteří by si tím pádem ponechali všechny příjmy, ale museli by městu platit daně jako každý jiný majitel jakékoliv budovy (včetně rodinných domků).

I na tohle viděl King rudě: proč by se měli Flames měli s městem dělit o své příjmy?

Ani jedna z rozkmotřených stran se ale ani jednou nezmínila o důvodech, proč je Saddledome, vybudovaný v roce 1983, najednou zastaralý tak, že nevyhovuje špičkové profesionální hokejové soutěži. Asi proto, že to tvrdí komisař ligy Gary Bettman, a ten musí vědět nejlépe.

Myšlenka o stěhování do Seattle, kde by mohli mít na podzim 2020 halu vhodnou pro NHL, zatím zapadla do zákulisí.

Stejně, jako připomínka, že jednání mezi NHL a jejími odbory NHLPA o nové kolektivní smlouvě, které (jak se očekává) propukne během dvou až tří let, může způsobit, že si na starosti, co s Calgary Flames a jejich halou, nevzpomene ani ten největší zastánce nebo odpůrce veřejných investic do soukromých profesionálních sportovních mužstev. Tou dobou se totiž budou všichni ptát, zda NHL může vůbec přežít krveprolití, kterému se říká další přerušení soutěže, ať stávkou, nebo výlukou.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.