bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: někdo si tady upravuje pravdu podle svého. NHL? Calgary Flames? Pan starosta?

14. září 2017, 7:09

Petr Adler

Calgarský starosta Naheed Nenshi ve středu popřel, že by radnice považovala otázku nové haly pro Calgary Flames za uzavřenou. I přesto, že mužstvo v úterý za poměrně dramatických okolností ohlásilo, že odstupuje od jednání, a že otázku nové haly ve městě má za neřešitelnou.

President mužstva Ken King řekl, že jednání byla ohromně neplodná.

Nenshi na to opáčil, že radnice je i nadále připravena k jednáním v dobré víře. Radnice chápe, jak moc jsou Flames důležití pro město, a jak moc by byli důležití ve středu města. A současně osvětlil základní kámen úrazu: radnice usiluje o dohodu, která v současné ekonomické situaci dává smysl, a která by neovlivnila už tak nepříjemné daňové zatížení obyvatelstva.

Hlavobol

Calgary stojí a padají s naftovým průmyslem. Ten se nemá růžově ani v celosvětovém měřítku, ale v případě Alberty dostal ještě další dvě rány: novou federální vládu v čele s Justinem Trudeauem, která je liberální pouze podle jména, ale všechno, co podniká je socialističtější než ten nejsocialističtější socialismus, a tragickou shodou okolností vzniklou novou socialistickou vládu provincie, pod vedením Rachel Notleyové, která dává otevřeně najevo, jak moc jí kostra albertského hospodářství uvízla v krku.

Naftové podniky a jejich ředitelství tím pádem houfně opouštějí Calgary, Snižují tak dost podstatně počet zdanitelných obyvatel i podniku. A do toho přijde profesionální hokejové mužstvo, že potřebuje novou halu, protože ta původní, z roku 1983, mu už nestačí.

I když odhlédneme od zásady, zda mají daňoví poplatníci platit za podniky soukromých podnikatelů, Nenshi poukázal na pár zásadních rozdílů v názorech.

Flames před dvěma roky navrhovali uskutečnit plán, kterému říkají CalgaryNext. Nová hala, vedle ní nový stadión pro severoamerický fotbal, a ještě jedna budova, by podle nich nestály víc než 890 miliónů dolarů. Navrhovali, že mužstvo se bude podílet 200 milióny, a že by kromě toho byla na stavbu vypsána půjčka ve výši 250 miliónů dolarů, a tu že by splatili z přirážky k cenám prodaných vstupenek. Jenže městští účetní navlékli klotové rukávy a dospěli k závěru trochu jinému. Pozemek, po němž Flames prahnou je zaneřáděný kreosotem. Po řádném očištění staveniště ještě před tím, než začne slavnostní výkop, se cena stavby zhruba dvojnásobí.

A to bude platit kdo? poptali se městští účetní zdvořile. No přece město, zněla taktéž zdvořilá odpověď Flames. Či to je pozemek? Váš. Když tam máme stavět, musíme jej od města dostat čistý, to přece snad dá rozum, ne?

Když do kanceláře NHL v New Yorku přišla zpráva, že by Flames potřebovali pomoci, aby byl nátlak na radnici co nejúčinnější, pustili komisař ligy Gary Bettman a jeho zástupce Bill Daly všechno z rukou a skočili do letadla.

Po Kingově oznámení, že tudy cesta nepovede, byl Bettman přímočarý: připomněl calgarskému občanstvu, že je za pár neděl čekají městské volby a řekl jim doslova, že by si měli dát moc záležet na tom, aby jejich hlas byl slyšen. Přeloženo: liga si přeje, aby na radnici zvolili kandidáty, kterým nebude vadit vysolit skoro miliardu dolarů, a možná dvě, aby Calgary Flames sice zůstali ve městě, ale v novém domově. Tím Bettman doplnil Kingovo sdělení, že jednání Flames s radnici nevedla nikam, takže mužstvo už nebude hledat žádné další možnosti, jak zbudovat ve městě novou halu.

Měl sice říci získat, nikoliv zbudovat, protože mužstvo si přeje se podílet nejvýše zhruba pětinou ceny, ale řekl to tak, jak to řekl.

A tak liga, která o sobě jinak tvrdí, jak vidno, pokrytecky, že se vyhýbá politice jako čert kříži, vletěla přímo do průběhu obecních voleb.

Karty na stůl

Radní tudíž obratem odsouhlasili, aby starosta Nenshi zveřejnil veškeré finanční podklady kolem jednání. Účetní si počtou, čtenáři budou usínat, a komentátoři, většinou neznalí ani základů podvojného účetnictví nebo vědy o financích a úvěru, budou přicházet s nejrůznějšími názory zaměřenými podle toho, komu právě fandí.

Bude to úsměvné: radnice se totiž tvářila vstřícněji k plánu zbudovat novou halu poblíž té staré, jako základu pro zbrusu novou čtvrt pro umění a zábavu.

Zádrhel nastal, když radnice vedení Flames při jednání řekla, že město bude ochotno zaplatit třetinu ceny za podmínky, že ty peníze dostane (v nějakou blíže určenou dobu a nějakým blíže určeným způsobem) zpět.

Starosta zprávu o třech třetinách potvrdil, i když dodal, že v navrhované smlouvě toho bylo mnohem více.

Shrnul to řka, že město má na stole velice slušnou nabídku. Takovou, že většina obyvatel bude souhlasit, že je mimořádně uvážlivá. A pak, dodal, je na stole ještě jedna nabídka, o níž je pan starosta přesvědčen, že ji většina obyvatel bude považovat za mimořádně nesmyslnou.

A co ta politika?

King popřel, že by načasování jeho dramatického prohlášení mělo cokoliv společného s volbami (pondělí 16. října). O zprávách ze Seattle, že by město na severozápadním pobřeží USA mohlo mít halu vhodnou pro NHL už v říjnu 2020, se nezmínil.

Kandidáti na veřejné úřady to ovšem viděli trochu (podstatně) jinak.

Jak řekl radní André Chabot, který je letos jedním z devíti kandidátů na starostenský úřad, tím, že s tím Flames vyšli uprostřed volebních kampani, zkusili bezprostředně ovlivnit dění v naději, že dosáhnou lepších výsledků.

Nenshi, který se uchází o třetí vítězství v boji o místo starosty, několikrát vyjádřil zdravé pochybnosti o ekonomickém přínosu Flames, čímž se rozhodně nezapsal do srdének činitelů mužstva i ligy.

Nicméně, ve své předvolební kampani se zmínil, že by rád viděl návrat života do oblasti zvané Východní vesnice.

King tvrdí, že vzápětí, když to slyšel, hovořil s vedoucím Nenshiho úřadu, sdělil, co zjistil majitelům, a ti pak Bettmanovi řekli, že odstupují od dalšího jednání. Důvodem podle Kinga bylo, že se na základě volební kampaně domníval, že se starosta blíží k přijetí návrhu Flames. Jenže vedoucí starostovy kanceláře mu prý řekl, že to vůbec ne.

King ovšem zdůraznil, že Flames se nebudou stěhovat tak hned, i přesto, že naděje na novou halu se nezdají být reálné.

To je ovšem logické: jak řečeno, hala v Seattle bude k mání až za tři roky.

Stejně, jako je logická otázka, zda to v onom roce bude ještě někoho zajímat: podle všech náznaků se stejně tou dobou nebude hrát, protože liga nebo její odbory NHLPA (nebo obě strany) požádají na podzim 2019 o nové projednání současné kolektivní smlouvy, a to nemůže skončit jinak než krveprolitím jménem výluka nebo stávka.

Je ovšem zajímavé, že albertský konservativní politik Jason Kenney považoval za nezbytné požádat Flames i radnici, aby se ve zdravé víře jednalo dál.

Když býval ministrem tehdejší federální vlády tehdejšího ministerského předsedy Stevena Harpera, zle by se mu za ta slova vedlo. Harper totiž (těsně před federálními volbami) na přímou otázku prohlásil, že jeho vláda se neplete profesionálním sportům do jejich podnikání, takže nepřidá ani halíř stavitelům haly v Québec City, ani těm v Edmontonu.

Mnozí tenkrát předvídali, že ho tenhle krok bude stát krk. Nestál. Vyhrál.

Jak zjistil znamenitý komentátor listu Calgary Herald Don Braid, mezi obyvatelstvem města se už začaly šířit hlasy, že majitelé sportovních mužstev se nemají co plést do politiky.

Jestli Naheed Nenshi dostane 16. října klíče od starostovny potřetí, dokáže, že zdravý smysl, spolu se selským rozumem, opravdu může, za určitých okolností, přenášet i hory.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.