bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: majitel Senators neví, o čem mluví, naznačil Gary Bettman

18. prosince 2017, 4:28

Petr Adler

Gary Bettman se tvářil mírumilovně, ale z jeho volby slov bylo zřejmé, že není nadšen: utkání, jímž vrcholí oslavy stého výročí NHL, mezi mužstvy, která před sto lety hrála úplně první zápas v dějinách soutěže, a majitel jednoho z mužstev vyhrožuje svým fanouškům, že jestli budou jeho klub ignorovat tak okázale, jako to dělají několik posledních sezón, mohou skončit bez mužstva.

Ottawa Senators, zdůraznil Gary Bettman, se mají skvěle. On to přece musí vědět lépe než nějaký majitel. Jen se jim z nějakých neznámých důvodů vyhýbají diváci, ale Bettman pevně věří, že jde o jev víceméně přechodný. Všechno dobře dopadne, nakonec se vezmou.

Eugene Melnyk, majitel Ottawa Senators, skoro celých jedenáct minut vyprávěl televizním kamerám, že takhle to nejde, že nemá zapotřebí rozfrcat rodinné stříbro jen proto, že jeho mužstvo nemělo vyprodáno ani nepamatuje, a ne, že by měl špatnou paměť (díky, pane Jene Werichu).

Ne, řekl Melnyk ve své tirádě, nemíní mužstvo prodat. To, dodal, by bylo velice těžké. Ale, prohlásil, a tvářil se přitom velice vážně, že když se příznivci neukáží tak, jak by se měli ukázat, totiž pootevřením peněženek, není Ottawa jediným místem, kde by se Senators mohli uživit.

Sice to o trochu později zpřesnil (ne, není to průšvih, ale že by to bylo dobré, to tedy ne), ale vzápětí pronesl několik vět, které musely Bettmana zaujmout nad jiné.

Totiž: Gary Bettman je neochvějně až skálopevně přesvědčen, že mužstvům, která se kymácí jako třtina ve větru nepomůže nic více než nový stadión. Pokud možno uprostřed města. Stejně tak, pokud možno, aby se to vyplatilo majitelům, za významné peněžní účasti daňových poplatníků. Bettman se silně mračí na zástupce daňových poplatníků v podobě městských starostů i městských radních, kteří se domnívají, že jestli chce profesionální sportovní mužstvo mít nový svatostánek, může jej mít, ale za své.

Souboj Bettmanem vedené ligy s calgarskou radnici a s radnici ve Phoenixu i sněmovnou státu Arizona začíná nabývat na napětí tak, že přestřelky z nejlepších filmů o desperádech, mafiánech a podobných kladných hrdinech ve srovnání s tím blednou v bohapustou vesnickou selanku.

Všechno je jinak?

Jenže Melnyk najednou celou věc přeladil do úplně jiné tóniny. Řekl, že myšlenku o stěhování někam doprostřed Ottawy (to místo se jmenuje LeBreton Flats) nevyslovil původně on, a dal najevo, že s tímhle nápadem přišel někdo jiný, jmenovitě vedení ligy. Pokud se jeho týče, vysvětlil Melnyk, mužstvo může úplně klidně zůstat v předměstí Ottawy jménem Kanata, vlastně by mělo stačit vylepšit výjezd z parkoviště na dálnici. Jak k tomu přijdou kanatští, aby museli jezdit na hokej celých 22 kilometrů.

Na tohle kacířství se Bettman zmohl jenom sdělením, že takhle podané to slyšel prvně, protože když ondyno mluvil s Melnykem, říkal mu ottawský vlastník něco úplně jiného. On osobně Melnykův projev neslyšel (tomu neuvěří snad ani slepá a hluchá prababička někde na nějakém ostrůvku lidojedů uprostřed Tichého oceánu). Takže, dovodil Bettman, on neví přesně, co a jak vlastně ten Melnyk řekl, a co když ty titulky vznikly na základě nějakého nedorozumění, a vůbec (tady se zachoval jako politik), co když citáty z Melnykovy řeči byly vytrženy ze souvislosti.

Dorovnal to myšlenkou, že ve vzrušení kolem tak významného podniku jako je oslava stého výročí NHL na kluzišti pod širým nebem, může člověk plácnout ledacos, co vlastně původně myslel úplně jinak.

Kdyby Eugene Melnyk řekl tento svůj názor během těch bezmála jedenácti minut jenom jednou, mohla by Bettmanova teorie být uvěřitelná. Možná. A možná také ne.

Avšak, aby bylo všem jasné, co se smí, a co zase ne, kdyby chtěl Melnyk mustvo stěhovat někam jinam, mimo město (v řeči NHL: mimo trh), kde je teď, připomněl Bettman, musel by získat souhlas Rady guvernérů, aby o tom vůbec směl uvažovat.

Bettman nijak nenaznačil, jakým směrem by se mohlo pohybovat myšlení Rady guvernérů. Nezmínil se ani slůvkem, že kdyby majitelé souhlasili, aby se Senators přestěhovali mimo Ottawu, získali by (odhadem) 325 miliónů dolarů, o které by se podělili mezi sebou, zatímco majitel stěhujícího se mužstva, ať už by to byl kdokoliv, by nedostal ani vindru.

Poplatek za stěhování zpravidla činí polovinu poplatku za rozšíření ligy. NHL už řekla, kolik budou v roce 2020 muset zaplatit případní vlastníci nového mužstva v Seattle: 650 miliónů.

Bettman během své tříminutové přítomnosti mezi novináři zdůraznil, že s Melnykem o věci dosud nemluvil, ale že se na ten rozhovor těší.

Být tak muškou na zdi, až se ti dva sejdou, aby si to vyříkali z oka v oko!

Zdalipak někdo Garymu Bettmanovi a Eugenovi Melnykovi připomene, že Ottawa Senators sice v roce 1917 patřili mezi zakládající členy ligy, ale v roce 1934 se odporoučeli? Nezajímali obecenstvo. Do náruče NHL se vrátili o 56 let později.

A celou tu dobu po nich neštěkl ani pes, kromě realitního magnáta Bruceho Firestonea, který vlastnil pozemek v Kanatě a nevěděl, co s ním.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.