bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: NHL hádá z křišťálové koule

17. března 2016, 6:44

Petr Adler

Nikdo, včetně Rady guvernérů NHL, zatím netuší, zda se liga bude rozšiřovat nebo ne. Možná bude, možná nebude, ale jestli bude, nestane se tak dříve než v sezóně 2017 až 2018. A stane-li se tak ve zmíněné sezóně, padne rozhodnutí letos v červnu. Přesněji: nejpozději během letošního výběru nováčků (draftu), který se koná v Buffalu 24. a 25. června. A hlavně: padne-li konečné rozhodnutí doopravdy, liga si konečně vymyslela způsob, jakým si nová mužstva budou moci vybírat hráče z mužstev, která jsou částí NHL už dnes.

Tak to oznámil ve středu komisař NHL Gary Bettman po ukončení letošní březnové schůze generálních manažerů ve floridském letovisku Boca Raton.

Základní myšlenka, vysvětlil, spočívá v tom, že liga by viděla ráda, kdyby nová mužstva byla schopna soutěžit se zavedenými kluby co nejdříve, nejraději hned.

Nikdo neříká, že mají vyhrát hned první rok Stanleyův pohár, dodal Bettman, ale dřívější způsob, kdy si zavedená mužstva o nováčky otírala botky jako o rohožku, je dnes nepřípustný.

Ale pozor, dodal komisař: může se stát, že přítomní opustí po ukončení výběru First Niagara Center, aniž sešel prorok s kopce se zprávou. Výkonný výbor, který pořád ještě studuje nejrůznější rozbory, má několik možností. Buď nenavrhne nic. Nebo navrhne, aby se liga zatím nerozšiřovala. Nebo navrhne rozšíření o jedno mužstvo. Nebo navrhne rozšíření o dvě mužstva. Na přímou otázku, kdyby šlo o navržení jednoho mužstva, které by to asi bylo? odpověděl Bettman trochu znuděným pohledem.

Jediná otázka, kterou odmítl velice rozhodně: ne, liga nečeká, že by se přihlásil ještě někdo (nevysloveno: Seattle). NHL rozhodne o těch přihláškách, které má před sebou právě teď.

Zásadní změna

V roce 2000 se k lize přidala mužstva Columbus Blue Jackets a Minnesota Wild. Ostatní mužstva si tehdy směla chránit více hráčů než tomu bude v případě, že se liga, vedena vidinou půlmiliardové vstupenky od každého jednoho zájemce, rozhodne, že lepší vrabec v hrsti než holub na střeše.

Kupříkladu: tenkrát si stávající mužstva mohla chránit dva brankáře. To znamenalo, že mohla chránit méně hráčů v poli, ale stávajícím mužstvům to vyhovovalo. Tak to letos nebude platit.

Pakliže dojde k rozšíření, budou nynější mužstva mít dovoleno chránit, kromě brankáře, buď tři obránce a sedm útočníků nebo osm hráčů v poli bez jakéhokoliv rozlišování. Jestli se liga rozšíří o jedno mužstvo, přijde každé z nynějších mužstev o jednoho hráče. V případě rozšíření o dvě mužstva, přijde každé současné mužstvo o dva hráče.

Výjimka: hráči, kteří mají méně než tři roky profesionální zkušenosti. Tím se má na mysli zkušenost v Severní Americe, a je jedno, zda v nižší soutěži (AHL) nebo rovnou v NHL. Takže třeba takoví Toronto Maple Leafs buď budou chránit Williama Nylandera, nebo o něj mohou přijít.

Zajímavější zádrhel: hráči, jejichž smlouvy zahrnují doložky o tom, že je nesmí nikdo stěhovat nikam jinam bez jejich souhlasu. Jmenuje se ten odstavec no-move clause (NMC), a je trochu širší než doložka o zákazu výměny bez hráčova souhlasu (no-trade clause, čili NTC).

NHL tyhle doložky nenávidí ze své široké slovanské duše, ale bude o jejich uplatnění muset vyjednávat se svými odbory (NHLPA). Někteří ligoví papaláši věří, že mají vyhráno. Článek 11.8, odstavec (c) kolektivní smlouvy zní: “Doložka o zákazu stěhování bez hráčova souhlasu může zabránit nedobrovolnému stěhování hráče buď výměnou, zapůjčením nebo prostřednictvím listiny volných hráčů (waiver).”

Ukažte nám, kde se tady mluví o rozšiřování ligy, říkají zmínění papalášové.

To je sice pravda, ale podle zákulisních hlasů má liga zbytečně moc starosti, takže se (alespoň zatím) nezabývá otázkou, že by nějak usilovně bojovala s NHLPA o řešení tohoto problému.

Jeden hráčský zástupce se nechal slyšet, že by to šlo zařídit tak, že by se hráči s doložkou NMC mohli stěhovat jedině v případě, že by vyjádřili písemný souhlas. Předpověděl, že si umí představit pár hráčů, kteří by se rádi přestěhovali do Las Vegas, protože Nevada neúčtuje za svůj stát daně z příjmů.

Odpověď z kanceláře ligy byla prostinká: HE? Poté došel dodatek: nikoliv. Ani žertem. Představujeme si to tak, že pravidla budou stejná pro všechny.

Ani doložka o zákazu výměny bez souhlasu hráče (NTC) není úplně samozřejmá. Už proto ne, že tahle doložka nezapovídá, aby mužstvo umístilo hráče s touto doložkou na listinu volných (waiver). A odtud si takového hráče může převzít kdokoliv.

A když už má hráč smlouvu se zákazem stěhování proti své vůli, bude se započítávat do seznamu chráněných hráčů? Platí teorie, že takové hráče chrání doložka? Nebo platí pouze to, že jsou na seznamu chráněných? Půjde-li o tu druhou možnost, bude to znamenat, že bude mužstvo muset vystavit nebezpečí více hráčů. To je významné: doložku o zákazu stěhování totiž smí získat pouze hráč, který má nárok na postavení neomezeně volného hráče. Čili hráč se zkušeností sedmi odehraných let v NHL, nebo sedmadvacetiletý hráč. Tedy: hráč zkušený, avšak nikoliv starý.

Změny v brance a další drobnosti

Liga sice bude muset o věci jednat s NHLPA, ale zdá se, že otázka zmenšení brankářské výstroje je vyřešena.

Liga si mazaně přizvala k poradám tři nynější přední brankáře: Bradena Holtbyho (Washington Capitals), Devana Dubnyka (Minnesota Wild) a Coryho Schneidera (New Jersey Devils). Tato trojice strávila spoustu času s odborníky z vedení NHL a se zástupci výrobců.

Výsledek: ano, výstroj bude přizpůsobena tak, aby brankář nezaplňoval celou svatyni, dres bude přiléhat k tělu více než tomu je teď, takže brankáři budou vypadat tak, jako vypadávali jejich předchůdci před lety.

Dosáhne se toho použitím nejnovějších surovin, podobných těm, jichž používají policisté nebo vojáci, aby se ochránili před střelbou nepřátel.

Výstroj bude nejen méně rozměrná, bude také lehčí.

Kdyby někdo zkusil podvádět, a přišlo by se mu na to, bude vzápětí chudší o 25 tisíc dolarů. Navíc utrpí zákaz hry na dvě utkání (čili nebude po tu dobu dostávat výplatu). Odnese si to ale taky zaměstnanec, který pečuje o hráčskou výstroj. Ten v takovém případě přijde o celou tisícovku.

Brankářská logika: chceme vyhrávat, protože jsme lepší, ne proto, že máme rozsáhlejší výstroj. Jeden z těch tří (poté, kdy požádal, aby nebyl jmenován) to řekl doslova (ovšem anglicky) takto: “Teď se ukáže, kdo je dobrej, a kdo ne.”

Ta závěrečná drobnost se týká peněz, o které jde až na prvním místě. Jakkoliv loni v prosinci naznačovali páni guvernéři, že mzdový strop se může zvýšit na 74.5 miliónů dolarů na mužstvo na sezónu, nynější číslice je přinejmenším o půlku miliónů nižší. A i tak není příliš jistá a bude záviset na NHLPA, zda se rozhodne použít tzv. inflačního navýšení (až o pět procent).

Totiž: odbory mají v ruce nástroj jménem “escalator,” kterého mohou použít ke zvýšení mzdového stropu, pakliže očekávají, že se podobně zvednou i hokejové příjmy. Samotná okolnost, že se mluví o tom, že by mzdový strop mohl zůstat na dnešních 71.4 miliónech dolarů naznačuje, že NHLPA letos tohoto nástroje nepoužije. Dříve jej používala každou sezónu.

Věc je zdánlivě jednoduchá: jestli se zvýší mzdový strop, aniž by se odpovídajícím způsobem zvýšily hokejové příjmy, bude to znamenat, že se povinně zvýší příspěvek hráčů do tzv. účtu zásob (cizím slovem: escrow). Ten je tady proto, aby v případě ligového prodělku bylo kde vzít na další živobytí.

Hráči tento účet přímo nenávidí: jelikož jde o nejrůznější procenta, a většina z nich zná aritmetiku nejvýš v rozsahu několika prvních tříd základní školy, málokdo si sám o sobě dovede spočítat, co to pro něj znamená. Mohou pochopitelně požádat své zástupce nebo jejich účetní, aby jim to spočítali oni, ale za to by zase museli platit patřičný (jakkoliv směšný) honorář. Nejsložitější na tom je, že když NHL neprodělá, dostávají hráči část příspěvku zpátky. A právě tenhle výpočet jim dělá nejhlubší vrásky. Takže to vyřešili tak, že ten účet nenávidí, ale současně vědí, že kdyby přispěli ke zvýšení mzdového stropu, nic jiného než použít tohoto účtu jim nezbude.

Zde je vysvětlení, proč by to dělali: na základě zkušenosti z minulého léta, kdy se řada volných hráčů nedočkala nových smluv, nebo museli souhlasit s příjmem hluboko pod původní cenou, hráči vědí, že dosavadní mzdový strop může způsobit, že by se to opakovalo.

A to je to poslední, po čem by toužili.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.