bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: Mike Richards dostal úřední obvinění

28. srpna 2015, 0:32

Petr Adler

Heslem Královské kanadské jízdní policie (RCMP) je, že vždycky dopadne viníka. Někdy to trvá déle než jindy. V případě bývalého útočníka Los Angeles Kings Mikea Richardse to od zadržení až k předložení obvinění trvalo více než dva měsíce. RCMP ve čtvrtek oznámila, že obvinila Richardse, že při přechodu kanadské hranice z Ameriky měl u sebe tzv. omezenou látku.

Richards má stanout před soudcem ve čtvrtek 10. září.

Strážmistr Paul Human z útvaru RCMP pro Manitobu vydal následující sdělení:

17. června 2015, kolem druhé hodiny odpolední, obdržel útvar RCMP v Emersonu sdělení, že důstojníci kanadské pohraniční služby zadrželi omezenou látku na pohraničním přechodu v Emersonu.

Věc byla předána RCMP a následující vyšetřování 17. června vedlo k zatčení a propuštění třicetiletého muže.

RCMP 25. srpna 2015 úředně obvinila Mikea Richardse, 30, z Kenoty v Ontariu, z držení omezené látky. Richards stane před provinčním soudem v Emersonu 10. září 2015.

V tuto chvíli nejsou k disposici žádné další podrobnosti.

Tolik tedy policejní hlášení.

Co se stalo?

Při zběžné prohlídce Richardsova vozidla našli kanadští celníci blíže neoznačené množství prášků v jedné nádobě. Jednoznačně muselo jít o malé množství, určené k osobní spotřebě.

Richards sice má mít první stání u soudu v Emersonu 10. září, avšak pravděpodobně půjde pouze o formalitu, neboť jeho právník požádá o odklad: pohraniční stráž nebo policie dosud nedodaly Richardsovým právníkům nezbytné doklady.

Veřejní žalobci budou mít dvě možnosti. Mohou použít tzv. zkráceného řízení, které je u případů prvního porušení zákona obvyklé. V takovém případě hrozí Richardsovi pokuta do výše jedné tisícovky dolarů a (v nejhorším případě) šest měsíců vězení.

Druhá možnost platí hlavně v případech lidí, kteří mají podobné střety se zákonem pravidelně. Jde o tzv. osobní žalobu, která vede až k sedmi letům za mřížemi.

Podle dodatečných zpráv, lékem, který Richards měl mít u sebe, byl Oxycontin. To je silný prostředek k utišení bolestí, který se vydává na zvláštní lékařský předpis. Tento předpis se vystavuje ve třech kopiích. Jednu si ponechává lékař, druhou a třetí odevzdává pacient v lékárně. Pacient musí podepsat, že lék obdržel. Jednu podepsanou kopii si ponechává lékárna, druhou vrací lékaři.

Oxycontin patří mezi léčiva, která se nesmí převážet přes hranice. V žádném množství. Jeden kousek může znamenat basu. Ani v případech, že ten, kdo je převáží (ať je to v jakémkoliv množství) na ně má lékařské potvrzení. Zákon zní, že americký lékař musí sdělit kanadskému lékaři, kolik těchto prášků má pacient dostat, a kanadský lékař mu je předepíše. Totéž platí naopak. Výjimky se povolují pouze v případech, kdy oba lékaři potvrdí, že pacient léčivo potřebuje i během cesty.

Mnozí se ptají, jak je tedy možné, že třeba Jarretovi Stollovi se nic nestalo, když ho v půli dubna zadržela policie v Las Vegas, že má u sebe kokain a MDMA, alias extasi. Inu, to už je prostinké: je podstatný rozdíl mezi městskou policií v Las Vegas na jedné straně, a kanadskou pohraniční stráží a Královskou kanadskou jízdní policií na straně druhé. Mimoto, Stoll, patrně trochu mazanější než Richards, nabídl, že se přizná, že byl, kde neměl být. Tím pádem se zločin změnil v přečin. A jaképak, že se mu nic nestalo: chtěl zůstat u Kings. Ti mu ale řekli, že s lidmi, kteří se nechají chytit s kokainem a extasí po kapsách, nechtějí mít nic společného. Stoll je tedy novým členem New York Rangers.

Nazdar, chlapče

Krátce poté, kdy se dozvěděli o Richardsově srážce se zákonem, zrušili 29. června Kings jeho smlouvu. Hráčským odborům NHLPA nějakou dobu trvalo, než dokončily své vlastní vyšetřování. Stížnost proti zrušení Richardsovy smlouvy odbory podaly až 10. srpna. Soustřeďují se hlavně na to, že Kings se od začátku sezóny netajili, že míní Richardse ze smlouvy vyplatit. Takhle zcela sprostě ušetrili na výkupném, tvrdí NHLPA. Ostatně, smlouvu s Richardsem sjednalo jeho předchozí mužstvo, Philadelphia Flyers. Měla být platná celý tucet let. Na to, že Richards sice Kings dvakrát pomohl ke Stanleyovu poháru, ale poslední dvě sezóny pouze statoval, byla jeho výplata hodně nestydatá. Měla platit ještě pět let a Kings mu podle ní měli dlužit ještě 22 milionů dolarů. Generální manažer Kings Dean Lombardi před loňskou sezónou navštívil Richardse v Kenoře a vymohl z něj slib, že přijde do tréninkového tábora dokonale připraven na sezónu. Richards přijel zcela mimo formu, takže Kings neznali jiného východiska než ho poslat na farmu. Richards ovšem pobíral i na farmě tutéž mzdu jakou by pobíral, kdyby hrál za Kings. Navíc se ta částka počítala do mzdového stropu.

A dodnes nikdo neví, jak se stalo, že během pobytu na farmě Richards celých třicet dnů nehrál. Nebyl tenkrát uveden v seznamech zraněných hráčů, ani mezi zdravými hráči, které nepostavil kouč, ale ani v seznamech hráčů, kteří se podrobují léčbě drogové závislosti. Alespoň ne veřejně.

Kings zrušili Richardsovu smlouvu s tím, že hráč podstatným způsobem porušil její ustanovení. NHL zrušení schválila. Liga sama nemohla udělat nic: podle kolektivní smlouvy může trestat jedině v případech kladných nálezů (hráč má drogy v těle a přišla na to lékařská kontrola). Klub může, podle ustanovení tzv. standartní hráčské smlouvy (SPC: Standard Player’s Contract) smlouvu zrušit, když má za to, že hráč provedl něco, ať už na pozemku mužstva nebo kdekoliv jinde, co by mohlo udělat mužstvu ostudu. To je řádně široké označení.

Odbory ovšem zasáhnout musely: od toho hráči platí členské příspěvky, aby se jich odbory zastaly. I kdyby právníci NHLPA zjistili, že Richards je opravdu syčák, stejně je jejich povinností ho hájit. Přinejmenším proto, že smlouvy v NHL jsou tzv. zaručené. Jednostranně vypovědět takovou dohodu zakládá nebezpečný precedent.

Je to škoda, ale další životní osudy Mikea Richardse se budou asi odvíjet v soudních síních. Málokdo si dovede představit, že by se ještě kdy vrátil na led – jako hráč v NHL.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.