bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: MOV a IIHF se sejdou s NHL a NHLPA. Že by přece jen praskaly ledy?

3. února 2017, 6:01

Petr Adler

President Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Thomas Bach (na snímku) se konečně sejde v pátek v New Yorku s presidentem Mezinárodním hokejové federace (IIHF) Reném Faselem, výkonným ředitelem hráčských odborů (NHLPA) Donem Fehrem, a vedoucími představiteli NHL, komisařem Garym Bettmanem a jeho zástupcem Billem Dalym. Nikdo neočekává, že by na této schůzce padlo rozhodnutí, zda se nejvyšší hokejová soutěž světa účastní olympiády 2018 v jihokorejském Pyeongčangu.

Po vývoji posledních několika měsíců se má za důležité, že k té schůzce vůbec dojde.

Úředně zatím nikdo z těch, kteří se mají schůze zúčastnit neřekl ani slovo, avšak jedno se zda být jisté: důležité bude, že budou pánové Thomas Bach a Gary Bettman sedět proti sobě u jednoho stolu a poví si z očí do očí, a co nejotevřeněji, co je vedlo k rozhodnutím, která přijali.

V podstatě bude Bach chtít, aby Bettman pochopil, proč porušil smlouvu mezi MOV a NHL. Podle této dohody MOV hradil lize její náklady spojené s olympijskou účastí. Bettman bude chtít, aby Bach pochopil, proč je toto porušení pro NHL nepřijatelné.

NHL se účastní olympijských her od roku 1998 (Nagano). MOV do té doby volal po čistém amatérismu. Až v devadesátých letech minulého století si všiml, že klesá zájem nákupčích reklam v televizních a rozhlasových vysíláních, a že to vypadá, že se bude něco podobného konat také v tehdy nastupujících nových sdělovacích prostředcích (internet, atd.). A teprve tenkrát se MOV začal zajímat o účast hráčů nejlepší soutěže světa.

Na nedávném zasedání Rady guvernérů NHL v Los Angeles se přítomní majitelé zabývali otázkou olympijské účasti zhruba deset vteřin. Pakliže Thomas Bach nepřijde s návrhem, který může zvrátit nechuť vedení NHL, bude jeho výlet do New Yorku zbytečný.

Fasel řekl, že by byl ochoten kvůli účasti NHL přeplavat oceán. To nebude třeba. Bude zapotřebí, aby vedoucí představitelé MOV a IIHF přišli s řešením, které přesvědčí majitele NHL, že se jim vyplatí zavřít během rozjeté sezóny na tři týdny krám a současně riskovat zranění zhruba stovky svých hvězd v zápasech, na které se v přímých přenosech bude dívat menšina severoamerických diváků. Tedy diváků, o které jde NHL především.

Tentokráte už nebude stačit, aby pánové Bach s Faselem přivezli peněžní poukázku. Majitelé ligy jsou krajně nespokojeni s tím, že už takhle musí stlačovat 82 kol sezóny do menšího počtu dní. Letos a napřesrok to je horší. NHLPA si vydupala, že každé mužstvo bude mít (kromě dříve stanovených dnů volna) ještě pět dní volna v jednom tahu (tzv. bye week). To za souhlas odborářů, že se Zápas hvězd bude hrát tři na tři. Jestli navíc přijde NHL o další tři týdny hrací doby, sníží se kvalita předváděného hokeje na míru, která se bude blížit k nepřijatelné. Nemluvě už ani o zvýšeném nebezpečí zranění hráčů z únavy a přetížení.

Návrhy, aby NHL buď snížila v olympijských letech počet soutěžních kol, nebo aby začínala dříve, považuje liga za zhovadilé. Dosavadní počet kol má za dostatečné množství utkání, aby neprodělávala.

V každém případě, jak řekl předem komisař Bettman, peníze na uhrazení přímých nákladů spojených s účastí nebudou všechno.

Skutečnost, že se Bach rozhodl, že přece jen sestoupí z Olympu a pohovoří s Bettmanem, svědčí také o tom, že na rozdíl o NHL, mají MOV a IIHF na mysli asi nějaké pevné stanovené datum, po kterém bude pozdě. NHL tomu datu říká “drop-dead date” a dodává, že ona takové datum nemá. Z hlediska teorie vyjednávání je tahle poznámka vedoucích zástupců ligy zcela geniální. Otevřeně říkají MOV a IIHF, že je všechno na nich: buď ustoupíte a vyhovíte nám, nebo ne.

Nám, panáčci, je to celkem jedno.

Teorie vyjednávání totiž stanoví, že ten, kdo první odhalí, do kdy musí jednání skončit dohodou, se vydal všanc protivné straně. Ta si s ním může od té chvíle pohrávat bezohledněji než pověstná kočka s myší.

Očekává se, že Bach se nejdřív sejde mezi čtyřma očima s Faselem, aby se sjednotili (tohle ovšem mohli udělat už ve Švýcarsku, na to nemuseli létat přes moře slané vody).

Vedení ligy se před zahájením schůze s mezinárodními papaláši sejde s odborářským vedením.

I to je pochopitelné.

Zmíněné setkání na nejvyšší úrovni má začít v časných odpoledních hodinách newyorkského času. Není známo, jak dlouho potrvá. Není ani známo, na kdy mají pánové Bach a Fasel objednané zpáteční letenky.

Podle náznaků z vedení NHL nepůjde o nic jiného než o zdvořilostní schůzku, která může nejvýše sloužit jako příležitost k vyjasnění vzájemných stanovisek. Očekávat nějaká závazná jednání by bylo nejen předčasné, ale i naivní.

Jediné, co může být zajímavé, bude postoj MOV k účasti NHL na hrách roku 2022 v čínském hlavním městě Pekingu. Ozvaly se totiž hlasy, že MOV může zkusit politiku biče a perníku: když nepůjdete do Pyeongčangu, nepustíme vás do Pekingu. Až na to, že NHL může poukázat, že MOV zkouší hrát s kartami, které mu nepatří: o tom, kdo zastupuje hokej rozhoduje IIHF.

Je ovšem pravda, že IIHF už pracuje na náhradním plánu, podle něhož národní hokejové svazy budou smět postavit mužstva pouze z hráčů, kteří nehrají v NHL.

Značnou neznámou jsou v tuto chvíli odboráři. Přední hráči se vyjádřili, že si nedovedou představit olympiádu bez účasti NHL. Že se dodnes odehrálo sedmnáct zimních olympiád bez účasti NHL, to jim asi nikdo neřekl.

Když liga hráčům nabídla, že se bude tvářit na věc mnohem přívětivěji, pakliže NHLPA přikývne na prodloužení kolektivní smlouvy, odbory nabídku zamítly. Kdyby totiž nabídku přijaly, vzdaly by se předem a okamžitě bitvy o pravidelné srážky z hráčských platů. Ty plynou do zvláštního účtu (escrow), zřízeného pro případ, že by liga začala prodělávat.

Hráči toto ustanovení kolektivní smlouvy nenávidí a dali najevo, že se nemíní bavit o jeho prodloužení.

Hráči ovšem také mohou začít stavět překážky nejrůznějším nápadům NHL ke zmezinárodnění soutěže (zápasy v Evropě, v Číně, mezikontinentální turnaje, atd.). Jenže tady by kladli překážky sami sobě: liga se na výnosech z podobných podniků dělí s NHLPA rovným dílem.

Čili: v tuto chvíli je na zprávě o schůzi NHL a NHLPA s vedoucími zástupci MOV a IIHF zajímavé pouze to, že se ta schůze vůbec koná.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.