bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: NHL a NHLPA se vrací k jednacímu stolu

6. září 2019, 6:21

Petr Adler

Zástupci NHL a hráčských odborů NHLPA budou v pátek pokračovat v jednání o kolektivní smlouvě. Sejdou se v New Yorku. V anglické sportovní hantýrce se tomu říká: teď je míček na vaší straně dvorce. NHL ohlásila dva dny před tím než musela, že se zříká práva na žádost o zrušení současné kolektivní smlouvy. NHLPA tak může učinit do 15. září. Po středeční schůzi výkonného výboru NHLPA v Chicagu není ani dost málo zřejmé, jak se hráči rozhodnou.

Výkonný ředitel NHLPA Donald Fehr po středeční schůzi výkonného výboru NHLPA, jíž se zúčastnila také řada dalších hvězd, řekl, že hráči si tentokrát nemohou stěžovat na dosavadní průběh jednání. Nicméně, vysvětlil, i kdyby hráči nakonec rozhodli, že si nepřejí, aby současná kolektivní smlouva platila až do konce sezóny let 2021-2022, nebude to vlastně žádná tragédie. Se začátkem jednání není třeba čekat až na 15. září 2020. To by byl den, kdy by současná mlouva v případě hráčské žádosti vypršela.

V podstatě by obě strany věděly, na čem jsou: že mají přesně jeden rok, aby se dohodly.

Nicméně, je tu jeden ožehavý bod, který přímo křičí, že by NHLPA měla alespoň pro tentokrát přestat hrát nejrůznější hazardní hry s budoucností soutěže.

Totiž: NHL vyjednává s jednou ze tří největších amerických televizních společností, National Broadcasting Corporation (NBC) o dlouhodobé smlouvě o celoplošných přenosech značné části zápasů základní části sezóny, a všech utkání pohárové soutěže.

Souběžně NHLvyjednává s kabelovou televizní sítí Fox Sports, která by zajistila vysílání utkání v oblastech mužstev, o která by šlo.

Tady nejde pouze o pověst (cizím slovem: prestiž) nejvyšší hokejové soutěže, i když právě tahle okolnost je hodně důležitá. NHL totiž zatím neměla v Americe stálého partnera, který by vysílal její zápasy po celém území Spojených států. Fotbal (NFL), košíková (NBA) nebo baseball (MLB) se těší podobné pozornosti, ba dokonce automobilové závody NASCAR září na obrazovkách po celé zemi nejméně dvakrát týdně, a NHL nic.

V Kanadě se televizní společnosti perou o práva na vysílání čehokoliv, co se třeba jen okrajověs dotýká NHL, ba přímo se přeplácejí, zatímco v Americe dosud ani ťuk.

Vedení NHL nemusí hráčům zdůrazňovat, že jde nejen o příjmy z prodeje vysílacích práv. Jde o částky z reklam, jaké NHL dosud nezažila. Dělila by se s NBC, a o lup by se potom dělila i s hráči. V jakém poměru, to zůstává jedním z bodů jednání mezi NHL a NHLPA, stejně, jako zůstává na pořadu jednání otázka, zda by se tyto částky počítaly mezi hokejové příjmy (hockey-related revenue, aneb HRR).

Líze i odborům je jasná jedna věc: v případě pracovního neklidu bude NBC považovat NHL za neseriózního partnera, a dojde-li vůbec k dohodě, bude to pro NHL (a potažmo hráče) méně výhodné.

Komisař NHL Gary Bettman soudí, že mezi oběma stranami dnes vlastně nejsou žádné nepřekonatelné rozdíly. Spiše, místo hádek, jde o společná řešení otázek (doslova: joint problém-solving), které potřebují být vyřešeny, vysvětlil.

Bettman šel ještě dále: když Fehrovi sděloval, že NHL že své strany nebude žádat o zrušení současné kolektivní smlouvy, řekl mu, že se vyjednává už od února, a že by bylo škoda, vyhodit dosavadní výsledky z okna. Cokoliv bude NHLPA během příštích dvou neděl potřebovat, vedení ligy bude k dispozici. Pakliže ovšem nebude zrovna na něčí svatbě.

Možností je několik.

Ta první: hráči přece jen požádají o zrušení současné kolektivní smlouvy. Ta bude ovšem platit až do 15. září 2020. Obě strany budou pokračovat v současném jednání. Datum, do kdy se musí domluvit,  nad nimi bude viset jako Damoklův meč.

Objevily se bezdeché zprávy, že by liga mohla hráčům umožnit prodloužení lhůty k vyjádření až do ledna 2020.

Odpověď z úřadoven ligy i odborů: ne. Liga to nenabídla, a hráči o to nežádali.

Nebo se mohou dohodnout, že nechají smlouvu doběhnout do konce sezóny 2021-2022 tak, jak bylo domluveno původně, ale přidají nějaké změny.

Ta třetí možnost je nejméně pravděpodobná, i když je možná také: současná smlouva bude platit do původně sjednaného vypršení, a do té doby, nebo poté, se sjedná smlouva úplně nová.

Hráči tvrdí, že už mají představu, jak se rozhodnou, a že nikdy nebyli ve svém názoru tak jednotní jako jsou dnes.

Tohle tvrzení je ovšem poněkud povážlivé: podobně se mluvilo v nejnapjatějších chvílích minulé výluky (2012-2013), kdy NHL přišla o málem polovinu sezóny. a po několika měsících se zjistilo, jak blízko byla NHLPA k propuštění Dona Fehra a celé jeho kamarily, včetně jeho bratra Stevea.

Obě strany se sice v současné době na sebe dívají více či méně přívětivě, ale z pouhého přehledu otázek, které je štvou, je velice pravděpodobné, že kdyby si jedna strana (v tomto případě a v tuto chvíli hráči) dupla, nastal by klid na ledě: ať stávkou nebo výlukou.

Hráči ve čtvrtek naznačovali, že se na středeční schůzi dozvěděli podrobnosti všech možných krok, s tím, kam který může vést, a teď že o tom přemítají.

A přitom by stačila odpověď na jednu jedinou otázku: co je lepší, vrabec v hrsti nebo holub na střeše?

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.