bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: NHL bude zkoumat případ Joffreyho Lupula

23. září 2017, 19:13

Petr Adler

Ano, je to pravda, potvrzuje řada znalců místních poměrů, spousta mužstev NHL řeší neřešitelné lehkým podfukem: když nemohou vyměnit kamkoliv jinam nějakého hráče, který se jim najednou přestal líbit, a nemohou ho ani vyplatit ze smlouvy, umístí ho na seznam dlouhodobě neschopných. Když dojde na zkoušky před zahájením tréninkového tábora, oznámí, že dotyčný neprošel. Dlouho o tom bylo v lize dost ohlušující ticho po pěšině. A teď to prasklo. S děsným rachotem. A navíc ve středu všehomíra, jak ho známe: v Torontu.

Joffrey Lupul (na snímku) naposledy hrál hokej v barvách Toronto Maple Leafs v zimě roku 2016. To se zranil, a od té doby nehrál. Zranil? Ve světle pozdějších událostí bude lépe říci: vedení mužstva tenkrát ohlásilo, že se zranil. V každém případě, v knihách stojí, že mužstvo Lupula zařadilo na seznam dlouhodobě práce  nechopnych (LTIR, což je zkratka pro Long-Term Injured Reserve).

Výbuch na sociálních sítích

Joffrey Lupul: zraněn? Hahaha!

Když generální manažer Lou Lamoriello oznámil, že Lupul neprošel zdravotními zkouškami ani letos, rozpoutala se bouře. Všude jinde by asi šlo o vlnění ve sklenici vody, jenže Toronto samo sobě přezdívá, že je středem všehomíra tak, jak ho známe (centre of thé universe as we know it). Lupul věci nepomohl, když na Instagramu zveřejnil svůj obrázek, který znázorňuje, jak sjíždí strmý kopec na sněhovém prknu (snowboard). Navíc k tomu přidal poměrně kousavé sdělení: práce neschopen? Haha (to má znázornit smích). A to celé uzavřel, že jde o podfuk, a že takhle se chovají všechna mužstva, a prochází jim to.

Peníze, které dostává hráč úředně uznaný za dlouhodobě neschopného prochází nejrůznějšími pojišťovnami, a z hlediska mužstev je zajímavé hlavně to, že se nepočítají do mzdového stropu. Ve chvíli, kdy mužstvo (se souhlasem ligové kanceláře) ohlásí, že hráč je dlouhodobě neschopen, může zapomenout na jeho smlouvu a začít si hledat (a někdy i najít) náhradu.

Což by bylo rozkošné, kdyby najednou takhle postižený hráč celou věc nezpochybnil.

Nějaký věrný Lupulův čtenář se po Lamoriellově oznámení o propadnutí u zdravotních zkoušek Lupula na Instagramu zeptal, jak je na tom se zdravím. Lupul odpověděl stručně: jsem připraven. Očekávám, až mi zavolají.

Tady je úsměvné, že třeba Lupulův spoluhráč Nazem Kadri se ozval, že se mu kolegovo vyjádření líbí (cizí řečí: like).

Kromě toho se ozvali mnozí, kteří se ptali, jak je tedy možné, že neprošel zdravotními zkouškami. A to byl ten okamžik, kdy to Lupul rozbalil a řekl naplno, co si o věci myslí. Sice svá slova nikdy nepodpořil důkazem, který by obstál u nezávislého soudu, ostatně, jak by také mohl, ale zašel semínka pochyb.

Nikdo neříká, že mu Leafs řekli něco nepříjemného mezi čtyřma očima, ale Lupulovo prohlášení se vzápětí vypařilo. I s ohlasy čtenářů, z nichž některé ho chválily za odvážný postoj, zatímco jiné mu spílaly, že pobírá pět a čtvrt miliónu dolarů, a že ve svých málem 33 letech by nikdy nedokázal udržet krok s mladičkými rychlíky, jimiž se Leafs dnes tolik chlubí.

Tahle milá smlouva zůstane platná ještě jeden rok.

Někteří přirovnávají Lupulovu situaci k postavení obránce Stéphaneho Robidase. I on získal skvělou smlouvu, jenže krátce poté ho Leafs zařadili mezi dlouhodobě zraněné, a Robidas nakonec přijmul místo v kanceláří mužstva, takže tady veškerá podoba končí.

Leafs ovšem odmítli říci třeba jen jediné slovo o Lupulově případu. Hráč zatím, a nikdo vážně nevěří, že by tak učinil o vlastní vůli, vydal prohlášení, že to tak opravdu nemyslel, že odpusťme si, co jsme si, a že rozhodně nebude žádat, aby jeho případ přezkoumal nějaký jiný (předpokládá se, že nezávislý) lékař. Tomu se říká v řeči anglické “seek a second opinion.”

Zakročily odbory?

Jenže NHL oznámila, že o přezkoumání bude žádat ona. Úředně se neví, zda ji k tomu přivedla otázka odborů NHLPA, která měla údajně znít: a vy to takhle necháte být, že vám někdo pod nosem obchází ustanovení mzdového stropu, a ještě tím způsobuje, že hráč nemůže hrát?

Na tohle NHL slyšela. Musela na to slyšet, protože má právě s Lamoriellem právě v této oblasti lidského konání nepříjemné zkušenosti. Viz smlouvu, kterou kdysi podepsal, ještě v čele New Jersey Devils, s ruským útočníkem Iljou Kovalčukem. Vedení ligy se tehdy značně důrazně ozvalo, že smlouva porušuje ducha i literu ustanovení o mzdovém stropu. Lamoriello sice láteřil, ale nakonec musel dojednat smlouvu novou.

Lupul údajně bojuje s následky tzv. sportovní kýly (sports hernia). Přitom je známo, že trénoval opravdu usilovně, aby se dostal zpět do patřičné formy (a do sestavy).

Dostál se do té formy? Lupul tvrdí, že ano, Maple Leafs tvrdí, že ne. Do sestavy se už (nebo dosud) nevrátil.

Zůstalo by to asi všechno na úrovni, které se v novinářské angličtině říká “he said - she said” (on řekl, ona řekla, neboli: kdo se v tom má, sakra, vyznat).

Jenže mezitím se ozval obránce Jared Cowen, kterého zvláštní přístup Maple Leafs stal skoro tři milióny dolarů. Mužstvo ho vyplatilo ze smlouvy (velice částečnou částkou), Cowen požádal, aby rozhodnutí přezkoumal nezávislý soudce u arbitráže, a prohrál. Mužstvo tvrdilo, že neví, proč by Cowenovi mělo vyplácet dvě třetiny z jeho čtyř-a-půl miliónové mzdy, protože byl zdravý, takže v jeho případě šlo o tzv. hokejové rozhodnutí. Z toho nebo onoho důvodu se jim nehodil. Cowen tvrdil, že utrpěl vážná zranění v dolní části těla, když ještě hrával za Ottawa Senators, a že ta zranění nebyla v době vyplácení ze smlouvy vyléčena.

Leafs se na přímou otázku odmítli vyslovit i ke Cowenovu případu.

Co rozhodne lékař, kterého povolá liga? Víme o něm zatím jediné: s jeho jmenováním budou muset souhlasit odbory. Jeho rozhodnutí patrně zůstane, v rámci lékařského tajemství, veřejnosti utajeno.

Ovšem, jestli se Joffrey Lupul opět objeví na ledě v sestavě kteréhokoliv mužstva NHL, bude lékařské rozhodnutí zřejmé. Stejně, jako bude zřejmé, že se Lupul ve svých kritických připomínkách nepletl, a že Lou Lamoriello bude mít na stará kolena pod okem o modřinu víc.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.