bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: nad otázkou NHL na olympiádě je čím dál tím více mračen

9. prosince 2016, 6:33

Petr Adler

Jediné, co víme přesně o účasti NHL na olympiádě v Jižní Koreji v roce 2018 je, že obávaná hodina H je za rohem a že Rada guvernérů ve čtvrteční schůzi v hotelu Breakers ve West Palm Beach na Floridě vlastně neměla o čem rozhodovat.

Komisař ligy Gary Bettman a jeho zástupce Bill Daly (na snímku) potvrdili, že čím dále, tím více majitelů, tedy členů Rady guvernérů, začíná celou otázku olympijské účasti NHL považovat málem za neslušné obtěžování. Jinak ovšem, dodali oba pánové, se nic nezměnilo.

Bettman ale vysvětlil poměrně dopodrobna, jak se to mělo s návrhem, že kdyby hráčské odbory NHLPA souhlasily s prodloužením kolektivní smlouvy o tři roky, mělo by vedení ligy alespoň něco, co by mohlo předložit Radě guvernérů k úvaze. NHLPA ten nápad po několika dnech uvažování zamítla.

Nešlo o návrh v rámci nějakého vyjednávání, řekl Bettman. Vedení ligy debatovalo s vedením odborů o tom, zda by bylo nějak možné vymyslet dlouhodobější plán mezinárodních závazků NHL. Šlo by o program, který by zahrnoval olympijské hry let 2018 a 2022, Světový pohár roku 2020, ale také pravidelnou soutěž mezi evropskými ligami a NHL, která by připomínala golfový Ryder Cup.

Při té příležitosti Bettman zmínil, že by možná stálo za úvahu toto programování spojit s úvahou o prodloužení kolektivní smlouvy. Liga by nerada viděla opakování situace z roku 2004, kdy vletěla po právě ukončeném Světovém poháru rovnou do výluky. Kanada porazila ve finále Finsko, a pár dnů poté vedení NHL oznámilo, že je po sezóně.

Vypadá to samozřejmě

Souvislost je jasná na první pohled. Obě strany mají právo oznámit 15. března 2019, že jim kolektivní smlouva tak, jak platí, nevyhovuje. Bettman oprávněně soudí, že jestliže se názory obou stran shodují v něčem, je to právě tento bod. Hráči mají spousty výhrad, majitelé také.

Jenže: to by znamenalo, že by se v roce 2020 jednalo, a kdyby byly názory ligy a odborů od sebe tak vzdálené jako jsou dnes, hrozilo by pochopitelně zastavení práce, ať výlukou nebo stávkou.

NHL a NHLPA se vzájemně těší na Světový pohár 2020. Kdyby došlo v jednání k nějaké dramatické neshodě, bylo by Světovém poháru i po myšlence, že by se mohl konat pravidelně.

Nicméně, zdůraznil Bettman, nejen, že to byl nápad, o kterém se předem ani nebavil s Radou guvernérů, ale byl to také nápad, který nebyl spojen s nějakým buď - anebo. Byla to myšlenka, kterou jsem předložil k úvaze, to je všechno, řekl Bettman.

NHLPA s tou myšlenkou nesouhlasí, což znamená pro tuto chvíli pouze tolik, že NHLPA má asi jiný názor.

Bettman také zopakoval, že celý spor o Jižní Koreu začal sdělením Mezinárodního olympijského výboru (MOV), že nadále nebude platit náklady NHL spojené s olympijskou účastí.

Do té chvíle bylo alespoň o čem jednat.

Jde o náklady na cestovné, pojištění a ubytování hráčů (a po jednom příbuzném dle jejich volby).

Sdělení MOV je ovšem z hlediska NHL naprostá nehoráznost: hráči NHL jsou největší atrakcí turnaje, protože zajišťují, že budou hrát nejlepší proti nejlepším. NHL ovšem musí kvůli olympiádě přerušit sezónu na tři týdny ve chvíli, kdy je soutěž naprosto nejnapínavější, protože se naplno bojuje o postup do Stanleyova poháru. Mužstva se vystavují nebezpečí, že se jim hráči vrátí buď unavení nebo zranění. Nemluvě ani o tom, že liga musí během těch 17 dnů platit mzdy hráčum, kteří nejeli nikam, a jen si užívají života plnými doušky na plážích.

NHL navíc nemíní kvůli olympiádě snižovat počet zápasů své pravidelné sezóny (každé mužstvo jich odehraje 82). To znamená, že NHL musí zhustit program, hraje se málem denně, takže jsou unaveni všichni hráči, a únava může vést k většímu nebezpečí zranění.

Majitelé se rozčilují, že se jim vrátili hráči zranění po Světovém poháru (Aleš Hemský z Dallas Stars má po sezóně, jeho spoluhráč Tyler Seguin také nějakou dobu seděl). A to se přitom vlastníci NHL podílí na zisku. Z olympiády jim neplyne nic než ztráty.

Jak řekl Daly, ne, že by šlo o nějaké oficiální vyjádření, ale vztah členů Rady guvernérů k účasti ligy na olympiádě je čím dál tím zápornější.

Kromě toho, připomněl Bettman, ani to, že by MOV uhradil náklady NHL ještě neznamená zcela samozřejmě, že by liga nakonec přece jen do té Jižní Koreje jela. Je to podmínka, jejíž nesplnění znamená pouze tolik, že dále není o čem mluvit.

Ano, president Mezinárodní hokejové federace (IIHF) René Fasel nedávno řekl, že ty peníze sežene i kdyby měl loupit, řekl Bettman, ale v první řadě se zdá, že nemá moc ponětí, o jakou částku jde. Fasel mluví o 10 miliónech dolarů, účet NHL činí 18 miliónů dolarů.

Kromě toho se sice nemá koukat darovaným koňům na zuby, ale má-li Fasel vážně v úmyslu získat nezbytný obnos tím, že o něj ochudí národní hokejové svazy, které těch peněz měly použít k rozvoji dětského a mládežnického hokeje, NHL soudí, že by se podílela na výnosu z krádeže.

Na to jsou v Severní Americe dost přísné zákony.

Povstání hráčů?

A pak je tu ještě jedna velice zapeklitá otázka.

Alexander Ovečkin se nechal už několikrát slyšet, že jestli nepojede na olympiádu NHL, pojede tam on. Jistě, tady předbíhá dobu: do nominací je ještě hodně daleko.

Ale: když Ovečkin pronesl podobnou hrozbu před olympiádou 2014, která se konala v ruském Soči, tvářil se majitel Washington Capitals Ted Leonsis, že by mu klidně dal dovolenou.

NHL nakonec do Soči jela, takže se věc Ovečkinovy hrozby stala akademickou otázkou.

Ve chvíli, kdy to vypadá velice vážně, že se NHL olympiádě vyhne, musí nutně padnout otázka: co se stane, když Rusové Ovečkina nominují a on pojede?

Bettman na tuto otázku odmítl odpovědět: tenhle most přejdeme, až k němu dojdeme. Rozhodně, dodal, nemíní nikomu nijak vyhrožovat.

Podle zákulisních řečí se tak už stalo ještě před tím, než byl v Soči zapálen olympijský oheň: Leonsis se dozvěděl, že liga má vyhraněně záporný názor k jeho pojetí bezbřehé demokracie. Ovečkin je hvězda, která přitahuje diváky nejen do Verizon Center (domova Capitals), ale také na všechny stadióny, kam Capitals zajedou. Čili: tohle není pouze otázka vztahů majitele mužstva a jeho hráče. Ovečkin je zaměstnancem NHL, protože Washington Capitals jsou pobočkou ligy (franchise, ve zdejší řeči), takže nazdar, Máry.

Dobrá, ale co když si Jonathan Toews (Chicago Blackhawks) nebo Sidney Crosby (Pittsburgh Penguins) řeknou, že jestli bude Ovečkin hrát za Rusko, hrozí nebezpečí, že mužstvo Kanady, složené buď z amatérů nebo, v lepším případě, z kanadských hráčů, kteří hrají někde ve světě, přijde o olympijské zlato?

Bettmanova reakce: jak už jsem řekl.

Z hlediska právnického je to prosté: jestli hráč opustí mužstvo bez souhlasu vedení mužstva, porušil smlouvu, a na to znají pravidla jediný trest: už se ani nemusí vracet, smlouva je zrušena, je z něj naprosto volný hráč (UFA: unlimited free agent). To by ovšem znamenalo, že po něm může sáhnout kterékoliv jiné mužstvo v NHL, a jeho původní mužstvo ostrouhá. Aniž by získalo cokoliv výměnou.

Liga se může ve veškeré tichosti domluvit, že kdyby se někdo tímto způsobem stal takto volným hráčem, žádné jiné mužstvo ho nenajme. Až na to, že by to bylo spiknutí, tajná a protizákonná dohoda (collusion, někteří čeští právníci si zjednodušují život a říkají tomu koluse).

Kromě toho by pak mohl takový hráč najít zaměstnání kdekoliv jinde: mezinárodní úmluvy říkají, že národní svazy si budou navzájem uznávat platné smlouvy, tedy, že nenajmou nikoho, kdo by měl platnou smlouvu někde jinde. Ale tady by šlo o zcela volného hráče.

Je pravděpodobně, že kanadský hokejový svaz by tudíž nepřipustil nominaci Toewse nebo Crosbyho. Ruský svaz?

Není všem dnům konec

Nikdo zatím neříká, že dveře jsou zamčené. Výkonný ředitel NHLPA Don Fehr a několik jeho spolupracovníků bydlí během zasedání Rady guvernérů v tomtéž hotelu Breakers. Úředně tam jsou kvůli jednání o tzv. “fondu pro rozšiřování hokeje.” Neúředně?

V každém případě, času už moc nezbývá. Přinejmenším proto, že programátoři NHL začínají pracovat na rozpisu příštího ročníku soutěže někdy koncem ledna. Potřebují tedy vědět, zda mají počítat s těmi 17 dny nebo ne.

Stejně tak národní svazy potřebují vědět, kde mají hledat hráče pro svá mužstva.

A teď přijde ironie z největších: jak Bettman prozradil se škodolibým úsměvem na hladce vyholené tváři, několik národních svazů se obrátilo osobně na něj s prosbou, aby prosadil olympijskou účast NHL. Proč? Protože by se jim příliš široká účast hráčů z jejich vlastních soutěží nehodila do programu.

Původní definice chucpe zněla, že někdo zavraždí vlastní rodiče a u soudu se hájí, že je naprostý sirotek.

Tohle tu definici překonalo. Hravě.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.