bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: německý brankář rozpoutal bouři

13. května 2017, 21:52

Petr Adler

Brankář německého národního mužstva a New York Islanders Thomas Greiss rozčílil vedení německého olympijského výboru na nejvyšší míru: dovolil si mít vlastní názor na současnou politickou situaci v Americe. A navíc souhlasil s přirovnáním neúspěšné uchazečky o úřad presidenta Hillary Clintonové k Adolfu Hitlerovi.

Tedy: ne, že by sám Greiss napsal něco takového. Pouze, když to viděl na nějaké sociální síti, klikl, že se mu toto sdělení líbí. Oblíbeným cizím slovem: like. Čti: lajk.

Greissovi se zalíbilo následující sdělení: na obrázku bývalý německý Reichskanzler, a k němu připsáno: “Nikdy nebyl zatčen, nikdy nebyl usvědčen, stejně nevinný jako Hillary.”

Celou věc sdělila užaslému národu německá veřejnoprávní televize Deutschlandfunk, ve stylu dobře známém z dob vlád jedné strany (jak komunistické, tak nacistické, aby bylo jasno).

Deutschlandfunk odvysílala zachycené obrázky podporující dnešního amerického presidenta Donalda Trumpa na Instagramu, se zdůrazněním, kde klikl Thomas Greiss, že souhlasí. A když už byla rozjetá, zveřejnila Greissův souhlas na onom porovnání Hillary Clintonové s Adolfem Hitlerem.

Místo, aby poslal Deutschlandfunk obratem tam, kam po zásluze patří, přispěchal německý hokejový svaz s obhajobou. “Je nezbytné, abychom vysvětlili, že Thomas Greiss rozhodně není pravicový extremista nebo pravicový populista,” prohlásil místopředseda svazu Marc Hindelang.

Kdyby politicky korektní bafuňáři věděli alespoň o trochu více, tušili by, že rozdělování politických názorů na pravicové a levicové už dávno neplatí. A věděli by, že když už něco, pak nacismus je stejně levicový jako komunismus (nacismus je zkratkou názvu politické strany: Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei, neboli národně socialistická německá dělnická strana).

Ovšem, president německého olympijského výboru Alfons Hoermann šel ve svém spravedlivém rozhořčení ještě dál: pokud jde o něj, zahřměl, neměl by jedenatřicetiletý Greiss hrát za svou vlast na zimních olympjských hrách 2018 v Jižní Koreji.

Tady se Alfons Hoermann rozbrečel na nesprávném pohřbu: Thomas Greiss je zaměstnancem New York Islanders, ti jsou součástí NHL, a ta už se vyjádřila, že olympijské hry 2018 se budou muset obejít bez ní.

Trenér německého národního mužstva Marco Sturm, sám bývalý vynikající hráč v NHL, musel kvůli politickému zaměření některých svých nadřízených vysvětlit, že Greiss chyběl v brance svého mužstva v utkání proti Dánsku (Německo prohrálo 2-3) kvůli zranění. Utrpěl je minulý pátek, vysvětlil Sturm, a on se obává, že si Greiss už letos na mistrovství světa nezahraje. Ovšem, zdůraznil Sturm, to že se k mužstvu připojuje brankář Washington Capitals Philipp Grubauer nemá nic společného s tím, co si Thomas Greiss myslí o tom nebo jiném politickém názoru.

“Mužstvo s tím nemá žádný problém,” řekl Sturm.

Hokejový papaláš Hindelang se nakonec přidal s tím, že se Greissovi nic nestane. Kromě pohovoru s vedením hokejového svazu, ovšem.

“Mezi nevkusem a nepřijatelností je jemná čára,” řekl Hindelang.

Kdo mu dál právo posuzovat, co je vkusné, co už ne, a co je nepřijatelné, to už nezmínil.

Ale z jeho další řeči vyplynul jeden základní závěr: “Hitler je nepřijatelný, to je samozřejmě.”

Zajisté, dodal, hráči mají právo na své názory, protože tohle je demokracie, to se (halt) nedá svítit, a uzavřel věc neslýchaně velkoryse: “Zůstane členem mužstva, nebude mu vysloven zákaz hry.”

Tím Marc Hindelang prozradil jedno: jestli se někdo nevyrovnal s dědictvím svých vlastních dějin, jsou to němečtí hodnostáři, ať političtí nebo sportovní.

Maji smůlu: Adolfa Hitlera ze svých dějin nevymažou.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.