bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: nad Bow River se blýská. Zdaleka ne všechny calgařany nadchl návrh smlouvy o nové hale Flames

26. července 2019, 6:50

Petr Adler

Předběžná dohoda mezi calgarskou radnicí a Calgary Flames podle prvních ohlasů doslova rozzuřila značnou část místních obyvatel: jestli páni hokejisté potřebují novou halu, nikdo jim nebrání, aby si ji zbudovali, ale pěkně za svoje. Tak zní většina čtenářských, posluchačských a diváckých ohlasů. Základní otázka zní: vezmou ctihodní radní v pondělí 29. července, kdy mají na poslední schůzi před dovolenou návrh schválit či zamítnout, názory svých pravých zaměstnavatelů v potaz?

Odpůrci nejnovějšího plánu se začali ohánět čísly. A začali porovnávat dřívější návrh starosty Naheeda Nenshiho se současnou předběžnou dohodou.

Závěr: loupež uprostřed silnice (highway robbery), a navíc za bílého dne.

Stručně shrnuto, zněl původní starostův návrh: hala bude stát 555 miliónů dolarů, mužstvo zaplatí třetinu, tedy 185 miliónů, město přispěje třetinou, a zbývajících 185 miliónů uhradí příznivci mužstva: k ceně vstupenky se přidá zvláštní daň, kterou mužstvo převede na účet stavby.

Zvláště ta poslední část rozzuřila presidenta Flames Kena Kinga na nejvyšší míru: ten lump starostenská po nás chce, abychom vlastně zaplatili 370 miliónů! Co vybereme na vstupném, to je naše, hřímal, aniž by vzal v potaz, že jde o zvláštní daň, kterou by dobrovolně zaplatili ti, kterým leží na srdci, že Calgary Flames se domnívají, že potřebují nový domov.

Fifty-fifty?

Nový návrh předpokládá, že mužstvo i město zaplatí po 275 miliónech. Neboli oba zaplatí více než předpokládal původní starostův návrh. Jestli něco zapáchá hůř než smrdutá ratejna, shodlo se několik znalců základního účetnictví, rádi bychom to viděli.

Zastánci nového návrhu tvrdí, že to je pouze optický klam. Město bude pobírat jakési nájemné (facility fee) ve výši dvou procent z cen všech vstupenek prodaných během platnosti smlouvy. To máme, to máme, to máme hodně. Přesněji: 125 miliónů za 35 let.

Odkud vědí, kolik se za těch 35 let prodá vstupenek a za kolik, v návrhu nestojí.

Návrh též předpokládá, aniž by zmínil jediný důvod, že se k pokladnám města a mužstva nahrnou zástupci podniků, které si budou přát zaplatit za právo, že jejich jméno bude zdobit název nového sportoviště. To, tvrdí zastánci nové dohody, městu přinese během desíti let (počítáno ode dne otevření bran nové haly, patrně v roce 2024) dva a půl miliónů dolarů.

Drobnost: někdo bude muset zaplatit za zbourání nynější haly, Scotiabank Saddledome. Zajímavé je, že 90 procent té částky, čili málem 12 a půl miliónu, budou hradit calgarští daňoví poplatníci. To už se ví. Kdo zaplatí zbývajících deset procent, to se zatím neví.

Mnohé calgarské občany zarazilo, že si přímí účastníci jednání mezi městem a mužstvem pochvalovali, jak moc jim pomohlo, že se jednalo za zavřenými dveřmi. Mnohé také dost popudilo, že šéf radničního podvýboru Jeff Davison, který v jednání zastupoval město, řekl, že občanům na prostudování smlouvy bude muset stačit týden, a že nebude třeba pořádat nějaké zvláštní veřejné schůze. Na internetových stránkách města sice jsou odkazy, které vedou do radniční kanceláře a uvádí spojení na jednotlivé radní, kterým občané mohou vyjádřit svůj názor, avšak jinak jde o propagační leták, za který by jeho nejmenovaní autoři měli vyletět od zkoušek ze základního účetnictví, statistiky a všeobecného plánování městské ekonomiky hned v prvním ročníku patřičné vysoké školy.

Je pravda, že jeden radní, Evan Woolley, se vyjádřil, že když už věc čekala tak dlouho, klidně by mohla počkat o něco déle. Třeba do konce dovolených, které si ctihodní radní berou počínaje 1. srpnem. Voliči by tak měli více času, aby mohli posoudit výhody i nevýhody nového návrhu, a aby si je v žebříčcích hodnot mohli srovnat se šedesátimiliónovým seškrtáním rozpočtových částek na některé základní služby, k nímž dochází proto, že městská pokladna zeje prázdnotou,.

Jak zjistilo několik účetních, tvrzení, že město a mužstvo se podělí o náklady rovným dílem, není úplně přesné. Město zaplatí 50 procent, ale mužstvo zaplatí 22 procent. A zbývajících 28 procent město dostane z daní, přiražených k ceně vstupenek.

Ve srovnání s dřívějším návrhem tu někdo prodělal.

Kde vzít chlup na dlani?

Calgarská radnice není tak úplně vinna tím, že dnes nemá dost peněz na základní služby. Bývalá provinční sociálně demokratická vláda a současná liberální federální vláda zcela veřejně nenávidí naftový průmysl. Ten kanadský sídlí převážně v Albertě. Většina ředitelství největších podniků sídlí (sídlívala) v Calgarech. Spousta věžáků ve středu města je dnes prázdná, a na trhu je hodně málo zájemců o koupi nebo alespoň pronájem.

Malá odbočka: severoameričtí hasiči nevyjíždějí pouze k požárům. Jezdí také k různým nehodám a dalším případům, kde je potřeba okamžité pomoci, v níž jsou pečlivě vycvičeni. Sanitky vyjíždějí obsazeny vždy nejméně dvěma lidmi. Obě osoby jsou velice důkladně vycvičeny k provádění nejrůznějších okamžitých léčebných zákroků, včetně mnohých, které provádí za jízdy: řidič se proplétá provozem, zatímco jeho kolega zavádí pacientovi do cév napojení na různé oživující kapaliny. A policisté jsou cvičeni nejen ve vyhledávání a sběru důkazů, včetně takových, které po bouračce obstojí u soudu ve sporu o pojistné, ale dovedou také poskytovat první pomoc. Konec malé odbočky.

Škrty v calgarském rozpočtu povedou k výpovědím jak ve shora uvedených třech službách, ale také mezi zaměstnanci městské dopravy. Utrpí také programy pro méně pohyblivé a méně majetné občany.

Aby mohla přežít, bude muset radnice zvednout daně. I těm, kterým může být profesionální sport, včetně hokeje, odcizen.

A vedle toho radnice míní sebrat 275 miliónů dolarů z tzv. kapitálových reserv, aniž by měla záruku, že to bude stačit. A nepřeje si, aby její zaměstnavatelé, tedy daňoví poplatníci, měli dost času, aby se nad návrhem zamýšleli a mohli klást poučené otázky, a pak na základě odpovědí svých zaměstnanců, ctihodných radních, vyjádřit poučený názor na celou věc.

Není tedy divu, že ve městě nad Bow River je v těchto dnech zatraceně dusno.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.