bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: mzdový strop stoupá, Calgary Flames i přesto roní slzy

10. prosince 2017, 1:29

Petr Adler

Murray Edwards (na snímku), jeden z vlastníků Calgary Flames, se vybrečel na schůzi Rady guvernérů NHL: pokud jde o novou halu pro jeho mužstvo, nemá prý moc důvodů k optimismu. Krátce poté odpověděl Murray na přímou otázku stejně přímo, že pokud on ví, vedení jeho mužstva nemá ani v plánu, ale, jak naznačil nepřímo, ani v úmyslu, obnovit jednání s radnicí. Nikoliv, Flames nejsou na prodej, uzavřel spolumajitel Flames. A to všechno ve stínu zprávy, že se mzdový strop NHL zvýší ze současných 75 miliónů přinejmenším na 78, ale možná až na 82 miliónů dolarů na mužstvo na sezónu.

Flames v tuto chvíli vyplácí na mzdách těsně pod 73 milióny, takže jim podle nynějšího mzdového stropu vybývá místo na částku o něco vyšší než dva milióny.

Jestli se mzdový strop opravdu zvýší tak, jak to ohlásil po zasedání Rady guvernérů komisař ligy Gary Bettman, bude zajímavé sledovat, co udělá vedení Flames.

Ve snaze vylepšit mužstvo a dosáhnout k metám nejvyšším, by mělo shánět co nejlepší hráče. Ovšem, ti nejsou zadarmo.

Na druhé straně, ve snaze vyškemrat či vydupat si z kapes daňových poplatníků co největší část nákladů nutných k výstavbě nové haly by Flames měli neprodleně začít hrát pod psa. Jedině tak by měli nějakou možnost, že by si mohli vybrat nové (a laciné) hráče z prvních míst výběru (entry draft).

To by ale pravděpodobně proti Flames naladilo spousty jejich fanoušků. Někde ve vzduchu poletuje ona těžko vypočitatelná hranice, kde dochází ke chvíli, že divák přestane tento přístup snášet: je zvyklý, že jeho mužstvo hraje do poslední vteřiny naplno, i kdyby prohrávalo o půlku tuctu gólů.

A právě v této souvislosti začíná být zajímavé, že Bettman, když ohlašoval, že liga souhlasí, aby se jí přihlásili zájemci ze Seattle, řekl, že NHL sice nerada vidí, aby se její pobočky stěhovaly, ale že opravdu nemůže vyloučit, že by nováček z tichomořského severozápadu vlastně nebyl tak úplně nováčkem.

Měl na myslí Arizona Coyotes?

Neměl, opáčil Bettman, ti, alespoň prozatím, zůstanou tam, kde jsou.

O Calgary Flames nepadlo ani slovo.

Znovuzvolený calgarský starosta Naheed Nenshi nabídl Flames, že by se potřebná částka dala rozdělit na tři rovné díly: jednou třetinou by přispěli daňoví poplatníci, jednou třetinou samotné mužstvo, a jednou třetinou ti fanoušci, kteří by si kupovali vstupenky na domácí zápasy mužstva i přesto, že by jejich cena byla zvýšená o zvláštní přirážku. Ta přirážka by putovala na účet stavby.

Vedení Flames tuto nabídku odmítlo šmahem: cokoliv zaplatí fanoušek patří mužstvu, řekli president Ken King a jeho zástupce pro hokejové věci Brian Burke. Dokázali, že prostinkou myšlenku, že by vlastně šlo o dobrovolný příspěvek příznivců mužstva, nevzali vážně.

A proto nyní Murray Edwards naříkal na uzavřené schůzi Rady guvernérů, že s radnicí města nelze jednat, a pak si dal záležet, aby se zpráva o jeho nářku dostala na veřejnost.

Jak je to s tím zvýšením?

Liga nikdy nebyla zdravější, řekl její komisař Gary Bettman, když oznamoval zvýšení mzdového stropu. Sport sám nikdy nebyl zdravější, pobočky ligy (jednotlivá mužstva) nikdy nebyly zdravější, a přízeň fanoušků nebyla nikdy zdravější, dodal.

Jak se stalo, že si nevzpomněl na minusové částky v účetních knihách Arizona Coyotes nebo Florida Panthers, či že si nevšiml hlasitého pláče Calgary Flames, zůstává prozatím tajemstvím.

Podle účetních knih ligy to vypadá doopravdy skvěle: hokejové příjmy dosáhnou čtyři a půl miliardy dolarů (a nějaké drobné, vyjádřené v desítkách miliónů). To je, ve srovnání s loňskem, zvýšení, o 8,2 procent.

Liga se o hokejové příjmy dělí s hráči rovným dílem. Proto to zvýšení mzdového stropu.

Řada mužstev musí nad tou zprávou tančit radostí. Například Detroit Red Wings a Chicago Blackhawks, jejichž letošní výplatní listiny byly k současnému stropu až nebezpečně blízko. Radovat se mohou také Toronto Maple Leafs: chýlí se k době jednání o nových smlouvách pro mladé hvězdy Austona Matthewse, Williama Nylandera a Mitche Marnera.

Zajímavost, které si všimlo několik účetních: jestli Matthews dostane od Leafs stejný podíl celkové výplatní listiny mužstva jaký dnes dostává od Edmonton Oilers Connor McDavid, bude vedle něj edmontonský kapitán bezmála chudý příbuzný. Chudý příbuzný, který má v kapse více než deset miliónů amerických dolarů ročně.

Účetní též vysvětlují, kde se vzal rozdíl mezi 78 a 82 milióny. Jde o tzv. zlomek růstu, číslici, která vzniká z dohody mezi ligou a hráčskými odbory NHLPA. Letošní zlomek růstu činí pouze 1,6 procenta. Jestli se liga s hráči dohodne, že příští sezónu bude zlomek nulový, bude strop stanoven strohým polovičním podílem, tedy 78 miliónů. Podle kolektivní smlouvy může zlomek dosáhnout až pěti procent. A to by bylo těch 82 miliónů.

Jenže dohadování o výši zlomku není zase moc jednoduché. Čím vyšší mzdy, tím vyšší hráčské odvody do tzv. zásobního účtu (escrow). Liga strhává hráčům určité procento z jejich mezd, aby měla kam sáhnout, kdyby, nedej přírodo, spadla nebesa a NHL začala krvácet. Po konečném vyúčtování na konci sezóny pak hráčům větší část stržené částky vrací. Nicméně, hráči, když padne slovo escrow, vidí rudě. Netuší, proč by měli svému zaměstnavateli pomáhat k přežití.

Proto byl Bettman jednoznačný: čím nižší mzdový strop, tím nižší odvody do zásobního účtu. Pakliže bude NHLPA souhlasit s nulovým zlomkem, tedy se zvýšením stropu na 78 miliónů, budou se hráčské odvody pohybovat někde pod desítkou procent ze mzdy. V současnosti každý hráč přispívá zhruba 15 procenty.

Ostatní body

  • NHL souhlasila s návrhem Garyho Bettmana, že skupina Oak View Group může podat přihlášku o přijetí do NHL a vyhlásit (zatím jen zkušební) prodej sezónních vstupenek, aby zjistila, zda je v Seattle vůbec nějaký zájem o NHL.
  • NHL odkývla prodej většinového podílu Carolina Hurricanes Peterem Karmanosem Tomovi Dundonovi s podmínkou, že mužstvo musí setrvat v Raleigh nejméně dalších sedm let.
  • Rada guvernérů posoudila řadu obchodních zpráv, průběh oslav stého výročí NHL, otázku dalších zápasů v zámoří, přípravu rozpisu zápasů na příští sezónu, zarputilou snahu ligy prosadit se v elektronických hrách, a snahu elektronicky sledovat pohyby každého hráče na ledě a všech pohybů puku.

Schůzi Rady guvernérů navštívil šéf kanadského peněžního obra Scotiabank Brian Porter. Řeč nebyla o tom, že calgarský Saddledome nese jméno jeho podniku, nebo o tom, že hala Toronto Maple Leafs se bude od nové sezóny jmenovat podle jeho banky. Porter seznámil Radu guvernérů se snahou amerického presidenta Donalda Trumpa zrušit, nebo alespoň zásadně pozměnit, severoamerickou dohodu o volném trhu (NAFTA, neboli North America Free Trade Agreement). Nikdo neví, jak to dopadne, takže nikdo neví, jaký to může mliv na NHL. Liga pouze chce být připravena, vysvětlil Bettman Porterovu přítomnost.

Na téhle debatě je nejhezčí, že se konala pouhých 10 kilometrů jižněji od Trumpova soukromého klubu v Mar-a-Lago.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.