bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: nad Ottawou křižují blesky paragrafů

19. prosince 2018, 8:52

Petr Adler

Ty že mě budeš žalovat o 700 miliónů dolarů? Tak se podívej, hravě tě trumfnu o celou čtvrtinu: skupina Trinity podnikatele Johna Ruddyho žaluje majitele Ottawa Senators Eugena Melnyka o celou miliardu. Podle české bible jménem Dobrodružství dobrého vojáka Švejka se tomu říká: zabili jste mi strejčka, tak tady máte přes držku.

Nejde o nic menšího než o přestěhování Senators z haly Canadian Tire Centre v předměstské Kanatě do oblasti jménem LeBreton Flats, kousek od kanadské sněmovny, čili poblíž středu města.

Až na to, že Melnyk, soudě dle svých skutků i protižaloby skupiny Trinity, nemá patřičné peněžní zásoby. Trinity se údajně v penězích topí. Navíc je její hlavní představitel John Ruddy dnes v ottawských očích rytířem na bílém koni: přivedl zpět do města mužstvo kanadské kopané (CFL), a jeho Redblacks vyhráli pohárovou soutěž (Grey Cup).

Melnyk, na druhé straně, je z řady důvodů pro ottawské ztělesněním veškerého zla, takže obří výzvy podél ulic, které ho vyzývají k odchodu, už nikoho nepřekvapují.

Malá odbočka: Melnyk v celé při vystupuje v několika přestrojeních, tu se jeden jeho podnik jmenuje Capital Sports Management Inc. (zkráceně CSMI), tu zase RendezVous LeBreton (bez zkratek), jindy zase Ottawa Senators. Budeme zjednodušeně mluvit pořád o Melnykovi, protože celou tu dobu stejně nejde o nikoho jiného. Konec malé odbočky.

Původně to vypadalo, že obě strany se nedovedou domluvit, jak to celé má vypadat. Melnyk měl říkat: stadión s příslušenstvím, a nic víc. Ruddy měl zdvořile nesouhlasit: bude lepší, když tam budou také obytné domy (se vším všudy, tedy i s nějakými obchody), a také hotel.

Melnykova žaloba přidala trochu světla: Ruddy a celá jeho Trinity jsou banda darebáků, protože začali v přilehlé oblasti stavět další čtvrt obytných domů. A tím snížili předem ceny domů, které by stály v LeBreton Flats.

Z hlediska čistě podnikatelského jde ovšem o zcela bohapustou spekulaci, kterou by Melnyk, v jakékoliv ze svých podob, musel nejdřív prokázat u soudu.

Trinity vypálila ze všech hlavní. Po obvyklém úvodu, že Melnykova žaloba si nezaslouží pozornosti vzdělaného davu, natož pak ctihodného soudu, přidala, že Melnykova tvrzení jsou zcela skandální.

Rána ze všech hlavní

Po tomto celkem očekávaném zahájení přišla ta hlavní salva: Melnyk, napsali právníci Trinity, se v podstatě snaží přimět buď radnici města nebo Trinity, aby buď každý sám za sebe nebo rukou společnou zaplatili výstavbu nové haly pro Senators. V případě, že by platila jenom radnice, by to bylo 500 miliónů dolarů z kapes daňových poplatníků. Nejen to, Melnyk žádá, aby novou halu mohl třicet let používat zadarmo, aby tzv. jmenovací práva (naming rights) patřila výlučně jemu, a vůbec si klade přemrštěné požadavky na to, kdo to celé bude vlastně řídit.

Trinity, zdá se, popudila hlavně ta jmenovací práva. Není divu, jde o bezpracný zisk: podniky se doslova perou, aby se sportoviště jmenovala po nich. Kdykoliv se odtud vysílá jakákoliv událost, v přenosu zazní jejich jméno.

Ottawské popudila, zdá se, hlavně zmínka o tom, že si Melnyk to celé představuje dost jednoduše: jeho úloha skončí tím, že se bude čas od času objevovat co vlastník slavného hokejového mužstva, který bude blahosklonně kynout nadšeným davům.

Vládní úřad, který spravuje hlavní město Kanady (kromě otázek, které jsou doslova komunální a které spadají pod radnici) se jmenuje National Capital Commission (NCC).

Tento úřad chtěl vidět dohotovené plány, včetně rozpočtu, nejpozději 1. listopadu. Pak souhlasil, že bude stačit o týden později. A nakonec oznámil, že buď bude všechno dohromady a předloženo ke schválení 22. ledna 2019, nebo se NCC bude cítit nucena odebrat současným stavitelům (tedy Melnykovi a Trinity, dohromady RendezVous LeBreton) stavební povolení a vypsat novou soutěž.

Nač je nám Melnyk?

Právě na tohle narážel Ruddy, když oznámil, že on a jeho skupina to nejen zvládnou, ale dokonce to chtějí zvládnout. Nemuselo padnout slovo, že bez Melnyka, protože to vyplynulo z dalšího řádku, podle kterého to celé vypadá, že Eugene Melnyk tolik peněz nemá, a ani neví, kde by je mohl sehnat.

Ruddy řekl doslova (ovšem anglicky), že bude spolupracovat s NCC. radnicí města Ottawa, jakož i s veškerou veřejností, aby celý projekt přivedl k úspěšnému konci.

Podle znalců se nabízí několik řešení.

V první řadě to může Trinity zvládnout opravdu sama. V tom případě by město asi postavilo Ruddymu sochu vyšší než je Mírová věž (Peace Tower) u sněmovny.

Nebo se Trinity může spojit s québeckým podnikem DevCore, který v původní soutěži skončil druhý. To by bylo trochu pikantní: DevCore totiž řídí lidé, kteří usilují o návrat NHL do Québec City.

Pak se může také stát, že NCC opravdu vypíše úplně novou soutěž a v ní zvítězí někdo úplně jiný. Možná i někdo, kdo dosud nejevil o Ottawu a její vrásky s hokejem zájem.

Nejméně pravděpodobné je, že by se do věci vložila NHL, která by vystrnadila Melnyka, protože by ji Ruddy slíbil, že ten tonoucí Titanic převezme on sám, a udělá z něj Queen Mary.

Ve všech zmiňovaných možnostech platí, že se Melnyk stáhne někam na některý ze svých karibských ostrovů. Hlavně z obzoru Ottawy jako takové a NHL vůbec. Až na to, že majitel Ottawa Senators tvrdí, že on své mužstvo nikomu neprodá, a kdyby hala měla patřit někomu jinému, jeho mužstvo nebude mít zájem o to, aby se stalo nájemníkem.

Přitom Ottawa Senators měli naposledy vyprodáno snad jenom jednou před čtyřmi sezónami, a od té doby jim návštěvnost klesá pod přijatelnou úroveň. Melnyk to řeší výhrůžkami nevděčnému obecenstvu. To na něj, jistě pouze z čirého vděku, kašle od sezóny k sezóně více a více (úředně ověřený mezisezonní pokles posledních tří let činí víc než tisíc neprodaných vstupenek za každý zápas, nemluvě ani o prázdných sedadlech. Majitelé lístků patrně moudře usoudili, že znají pro ten večer lepší způsoby zábavy.

A to Ottawa není v žádném případě ani dost málo zábavním střediskem všehomíra, nebo alespoň planety.

Hlavní potíž není snad ani v tom, že do Kanaty je to ze středu města 20 kilometrů cesty. Silnice je poměrně jakostní, a 20 kilometrů je v Kanadě za rohem.

A nemusí to být ani jenom o herní úrovni mužstva. Viz Toronto, Montreal, Vancouver, Winnipeg, Edmonton nebo Calgary. Vyprodáno i tehdy, kdy bylo už v půlce listopadu jasné, že pohárová soutěž se odehraje někde úplně jinde.

.Mluví se o složení obyvatelstva. Většinu občanů města a jeho okolí tvoří úředníci federální vlády. Ti do hlavního města země přišli odněkud, po čase se zase vrátí blíže k domovu/ Třeba ve vyšších úřadech, ale domů. Ti zajedou do Kanaty jedině tenkrát, když tam hrají jejich miláčci z útlého dětství. Stojí to prachy, majitel mužstva jim spílá. Co je pohodlnější?

To byla pouhá řečnická otázka, na kterou (ani trochu uspokojivě) neodpoví žádná soudní stolice. Ani ta nejmoudřejší.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.