bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: majitele přestává bavit neomezená tvrdošíjnost omezeně volných hráčů

20. září 2019, 2:03

Petr Adler

To se to trucuje, když na to mladé hokejové hvězdy mají až do Mikuláše. Stačilo by, kdyby omezeně volní hráči museli podepsat do zahájení základní části, jinak by si museli odsedět zbytek ročníku, aniž by dostali jediný cent. V tu chvíli by bylo po trucování. To je názor několika vlivných majitelů mužstev NHL. Zástupce komisaře Bill Daly soudí, že zatím není třeba se rozčilovat, neboť letos jde o výjimečný jev, zapamatujme si ale, kdo je tady pánem: Rada guvernérů, nikoliv sebevýše postavení zaměstnanci NHL.

V podstatě to vypadá tak, že idylka současného jednání mezi NHL a jejími odbory NHLPA může skončit dříve, než se stačí rozvinout. Výstřelky omezeně volných hráčů (RFA, tedy restricted free agent) jdou některým majitelům na nervy tak, že tu otázku začínají považovat za onen pověstný kopec, při jehož obraně budou ochotni padnout (to Bill Daly netušil, když tu větu kdysi řekl prvně, že se stane součástí vyjednávacího jazyka).

Třeba takový N. Murray Edwards (na snímku) aby proskočil stropem a vyskočil z kůže: nejen, že je v tuto chvíli ve svém vlastním městě veřejným nepřítelem číslo jedna za to, že tvrdošíjně prosazoval myšlenku, aby se daňoví poplatníci podíleli na zaplacení stavby nové haly pro jeho Calgary Flames. Nejen, že bulvární plátky tvrdí, že jeho manželka Heather se v poslední době nějak moc kamarádí se zpěvačkou k.d. lang, děvčetem, které nezajímají chlapi. A teď se ho lidé vyptávají, zda mu nevadí, že mladá hvězda jeho mužstva, Matthew Tkachuk, si vesele trénuje s dorosteneckým mužstvem London Knights z ontarijské hokejové ligy, aniž by se sebeméně trápil, že nemá novou smlouvu se svým zaměstnavatelem.

Neobvyklý jev

Je to vskutku podivný způsob začínajícího podzimu. Volných hráčů z řad těch omezených všude plno, a většina těch mladíků se domnívá, že když si odehráli více nebo méně úspěšně léta začátečnická, mají teď nárok na smlouvy zasloužených hvězd, které už něco dokázaly.

Podivné na tom všem je, že se všichni ti Patrikové Laineové nebo Kyleové Connorové (Winnipeg Jets), Braydenové Pointové (Tampa Bay Lightning), Mikkové Rantanenové (Colorado Avalanche) tváří zcela bohorovně. Jako kdyby jim nevadilo, že se začátkem základní části (2. října) začnou přicházet o peníze.

William Nylander dotáhl své trucování až do dnes povoleného nejzazšího dne, 1. prosince, jen aby zásluhou (vinou?) generálního manažera Toronto Maple Leafs Kylea Dubase neprodělal ani cent. Že pak hrál zbytek sezóny pod psa? No a? Měl v kapse smlouvu, která mu zaručovala pohodlný příjem.

A právě proto se začínají ozývat majitelé, že tudy cesta nepovede. Že je sice krásné, doslova potěšující, že NHL si s hráčskými odbory NHLPA nekope navzájem do citlivých části těl, ale jednání o novou kolektivní smlouvu budou muset zahrnout bod, o němž se dosud moc nemluvilo. Uzávěrku podpisu omezeně volných hráčů.

Dosud tím dnem je zmíněný 1. prosinec. Nelogický nesmysl, začíná se ozývat z řad majitelů. Uzávěrkou by mělo být zahájení základní části. Kdo nebude mít v ten den smlouvu, ten bude muset čekat do příští sezóny. A ne, ten rok se mu nebude počítat do očekávání stavu neomezeně volného hráče, ani ke stanovení dne, kdy smí jít se svými mzdovými nároky před arbitráž.

Tu sezónu jako kdyby takový hráč prostě neexistoval. Alespoň pro NHL ne.

Takhle se vyjádřilo tento týden několik majitelů. Bylo to těsně po ukončení pravidelné schůze Rady guvernérů a je pravděpodobné, že kdyby byli dotázáni, souhlasili by s nimi i další.

Na otázku, zda jim je jasné, že by s tím krokem musela souhlasit i NHLPA, odpověděli všichni (nezávisle na sobě) shodně: no a? Musí souhlasit se vším ostatním, takže o jeden bod víc, to už je jedno.

Z kanceláře NHL se ozvalo několik návrhů možného kompromisu.

Třeba: nástupní smlouva (ELC, neboli entry-evel contract) bude povinně platná čtyři roky. Výměnou za povinné prodloužení dostanou hráči po ukončení její platnosti práva na žádost o arbitráž při projednávání další smlouvy.

Na tento nezávazný návrh reagovali hráči zcela závazně: ne. To by mužstva mohla platit hráčům minimální mzdu o sezónu déle než je tomu dnes.

Mezi hráči se objevil protinávrh: a co takhle nechal nástupní smlouvu tři roky, ale pak dodat po jejím ukončení arbitráž? Tak mohou přestat ty tahanice, jichž jsme svědky dnes.

Tomu se zase smála mužstva: jo, a my přijdeme o jakýkoliv vliv na rozhodnutí o výši platů. Zbude nám jediná možnost, když budeme mít výsledek za nepřijatelný, že budeme moci rozhodnutí odmítnout (walk away), a tím z hokejisty udělat neomezeně volného hráče (UFA, aneb unrestricted free agent). Co z toho máme? Nehodící se škrtněte.

Ne, ne, ne, řekli čtyři nejmenovaní majitelé (oni svá jména vidí zveřejněna hodně neradi), jediné, co dává smysl je posunout uzávěrku podpisu na den zahájení základní sezóny. Nakonec, není přece jediného důvodu, abychom byli až chorobné závislí na 1. prosinci. Jak došlo k určení toho dne? Naprostou náhodou. Den zahájení sezóny je logičtější.

Nikdo neví proč ne

Frank Seravalli z kanadské TSN při té příležitosti zjistil, že řada hráčských zástupců, tedy těch, kteří s mužstvy za své zákazníky vyjednávají hráčské smlouvy, nedokázala najít jediný oprávněný důvod, proč nesouhlasit s přesunem uzávěrky podpisu smluv omezeně volných hráčů. Hráčští zástupci jsou pupeční šňůrou napojení na NHLPA (jedinec, i ten nejchytřejší, nesmí zastupovat hráče bez povolení NHLPA).

Bill Daly se domnívá, že to je vlastně dost jedno, ale že když už o tom má přemýšlet, pak tvrdí, že takhle posunutá uzávěrka by mohla být užitečná oběma stranám. Co zkušený právník ovšem dodal, že nemluví za mužstva ani za hráče. Jenom uvažuje nahlas.

Datum, do kdy musí omezeně volní hráči podepsat nové smlouvy bylo stanoveno před zhruba dvěma desítkami let. V době, kdy se to podobným druhem hráčů hemžilo v NHL mnohem více než letos. Je úplně možné, že napřesrok se budou všichni divit, jak z toho mohli letos udělat takovou bouři ve sklenici vody.

Tedy: všichni, kromě majitelů. Miliardářem, řekl jeden z nich v rozhovoru mezi čtyřma očima (přesněji: ušima), se nestanete tak, že rozhazujete milióny.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.