bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: MOV, IIHF a NHLPA kladou na šíji NHL olympijský nůž - doplněno

25. března 2017, 4:12

Petr Adler

Mezinárodní papaláši si přejí vstoupit do prvomájového průvodu s jistotou, že konečně vědí úředně a nezvratně, zda NHL bude v roce 2018 souhlasit s přerušením své soutěže na skoro tři neděle, a zda bude souhlasit s účasti svých hráčů na olympiádě v jihokorejském Pyeongčangu. Sdělením nejzazšího data (1. května) otevřel president Mezinárodní hokejové federace (IIHF) René Fasel opět spor, který už vypadal zcela uzavřeně. Rozhodnutí o hrách 2014 v ruském Soči padlo až v půli července 2013, ale Fasel trvá na tom, že tentokráte to potřebuje vědět do konce dubna.

Komisař NHL Gary Bettman se minulý týden vyjádřil, že můžeme mít za dané, že se olympiáda uskuteční bez hráčů jeho soutěže. Jeho zástupce Bill Daly také zdůraznil o několik týdnu před tím, že by se musel stát zázrak, aby se změnilo cokoliv.

Ale teď do hry vstoupil výkonný ředitel hráčských odborů (NHLPA) Donald Fehr. Jak bývá jeho zvykem, učinil tak pumou, jíž doprovodil pokrčením ramen. Hvězda Washington Capitals Alexander Ovečkin totiž stále tvrdí, že pojede reprezentovat rodné Rusko i kdyby padaly pověstné trakaře. Jeho majitel Ted Leonsis zhruba stejně dlouho tvrdí, že mu nebude stát v cestě za štěstím. A Fehr teď na přímou otázku, co může udělat NHL, kdyby se tak stalo, odpověděl přímočaře, že lize do toho vlastně vůbec nic není. Hráči jsou smluvně vázáni k mužstvům, nikoliv k lize. Ta pouze dohlíží, aby každá smlouva měla patřičné náležitosti. Jestli se hráč domluví se svým majitelem, to Fehr rád, ale opravdu moc rád uvidí, kdo by takovému hráči mohl bránit.

Ligové nabídky

Bettman před časem nabídl NHLPA, že kdyby odbory souhlasily s prodloužením současné kolektivní smlouvy o tři roky, měl by čím nalákat majitele na myšlenku, že jim přece jenom stojí za to, přerušit soutěž na skoro tři týdny výměnou za pracovní klid.

Jak se dalo očekávat, odboráři (hokejisté) uvítali tuhle myšlenku více než opovržlivě.

Před týdnem se Bettman Fehrovi zmínil o další možnosti. Kdyby NHLPA souhlasila, že ani jedna z vysokých jednajících stran nepředloží v září 2019 návrh na znovuotevření a přejednání současné kolektivní smlouvy, mohlo by to zlepšit majitelům náladu tak, že by kývli.

Fehr to označil za neslušné: znamenalo by to prodloužení smlouvy až do roku 2022.

Není známo, zda Fehr toto prohlášení myslel úplně vážně. Kolektivní smlouva totiž skutečně platí až do roku 2022. Hráči s tím souhlasili, stejně, jako s tím souhlasila liga. Smlouva ovšem stanoví, že jedna nebo druhá strana (případně obě strany) může (případně mohou) v září 2019 požádat, aby byla smlouva přejednána. V takovém případě by vypršela nejméně o rok dříve než stanoví její úřední doba platnosti.

Z Fehrova prohlášení tedy plyne, že NHLPA je pevně rozhodnuta rozhoupat loď už v onom osudném září 2019.

NHL může být ráda, že ví alespoň něco skoro jistě. Ale ani tohle vědomí ji nemůže nijak pomoci ve stále pokračujícím sporu o olympijské účasti.

Nedviditelná ruka trhu?

Fehr ovšem dodal, že by účast v Jižní Koreji mohla NHL být docela užitečná také v její vytrvalé snaze o prosazení na asijských trzích. Čína, kterou liga považuje za zlatokopecké údolí, je přece za rohem. NHL vyjednala už na příští sezónu, že se v Číně odehraje pár jejich předsezónních utkání. Dala také najevo, že cesta na olympiádu 2022 v čínském hlavním městě je pro ní velmi zajímavá. Takže, dovozuje Fehr, proč nezačít už hned?

Ovšem, jako odborářský šéf, Fehr vyzývá ligu, aby měla úctu také k vlasteneckému cítění svých hráčů.

NHL se zatím odmítla vyslovit k této změně názoru. Je ale jisté, že jestli, kupříkladu, navlékne Ovečkin v Jižní Koreji ruský dres, těžko bude majitel Capitals Leonsios odmítat podobné žádosti dalších svých zaměstnanců. Takže bude muset kývnout a podepsat omluvenky nejméně půlky tuctu hráčů (Švédů, Rusů a Američanů). Jestli ovšem liga nepřeruší soutěž, budou Capitals muset oželet své nejlepší hráče právě v době, kdy se souboj o postup do pohárové soutěže dostává do obrátek. Nejen, že jim tím pádem bude hrozit větší počet porážek, ale hlavně si tím popudí fanoušky. Jak ty, kteří podporují jejich mužstvo, tak ty, kteří se přišli podívat na nesporné hvězdy.

Podobný druh záskoku se v obchodní mluvě označuje neslušnými výrazy.

A právě proto Fehr vyzývá majitele, aby ustoupili. Je to totiž tak, že když Rada guvernérů neustoupí, a někteří hráči si přece jen vyjednají omluvenky na cestu za svými olympijskými touhami, může se úplně klidně stát, že se zášť severoamerických (a platících) příznivců obrátí proti hráčům.

Fehr tedy tvrdí, že olympijská účast hokeji (co sportu) jen a jen prospívá. Když ne teď, pak přinejmenším dlouhodobě.

Nejde jenom o peníze

Fehr ve svých výzvách nezmiňuje pouze peněžní otázku. Ta je bezesporu důležitá. Zvláště poté, kdy nový president Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Thomas Bach jednostranně zrušil stávající smlouvu, která NHL zaručovala, že jí olympionici zaplatí alespoň její náklady.

Při té příležitosti ovšem odborářský šéf zapomněl na několik dalších drobnosti. V první řadě, peníze, které odmítl poskytnout MOV sice zajistila IIHF, ale učinila to tak, že by vzala peníze programům jednotlivých národních hokejových svazů, které jsou určeny na pomoc rozvoji dětského a mládežnického hokeje.

To považuje NHL za okrádání vdov a sirotků. Nechce s tím mít nic společného.

Liga ale považuje za důležité, že nesmí ve svých publikacích, včetně webových stránek nhl.com, používat cokoliv, co se týče olympijského hokeje. To má NHL za nehoráznost, zatímco zástupci MOV se pouze usmívají řka, že takhle to je, a jinak už to nebude.

A tady Fehr vytáhl těžký kalibr: “Je tu také obsažen prvek vlastenectví. Sebrat hráčům tuhle možnost, to by bylo velice, velice nešťastné. Pro hráče to má vskutku obrovský význam, aby mohli říkat ještě v době, kdy hrají, že reprezentovali na olympijských hrách. A bude to ještě důležitější, až skončí hokejovou kariéru, a jejich krajané je budou uctívat za to, že hráli za svou vlast.”

NHL by se měla rozhodnut sama, dodal Fehr. Určitě by neměla nechávat rozhodnutí na jiných. Třeba na IIHF.

Na další otázku odpověděl Fehr jako kdyby ji očekával: jestli NHL zamítne olympijskou účast, “budou hráči nespokojeni. Víc vám nemohu říci, ale mělo by to být zřejmé.”

Ne, že by někoho vydíral, to pro přírodu, ale NHL by si toho měla být vědoma. I když, řekl Fehr, sám za sebe to nevidí tak moc dramaticky: nejzazší data se přece stanoví proto, aby se mohlo jednat i po jejich vypršení.

Jediné, o čem se nebude jednat, podotkl Fehr, jsou hráčské ústupky lize ve věcech, které se týkají kolektivní smlouvy.

“Hráči určitě nezačnou vyjednávání o kolektivní smlouvě výměnou za to, že se jim povolí účast na olympiádě, za kterou ani nedostávají zaplaceno,” řekl Fehr.

Inu, jak se to vezme. Zúčastněná mužstva dostávají zajímavé částky od MOV (prostřednictvím IIHF). Ty částky se zvyšují podle konečného umístění. A dělí se mezi hráče.

Dobrá. Ale co teď?

“Všichni musíme zůstat u jednacího stolu,” řekl Fehr. “To přece nejde jenom tak, ukončit jednání, protože není po mém, beru si tašku se cvičkami a tepláky, prásknu dveřmi, a jdu domů. Pokud jde o hráče, času je pořád ještě dost. Jistě, MOV a IIHF, ale i NHL potřebují nějaký čas, bez něhož nelze vytvořit pořádný program, ale pokud jde o hráče, řekněte jim kdy a kde, víc nic nepotřebují,” uzavřel Fehr své kázání.

Co na to komisař?

NHL není proti olympiádě jako takové, řekl její komisař Gary Bettman v pátek. Liga prostě nevidí ráda, že by měla přerušit soutěž v době, kdy se bojuje o postup do Stanleyova poháru.  Navíc, zdůraznil, jde o dobu, kdy jsou na trhu z hlavních profesionálních soutěží jenom dvě: hokejová NHL a košíkářská NBA. Fotbalová NFL a baseballová MLB mají tou dobou ještě volno.

“Jestli se něco nezmění, nevidím nás tam,” řekl Bettman. “Kdyby někdo přinesl něco pragmatického, něco tak odlišného, že by to zaujalo většinu majitelů tak, aby si řekli, inu, dobrá, nic moc z toho nemáme, ale když to zvážíme všechno najednou, může nám to stát za to, pak prosím, třeba jim to bude stát za úvahu.”

Pokud jde o poslední den dubna jako nejzazší datum, jak se vyjádřil president IIHF René Fasel, neměl k tomu Bettman co dodat. Liga, řekl Bettman, nemá v této věci žádný rozvrh hodin.

Kromě všeho ostatního, zdůraznil Bettman, majitelům se ohromně nelíbí, že by se museli stlačit rozpis zápasů tak, aby se vešel do období kratšího o tři týdny. Liga už takhle netančí radostí nad tím, že si hráči vymínili pět volných dnů na mužstvo výměnou za souhlas, že se bude zápas hvězd hrát ve třech na tři. Už takhle je program tak natlačený, že hráčům hrozí vážné nebezpečí zranění z únavy.

Ale hlavně, řekl Bettman, zmizet z očí příznivců hokeje, nemít ani možnost informovat příznivce ligy o hráčích NHL na olympiádě, ať už v televizní síti NHL Network, nebo na stránkách nhl.com, to je prostě nepřijatelné, a MOV v tomto ohledu nemíní ustoupit.

Pro hlasy, které tvrdí, že když se NHL vyhne Jižní Koreji, může se jí stát, že ji MOV nebo IIHF nepustí na hry v Číně, měl Bettman prostou odpověď: “Jestli to bude názor MOV nebo IIHF, bude to jejich názor. Nemíním se s nimi o tom dohadovat veřejně. Maji právo udělat cokoliv.”

A pokud jde o hráče, kteří budou žádat o omluvenky, aby mohli reprezentovat své země, řekl Bettman jedině, že: “O tom se budeme bavit až v patřičné době, pakliže k ní dojde.”

Aby bylo jasno, že NHL nemá nic společného s nejzazšími dny, řekl Bettman velice jednoduše: “Jestli nám někdo chce něco říci, budeme poslouchat až do chvíle, kdy už bude jasno. Jestli nám nikdo neřekne nic, co by mohlo změnit názor mužstev, nestane se nic.”

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.