bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: Mariána Hossu zradilo zdraví

22. června 2017, 2:15

Petr Adler

Chicago Blackhawks vypadli (tehdy ještě překvapivě) v prvním kole letošního Stanleyova poháru, kdy s nimi zametli Nashville Predators. A teď to vypadá, že přijdou také o Mariána Hossu (na snímku). Ze zdravotních důvodů.

Hossa totiž trpí stále se zhoršujícími alergickými reakcemi na hokejovou výstroj. Podle informací ze zákulisí v Chicagu, trvá tento stav už několik let. Mužstvo se snažilo najít nějaké cesty, jak svému útočníkovi pomoci. Začalo to tím, že po každém použití Hossovu výstroj desinfikovali. Pak ji začali ošetřovat nejrůznějšími prostředky, které neutralizují vývoj jakýchkoliv živých těles a tělísek.

V poslední době nasadili Hossovi značně silná léčiva, a tady začal ten nejhorší problém.

Moderní léčiva se totiž vyznačují tím, že vesměs všechna mají nejrůznější a nejhrůznější vedlejší účinky. Lékaři jsou pak nuceni nacházet další léčiva, která tyto účinky omezí. Jenže: příliš často se stává, že nové léky sníží účinky původního léku, který lékaři nasadili ve snaze zabránit chorobě. Aby dosáhli potřebného účinku, musí zvýšit dávkování. Tím ovšem zvýší nebezpečí vedlejších účinků.

Kromě toho, i ty léky, které mají zabránit vedlejším účinkům, nejen mohou mít, ale často i mají, svoje vlastní vedlejší účinky.

Výsledkem je krutý začarovaný kruh, na jehož konci může stát potvrzení ošetřujícího lékaře, které jako by vypadlo z knih medicínských žertů (viz, například: Eskulap v bačkorách): pacient byl mnou léčen, následkem čehož zemřel.

V Hossově případu to došlo tak daleko, že ošetřující lékaři nařídili, že hráč musí podstupovat pravidelně rozsáhlé krevní zkoušky, aby věděli, co léčení dělá s jeho tělem. Nyní se lékaři vyslovili, že mají vážné obavy, pokud bude Hossa brát tato léčiva příliš dlouho.

Ani hráč sám, ani jeho zástupce (edmontonský Ritch - původně Rich - Winter) se zatím k věci nevyjádřili. Blackhawks zdůraznili, že do toho zatím nikomu nic není.

Není divu: je úplně možné, že se Hossa už na ledě nikdy neobjeví v hokejové výstroji. K hokeji se vrátí teprve ve chvíli, kdy mu zavolají z Dvorany slávy, aby si udělal ten nebo onen den volno, protože bude uveden mezi její uctívané členy (tak se jim říká i úředně).

Že si Hossa tuto poctu zasluhuje, o tom snad nemůže nikdo pochybovat.

Strmá dráha

Hossa přišel do Severní Ameriky ve svých osmnácti letech, neboli před dvěma desetiletími. Zahájil mezi mladíky Západní hokejové ligy (WHL) v mužstvu Portland Winterhawks. Vzápětí postoupil v barvách Ottawa Senators do NHL, pobyl nějaký čas u dnes už neexistujících Atlanta Thrashers (jsou z nich po slavném přestěhování obnovení Winnipeg Jets), zahrál si za Pittsburgh Penguins a Detroit Red Wings, až zakotvil u Chicago Blackhawks.

Marián Hossa v NHL celkem odehrál 1,309 utkání, vstřelil 525 branek, na dalších 609 nahrál, takže nasbíral 1,134 bodů. Ne, že by byl úplný kliďas: na trestné lavici si odseděl 628 minut. Kromě toho sehrál v soutěži o Stanleyův pohár dalších 205 zápasů, na účtu má 52 branek, navíc 97 nahrávek, čili 149 bodů, a k tomu 95 trestných minut.

Nejhorší na tom je, řekl lékař-alergolog, že zatím není prostředek, jak člověka vyléčit. Jsou přípravky, které mohou zmírnit (a někdy i zmírní) příznaky. To je, řekl, totéž jako prostředky proti bolestem: hlavobol pomine, jeho důvod ale ne. A největší nebezpečí je, uzavřel jeho kolega, který se zabývá účinky léčiv, že tím, že potlačíme příznaky, nevíme, zda důvody (neboli choroba sama) přetrvávají, a jestli ano, nevíme jak a proč.

Proto, shodli se oba, v podobných případech doporučují, aby nemocný přestal s činností, která viditelně způsobuje potíže, a pak, aby doufal, že se neobjeví nic jiného, co by mu způsobovalo podobně potíže.

Ano, připustili, případů alergií je čím dál, tím víc. Není to jenom tím, že věda pokročila a dovede podobné případy rozeznat lépe než kdy dříve. Je to, shodli se, patrně také tím, jak moc se změnil způsob života dnešního člověčenstva. Včetně toho, co do sebe vpravujeme co potravu. Jak řekl jeden z nich: snad si, chlapče, nemyslíte, že když si v hospodě objednáte stejka, dostanete opravdové hovězí?

Hossa není sám (ani první)

To býval v NHL český obránce Jan Vopat. V roce 1992 si ho vybrali tehdejší Hartford Whalers (dnešní Carolina Hurricanes), jenže Vopat nikam nespěchal. Hrál dál v Litvínově. Velrybáři tedy výměnou poslali jeho práva Los Angeles Kings za postavení v hráčském výběru (draft) roku 1995.

Vopat toho za Kings moc nenahrál, tehdejšímu vedení se nelíbilo, že hrál (podle nich) zbytečně jednoduše, omezoval se na to, aby dostal puk ze své obranné třetiny na hole svých útočníků. Tvrdili, že očekávali víc, takže ho nakonec v roce 1998 vyměnili (společně s finským obráncem Kimmem Timonenem) za tzv. laskavost nebo ohleduplnost v budoucnu (future considerations) do Nashville Predators.

V Music City dostal Vopat konečně možnost ukázat, že to, co dovede, je ohromně užitečné.

Jenže mu najednou začaly na holeních a kolenou vyrážet nejrůznější boláky, z nichž vytékal mazlavý hnis.

Odborníci začali na Vopatovu výstroj používat nejrůznější čisticí prostředky. Vyměnili Vopatovu výstroj za novou, z jiných surovin. Lékaři mu nařídili změnu jídelníčku. Předepisovali mu nejrůznější prášky i mazání.

Nepomohlo z toho vůbec nic.

Vopata nemohlo utěšit ani to, že se dozvěděl, že takový Tom Reid musel kvůli něčemu podobnému odejít do důchodu, a že podobně trpěli i hráči jako Paul Gardiner, Grant Fuhr, Rick Vaive, Jacques Lemaire, Lou Nanne, a Dennis Hextall.

Vopatova kariéra v NHL skončila po šesti zápasech, které odehrál v sezóně let 1999-2000. Doufal, že bude stačit přestávka, a všechno se upraví. Neupravilo se nic.

V sezóně let 2000-2001 se zkusil vrátit na led ve Finsku. Pokus skončil dříve, než se Vopat vůbec dostal na led k jedinému zápasu.

Pro zajímavost: mladší bratr Jana Vopata, útočník Roman Vopat, si nikdy nestěžoval na alergie.

Postižení mladíci

Nejmenovaní lékaři zde citovaní se zmínili, že nedávno musel kvůli alergiím nechat hokeje student Colorado College v Colorado Springs (město zhruba 110 km na jih od Denveru).

A to nic není, řekli.

Dovedete si představit hokejistu, který je alergický na led a chladný vzduch vůbec?

To, řekli, se stalo brankáři universitního mužstva Quinnipiac Bobcats (mužstvo je součástí sportovního programu Quinnipiac University v Hamdenu v americkém státě Connecticut).

Kdykoliv se ochladí nebo kdykoliv vstoupí na led (a tam to také není teplota k opalování) objeví se Chrisovi Truehlovi po celém těle podlitiny, které po chvíli bolí jako nezřízené.

Nejdříve si odborníci mysleli, že to je nějaká kopřivka. Pak se domnívali, že to mohlo způsobit nějaké žihadlo.

Samotný Truehl se domníval, že jde o následek letního výcvikového tábora, jehož se účastnil jako člen amerického vojenského letectva. Byli vysazeni ještě s dalšími čtyřmi druhy v pralese někdo v Coloradu. Bylo to v červnu, takže očekávali suchá vedra kolem 32 stupňů podle Celsia. Počasí se ale trochu zbláznilo, takže lilo, padaly kroupy, a teplota nešla nad 4,5 stupňů podle téhož Celsia.

Výsledek: omrzliny na zhruba 40 procentech Truehlovy pokožky. Vojenský lékař tenkrát Truehlovi předpověděl, že může očekávat trvalé následky.

Tím ovšem skončila předčasně Truehlova kariéra u vojáků. A brankář sám se domnívá, že ona alergie je jedním ze zmiňovaných trvalých následků.

Naď tímhle názorem krčí lékaři rameny v pochybách, ale odmítají ho vyvracet. Věda, říkají, toho dosud ví příliš málo, než aby si mohli dovolit vyvracet něco, o čem nevědí skoro vůbec nic.

Co bude znamenat Hossův odchod?

Chicago Blackhawks přijdou o jednoho z nejlepších střelců v NHL.

Navíc si jejich generální manažer Stan Bowman bude muset koupit nákladnou transplantaci vlasů, aby si měl co trhat.

V roce 2009 se mužstvo s Hossou domluvilo na nové smlouvě. Její platnost je 12 let. Celková částka, již se Blackhawks zavázali vyplatit činí něco přes 63 milióny dolarů. Roční průměr tedy je něco přes pět a čtvrt miliónů.

Nová kolektivní smlouva (ta z roku 2013) podobné dohody zatrhla, avšak ty, které mužstva uzavřela před tím, platí, to se nedá svítit.

Hossa má během v příštích čtyřech sezónách dostat po (pouhém?) jednom miliónů dolarů. Elliotte Friedman z Hockey Night in Canada tvrdí, že to spočítal, nesporně za použití všech dvaceti prstů: Hossa už má doma bezmála 94 procenta slíbené celkové částky.

Liga si v nové kolektivní smlouvě prosadila, přes protesty a skřípot zubů odborů NHLPA, tresty za podobné smlouvy, kterým zhnuseně až opovržlivě říká (podle toho, jakého použijete slovníku) skoky do vody pozadu nebo potápění (back-diving). Tresty se týkají všech změn ve smlouvách, včetně dohod, které vznikly původně před dnem platnosti nové kolektivní smlouvy. Je to svým způsobem docela logické: ke změnám dochází v době platnosti nové kolektivní smlouvy.

Ovšem, v takovém případě způsobily Hossovy boláky Blackhawks těžké vrásky.

Pakliže Hossa odejde do důchodu, bude mužstvo platit pokutu více než tři a půl miliónů dolarů za sezónu až do konce sezóny let 2020-2021. Říká se tomu zachycení částek dlužných mzdovému stropu (cap recapture). Částka se počítá na základě ročního průměru smluvené mzdy, v Hossově tedy zmíněných něco přes pět a čtvrt miliónů.

Blackhawks překračují nový mzdový strop (75 miliónů dolarů) už teď o dva a půl miliónu dolarů. Pokuta NHL za Hossův odchod do důchodu by pro ně byla těžkou ranou okovanou botou na solar plexus (jak tomu říkají rohovnici), případně o něco níže.

Pak tu ovšem je ještě možnost drobného podvodu, jímž lze obejít kolektivní smlouvu bez jejího porušení. Říká se tomu převedení na seznam dlouhodobě zraněných (long-term injured reserve, zkráceně LTIR).

Co na tom, že v Hossově případu jde o chorobu, nikoliv o zranění? Účel světí prostředky. Philadelphia Flyers umístili na tento seznam Chrise Prongera, a pak byli ještě tak drzí, že jeho jméno poslali výměnou k Arizona Coyotes, kteří se potřebovali dostat nad dno mzdového stropu. Coyotes neplatili své nové akvizici ani halíř, ale papírově se dostali tam, kde chtěli být.

Flyers dostali výměnou za obránce Nicklase Grossmanna a smlouvu zmíněného Prongera útočníka Sama Gagnera a místo ve výběru (draft) podmíněné dalšími úspěchy Flyers.

Pronger tou dobou už čtyři roky nehrál. Byl zaměstnancem NHL v oddělení tzv. bezpečí hráčů, otevřeně řečeno, v disciplinární komisi. Ještě otevřeněji řeceno: stal se liškou v kurníku.

Když to prošlo Flyers a Arizoně, proč ne nám? mohou se ptát Blackhawks zcela oprávněně.

Mohou také poukázat na případ Toronto Maple Leafs, kteří podobně zaonačili případy Joffreye Lupula a Stephanea Robidase. A nejen to: i Leafs zašli ve své drzosti hodně daleko, když Lupula umístili na seznam nechráněných hráčů, aby si měl generální manažer Golden Knights George McPhee z čeho vybírat.

Vypadá to, že Marián Hossa měl na sobě hokejovou výstroj ve čtvrtek 20. dubna naposledy.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.