bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: NHL dává ruce pryč od marijuany

10. září 2018, 2:29

Petr Adler

Nový kanadský zákon sice povolí od půlky října prodej a užívání marijuany, jenže to ještě ani zdaleka neznamená, že NHL tuto látku vymaže ze svého seznamu zakázaných prostředků.

Tím není řečeno, že by Kanada byla zemí závislých, i když to tak může někdy vypadat (zvenčí). Kanadský odvolací soud, jedna z nejvyšších soudních stolic v zemi, zrušil zákaz používání marijuany pro léčebné účely už v roce 2001. Nezabýval se ovšem ani dost málo otázkou, co dělat, když je někdo pod vlivem léků a, například, usedne za volant. Vynechal také dodnes panující potíž s tím, jak se vlastně stanoví nebezpečná úroveň konopí v těle, a jak ji lze měřit tak, aby bylo jasno, že je občan (řidič nebo cokoliv jiného) nebezpečný svému okolí.

Zástupce komisaře NHL Bill Daly na přímou otázku ohledně vztahů ligy k novému kanadskému zákonů odpověděl, že zůstává v platnosti dohoda mezi hráčskými odbory NHLPA a ligou o tom, že marijuana v jakékoliv podobě bude i nadále na seznamu zapovězených látek, ale že kladné výsledky zkoušek nepovedou samy o sobě k zákazu hry.

NHL a odbory se budou snažit vzdělat hráče o všech důsledcích užívání marijuany, krátkodobých i dlouhodobých, dodal Daly.

V NHL je dnes sedm kanadských mužstev, tedy mužstev v zemi, kde od pondělka 17. října bude povoleno užívání marijuany naplno. Colorado, kde sídlí Avalanche, povoluje omezené používání marijuany za určitých podmínek.

Nejpodivnější na tom je, že marijuana zpomaluje lidské reakce, zatímco špičkový hokejista potřebuje reagovat co nejrychleji.

Podobný rozpor slavně ukázal případ prvního olympijského vítěze v jízdě na sněhovém prkně (snowboard). Kanadský závodník Ross Rebagliati měl v roce 1998 v japonském Naganu přijít o zlatou medaili proto, že mu našli při povinném zkoušení v těle stopy marijuany.

Rebagliati se tenkrát bránil, že do Japonska přiletěl rovnou z horského střediska ve Whistleru, zhruba 100 km severně od Vancouveru, a tam že je vzduch modrý kouřem z marijuanových dýmek a cigaret. Takže se toho, chudinka naše malá, nadýchal jenom proto, že na kopcích nad Whistlerem dolaďoval formu.

K jeho vítězství nad Mezinárodním olympijským výborem tehdy přispělo dobrozdání lékařů, že Whistler je skutečně často pro obyčejné lidí nedýchatelný, takže ano, Rebagliati může být nevinen, a kromě toho, jak řečeno, marijuana zpomaluje, a on jel nejrychleji.

O pár let později si Rebagliati založil firmu Ross Gold, která se zcela veřejně zabývá vývojem a prodejem marijuany, s podtitulkem, že pouze z léčebných důvodů.

Politické zákulisí

Jen pro zajímavost: v době, kdy kanadský odvolací soud právoplatně rozhodl, že používání marijuany k léčbě je v pořádku, byl předsedou kanadské vlády Jean Chrétien, vůdce Liberální strany. Otázka marijuany mu byla celkem lhostejná, takže se spokojil s rozhodnutím odvolacího soudu.

Předsedou kanadské vlády, která prosadila zákon o volném používání marijuany, je Justin Trudeau, dnešní vůdce Liberální strany. Jemu ta otázka lhostejná nebyla: ve volební kampani veřejně přiznal, že on i jeho tragicky zahynulý bratr Sacha měli svého času potíže s úřady právě kvůli marijuaně, ale že jim to tenkrát vyžehlil tehdejší předseda kanadské vlády Pierre Elliott Trudeau, který také býval šéfem Liberální strany.

Žádná shoda jmen: to byl papá.

Mladý Trudeau tvrdil a tvrdí, že uvolnění marijuany prosazoval hlavně proto, že nemá každý tatínka ministerským předsedou. Vůbec si nevšiml, že prozradil, že se papá dopustil porušení zákona.

Otázka, kterou soud tehdy posuzoval, byla jednoduchá: pomůže užití marijuany zmírnit bolest nemocného nebo raněného člověka? Odpověď, pochopitelně, zněla, že ano.

Až na to, že mnozí lékaři, včetně těch sportovních, a včetně mnoha lékařů, kteří pracují pro mužstva nejvyšších profesionálních sportovních soutěží, tedy i NHL, vyjadřují značnou dávku pochyb.

Marijuana, říkají, podávaná v jakékoliv podobě (cigareta, dýmka, kapka do čaje, prášek, krém) nijak neovlivňuje původ bolesti, pouze jej zakrývá. Jak mají lékaři léčit zdroj bolesti, když marijuana potlačí její příznaky?

Jejich odpůrci, a mezi nimi jsou lékaři také, tvrdí, že jsou choroby a zranění, kdy už jsou všichni mastičkáři bezmocní, a že zmírnění bolesti je v takové chvíli tím jediným, čím může takový odborník pomoci chorému člověku.

O čem je lékařství?

To je prastarý lékařský spor o smyslu lékařství, který se točí kolem klasického pravidla: úkolem lékaře není prodloužit život, úkolem lékaře je zmírnit utrpení. Proto odpůrci odpůrců užívání marijuany pro lékařské účely poukazují, že kdyby měli ti první odpůrci zvítězit, muselo by se zákonem zakázat i používání tak dnes údajně nevinných léčiv jako je aspirin.

Ostatně, časy se mění, co bývalo, není: není tomu tak dávno, kdy se začátkem minulého století předepisoval proti bolestem heroin, a dětem se dávalo jako uspávací prostředek opium. Nejznámější podobu těch dvou prostředků vyráběl tentýž podnik, který dnes vyrábí nejznámější podobu aspirinu.

A právě tohle jsou spory, kterým se NHL chce vyhnout co největším obloukem.

Otázka užitečnosti léčebného používání cannabisu je sporná, běžné (tzv. rekreační) používání je ve většině amerických států mimo zákon, liga se, podle svých stanov, řídí americkým zákonodárstvím, takže, jak říká zástupce komisaře NHL Bill Daly, od toho raději co nejdál.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.