bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: MOV i NHL označují schůzi za zdvořilostní. Nevyřešila (zatím) vůbec nic

4. února 2017, 2:27

Petr Adler

Jak se očekávalo, páteční schůzka v New Yorku mezi presidentem Mezinárodního olympijského (MOV) výboru Thomasem Bachem (na snímku vpravo) a komisařem NHL Garym Bettmanem (na snímku vlevo) otázku účasti hráčů na olympiádě v jihokorejském Pyeongčangu nevyřešila. Obě strany ji shodně označily za zdvořilostní, i když připustily, že to půldruhahodinové posezení v kanceláři NHL na Manhattanu mohlo oběma stranám pomoci pochopit názory protivné strany.

Schůze se dále zúčastnili president Mezinárodní hokejové federace (IIHF) René Fasel, výkonný ředitel hráčských odborů Don Fehr a zástupce komisaře NHL Bill Daly.

Bach odletěl téhož večera zpět do Švýcarska.

Šlo o vůbec první schůzku mezi Bachem a zástupci NHL a NHLPA. Bettman po ukončení schůze zdůraznil, že liga považuje za poctu, že Bach přiletěl do New Yorku, aby osobní účastí zdůraznil, že MOV má opravdový zájem o přítomnost NHL na nastávající olympiádě.

Bach při téže příležitosti řekl, že je potěšen skutečností, že i mnozí hráči projevují skutečný zájem o reprezentaci svých zemí.

Ani jeden z přítomných se nezmínil o základním důvodu celé rozepře: Bach zrušil dohodu mezi NHL a MOV, že olympijští pořadatelé zaplatí NHL její výlohy. NHL je jedinou soutěží na světě, která kvůli olympiádě přerušuje svoji činnost jen proto, aby se zhruba stovka z jejich zhruba sedmi set hráčů účastnit her, které pořádá její konkurence.

Sama skutečnost jednostranného zrušení smlouvy, uzavřené před příchodem NHL na olympiádu (v roce 1998 v japonském Naganu) na naléhání IIHF a MOV, a způsob, jakým se to stalo, včetně poměrně drsných komentářů z úst presidenta MOV, způsobila, že majitelé ligy usoudili, že tohle nemají zapotřebí.

Bach svým dalším prohlášením popřel dohady že se snaží vrátit olympiádu na čistě amatérské základy: “Je samozřejmé, že bychom chtěli na olympiádě uvítat nejlepší hráče světa. To byl také důvod, proč jsem přijel, abych vysvětlil, že chceme, aby olympijská soutěž byla vzrušující, právě díky přítomnosti vynikajících hráčů z NHL.”

A pak si neodpustil, aby dodal: “Jsme rádi, že na to mají hráči stejný názor.”

Tím si ovšem v očích NHL moc nepomohl. Liga se snaží podmínit alespoň částečně otázku olympijské účasti prodloužením kolektivní smlouvy, což hráči odmítají, ale současně připouštějí, že je možné, že z otázky olympiády udělají jeden z bodů jednání o novou kolektivní smlouvu.

Ani Bettman, ani Daly se o tom veřejně nijak nezmínili, ale neveřejně je zřejmé, že neviděli moc rádi, že se jim Bach snaží plést do jejich spletitých vztahů s NHLPA.

Fasel se snažil dodat zdání pokroku: bylo důležité, aby se lidé, kteří budou rozhodovat “sešli, dívali se jeden druhému do očí a tváří v tvář.”

A současně tím naznačil, že vyjednávání prostřednictvím sdělovacích prostředků skončilo.

Bach mezitím řekl, že další vyjednávání nechá na Faselovi, NHL a NHLPA.

“Vyměnili jsme si názory,” řekl Bach, “a já se domnívám, že to je samo o sobě známkou pokroku. Chápeme se navzájem mnohem lépe než dříve. Jsem vděčen NHL, Garymu, NHLPA, Donu (Fehrovi) za jejich otevřenost, upřímnost a přátelský postoj.”

Na přímou otázku, do kdy musí MOV vědět, co se děje, odpověděl Bach diplomaticky: “Určovat nejzazší data, to je to poslední, o čem by se mělo mluvit na zdvořilostních schůzkách.”

Ale, dodal, času je dost: úvodní vhazování se koná za rok od 9. února.

Je také zřejmé, že ani jedna strana nepoložila na stůl všechny karty.

Hráči se začali ozývat teprve teď. NBC, partner NHL, který vlastní americká olympijská vysílací práva, zatím nezkusila dávat lize najevo, co si přeje. Rozhodně ne veřejně. A MOV s IIHF dodnes mlčí v otázce, zda neúčast NHL v roce 2018 bude znamenat také, že jí (z pomsty) vyšachují i z her roku 2022.

NHLPA se také může postavit proti plánovaným předsezónním utkáním mužstev NHL v Číně, nebo proti chystaným zápasům ve Švédsku, které by měly být součástí pravidelné sezóny.

Říká se tomu (ve slušné společnosti) vydírání. Podle Fehra jde o jednání: “Jistě, další způsob vývoje v olympijské otázce může mít vliv i na jiné věci. Rozhodnutí budou muset padnout tehdy, kdy budou muset padnout, a uvidíme, co se bude dít. Osobně jsem raději optimista.”

Fasel se ale tváří realističtěji. Vrátil se do Švýcarska, aby společně se svými podřízenými začal pracovat na skutečně nejzazším datu. V půli března se má v Jižní Koreji sejít s tamními pořadateli, kteří už budou tou dobou nutně potřebovat znát podrobnosti ohledně ubytování hráčů i ohledně dopravy. Současně dal Fasel najevo, že se už pracuje na plánu, podle něhož budou hokej zastupovat národní svazy, zatímco NHL zůstane doma.

Není moc jasné, co chtěl Bach říci poznámkou o tom, že si cení účasti NHL, ale že se všechno mění, a že by si přál spolupráci posílit způsobem, který odpovídá “moderní době,” kterou ovšem neupřesnil. Pouze naznačil, že se budou muset všichni přizpůsobit, tedy i NHL, jakkoliv by to komukoliv bylo nepříjemné.

“Doufám, že k tomu dojde,” řekl Bach. “Všichni hledáme východisko, které by bylo výhodné pro všechny zúčastněné (win-win). Proto jsme tady.”

A uzavřel: “Uvidíme, co se stane.”

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.