bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: na Kanadu nemá nikdo, tvrdí sázková kancelář (a Bure)

24. července 2016, 2:11

Petr Adler

Říkají to sázkové kanceláře, říká to i Ruská Raketa Pavel Bure: letošní Světový pohár v hokeji vyhraje Kanada. Skutečné boje se rozhoří o další místa.

Ještě štěstí, že platí poučka Ivana Hlinky: začíná to 0-0, trvá to třikrát po dvaceti minutách, a puk je kulatý. Jinak by ten turnaj snad neměl žádnou cenu.

Americká sázková kancelář Odds Shark (žralok pravděpodobností) na svých webových stránkách OddsShark.com (http://www.oddsshark.com/nhl/world-cup-hockey-betting-futures) sděluje, že Kanada vede přinejmenším proto, že zásobuje nejvyšší světovou soutěž (NHL) hráči nejméně z poloviny celkového počtu hokejistů.

Jistě, připouští Odds Shark, stát se může všechno, ale pokud jde o pravděpodobnost, Kanada vede zcela jasně.

Sázkoví odborníci připisují zájem o Světový pohár také pochybám o tom, zda se NHL nakonec přece jen odhodlá k účasti v olympijských hrách roku 2018 v jihokorejském Pyeongchangu. Podle toho, jak stojí karta v tuto chvíli, budou pořadatelé Světového poháru (NHL a její odbory NHLPA) nadšeni, když se povede jejich podnik tak, aby všichni zapomněli na olympiádu.

V každém případě, Kanada si stojí v pravděpodobnosti na sázkovém kursu -110, zatímco její soupeři ve skupině A si stojí podstatně hůře: USA +600, Česká Republika +2000, a Evropa pak až mizerných +3300.

Světový pohár se bude konat od 17. září do 1. října v Torontu, a číslice, s nimiž se vytasil Odds Shark jsou zajímavé. Třeba: severoamerická třiadvacítka, za níž nastoupí spousta začínajících hvězd, si stojí na stejné úrovni jako Češi, totiž +2000. Odds Shark současně ale také zdůrazňuje, že jde o české národní mužstvo bez Jaromíra Jágra (Jagr-less Czechs, abychom citovali doslova).

Finsko je se svým hodnocením +1400 černým koněm, zatímco Rusko (+400) a Švédsko (+500) mají sice hvězdné sestavy, ale nikdo neví, jaká z nich budou mužstva. Tak to alespoň vidí Odds Shark.

Sázková kancelář ve svém rozboru několikrát zdůraznila, že nejde pouze o jména, ale o to, zda se ta jména semknou v mužstvo. Těžko se bude opakovat situace, kdy k vítězství přivede mužstvo jeden jediný hráč tak, jako přivedl Čechy ke zlatu v Naganu v roce 1998 brankář Dominik Hašek, uzavírá Odds Shark.

To Pavel Bure na to jde trochu jinak. I jemu vychází, že vyhraje Kanada, ale jeho důvody stojí spíše na hokejovém myšlení než na pravděpodobnostech.

“Kanada si může na každé místo v sestavě vybírat z nejméně dvou až tří stejně schopných hráčů,” řekl Bure. “Tomu se může jen těžko někdo vyrovnat.”

Jinak, dodal Bure, se mu líbí způsob, jakým staví mužstvo Ruska Oleg Znaroks: ze třiadvaceti hráčů jich je dvacet zaměstnáno v NHL. Na okraj, bylo by to o jednoho méně. Kdyby směl nastoupit Vjačeslav Vojnov, dnes zaměstnanec SKA St. Peterburg v KHL. Jenže nesmí. Místo něj přijde Nikita Nestěrov z Tampa Bay Lightning.

“Ten výběr mě nepřekvapil,” řekl Bure. “Jistě, někteří říkali, že měl vybrat také Valerije Ničuškina (Dallas Stars). Domnívám se ale, že dobré a úspešné mužstvo musí mít vyvážené množství (a schopnosti) útočníků mezi těmi, kteří střílejí branky a těmi, kteří dovedou bránit. Vladislav Namestnikov (Tampa Bay Lightning) dovede bránit velice dobře.”

Bureho dodnes mrzí, že si nikdy nezahrál ve Světovém poháru. V roce 1996 (vyhráli Američané) nemohl nastoupit kvůli pohmoždění ledviny, které utrpěl v posledním přípravném utkání před zahájením soutěže. Po sezóně let 2002-2003 odešel do důchodu, takže prošvihl i Světový pohár roku 2004.

“Byl jsem tenkrát (v roce 1996) ohromně roztrpčen,” říká Bure. “Hrál jsem v řadě se Sergejem Fedorovem a Alexandrem Mogilným, a odborníci o nás tenkrát říkali, že patříme mezi nejlepší útoky té doby. Jenže jsme to nikdy nemohli předvést.”

Za tucet sezón v NHL (Vancouver Canucks, Florida Panthers a New York Rangers) si Bure připsal 437 branek a 342 nahrávek: 779 bodů v 702 zápasech. Více než bod za zápas.

Ten chlapec ví, o čem mluví.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.