bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: NHL hledá nové pokrývky hlavy

16. června 2019, 7:34

Petr Adler

Kdyby šlo jenom o helmy, NHL by už dávno měla potíže s otřesy mozku za sebou. Jenže ono jde také o to, že si hráči navzájem v zápalu boje dovolí věci, za které by je na ulici sebral první strážník, a strávili by pak několik let za mřížemi. Je tedy otázka, zda zbrusu nová helma (na snímku ve své fotbalové podobě), kterou americký podnik Vicis předložil k zevrubnému posouzení skupině odborníků z NHL a jejích odborů NHLPA, bude tou správnou a (hlavně) jedinou odpovědí.

Vicis je podnik, který sídlí v Seattle, a dostane-li se mu příznivého přijetí mezi hokejisty, předstihne na cestě do NHL dosud nepojmenované hokejové mužstvo svého města.

Helmy od Vicisu byly dosud zaměřeny na hlavy fotbalistů NFL, jejichž sezóna je sice mnohem kratší než soutěž NHL, a přesto se to tam jen hemží otřesy mozku.

Odborníci na slovo vzatí

Skupina zakladatelů podniku Vicis sama o sobě naznačuje, že ti lidé mají velice přesné ponětí, o čem je řeč. Dave Marver řídil řadu velkých podniků v odvětví zdravotnické technologie, od diagnostických přístrojů až k nástrojům určeným k léčbě. MUDr. Sam Browd je chirurg, který se dlouhodobě zaměřuje na choroby z oblasti neurologie. Per Reinhall vede katedru mechanického inženýrství university státu Washington v Seattle.

Zásada je prostá: při nárazu se vnější stěna helmy prohne a pak se okamžitě vrátí do původní podoby. Jak vysvětlil Marver, helma se při nárazu prohne jako automobilový nárazník při nehodě, a tím zpomalí působení nárazových sil dříve, než se dostanou k hlavě.

Podle zpráv z NFL a NFLPA hráči sdělují, že opravdu necítí nárazy tak silně jak je cítívali, ba ani bolesti hlavy že nejsou tak nesnesitelné.

Výroba je ovšem mnohem složitější.

Marver poznmenal, že i hokejisté vyjádřili hluboký zájem.

NFL sdružuje 32 mužstev, a 25 z nich používá helmy Vicis. A údajně to vypadá, že jich bude víc. Vysokoškolský fotbal (NCAA) sdružuje kolem osmi set mužstev, ale v té nevyšší skupině jich je 130. A 125 z nich používá helmy Vicis. A podobně vysoký je počet středoškolských fotbalových mužstev, která si kryjí hlavy výrobky od Vicisu.

Z devíti mužstev kanadské fotbalové soutěže CFL jich šest užívá helmy Vicisu, řekl Marver. Bylo zřejmé, že doufá, že NHL a NHLPA se poptají kolegů z ostatních sportů, uslyší samou chválu, a nabídnou Vicis smlouvu.

A co předsudky?

Hokejisté jsou národ nejen pověrčivý, ale také poněkud zbytečně moc zakotvený ve svých nepříliš dlouhých tradicích.

Když hokejista vstřelí v jednom zápase tři branky za sebou a uvědomí si, že ten den si jako první navlékl levou botu, ovšem nezavázal ji, a začal se zavazováním u pravé boty, bude pevně přesvědčen, že právě tohle mu přineslo štěstí, a začne tomu věřit tak, že kdyby někdy postup před zápasem naprostou náhodou třeba jen trochu změnil, snad raději ani nenastoupí.

S helmami (a ochranou hlavy vůbec) to je podobné.

Skvělý brankář Montréal Canadiens Jacques Plante si na podzim roku 1959 jako první nasadil masku, která mu kryla celý obličej. Jeho kouč Toe Blake ječel jak zraněné hovězí dámského pohlaví, že Plante je zbabělec, ale brankář mu odsekl: buď chytám s maskou nebo vůbec ne. A přitom se to stalo poté, kdy se křídelní útočník New York Rangers Andy Bathgate nechtěně trefil do Planteova obličeje a trochu ho předělal. Brankář si nechal obličej sešit, a pak se vrátil - s maskou.

Jeho předchůdce Clint Benedict z Montréal Maroons nosil v roce 1930 po zlomeninách obličejových kostí na několik zápasů částečnou masku, ale pak toho za pár zápasů nechal. Prý mu to překáželo ve výhledu.

Hráči a zastánci tradice vůbec dlouho odmítali helmy, a tepve v roce 1979 tehdejší president NHL John Ziegler prostě nařídil, že helmy budou povinné. Ale musel přistoupit na drobný kompromis: hráči, kteří měli platné smlouvy před tím, než jeho výnos vstoupil v platnost, mohli hrát prostovlasí. Museli ale předem podepsat doklad (anglicky: waiver), že jim liga vysvětlila dopodrobna, jak moc to je nebezpečné, a že když se jim něco stane, budou z toho vinit pouze sebe samotné. Nakonec to udělal jediný z nich: Craig MacTavish.

Jenže vývoj se neřídil žádnými pravidly. Spíše závisel na tom, jak se které hokejové hvězdě líbila ta která helma, a ostatní se pak opičili. Třeba: skořápka, kterou nosíval na hlavě Wayne Gretzky, ani dost málo nechránila jeho hlavu, pouze jeho účet s příjmy za reklamu zboží firmy JOFA.

A tady poprvé se helmy podniku Vicis liší: budou založeny na přesném výzkumu sportu jménem hokej.

Podnik počítá s tím, že požádá NHL o co nejrozsáhlejší údaje o otřesech mozku v hokeji, zvláště o situacích, v nichž dochází k podobným zraněním, a o okolnostech střetů, které vedly k úrazům. Jak řekl Marver, podobné údaje, které Vicis získal od NFL, byly velice užitečné.

Odráží cena kvalitu?

Helmy Vicis pro hráče NFL stojí po 950 dolarech za kus (všechny ceny uvedeny v americké měně). Vysokoškolské a středoškolské soutěže, které si objednají větší množství najednou (hromadné objednávky, alias bulk orders), dostávají slevu: osm stovek za kus.

Konkurenční Riddell se podbízí cenami mezi dvěma a čtyřmi stovkami za kus.

Jenže: NFL a NFLPA loni rukou společnou a nerozdílnou nechaly vyzkoušet 34 druhů helm, nabízených celkem šesti různými podniky, a Vicis to vyhrál na celé čáře.

A zmínka v americkém týdeníku Time, že jde o jeden z pětadvaceti nejlepších vynálezů roku také neuškodí.

Anglicky se o tom říká, že kupovat lacino nemusí být vždycky ten nejlepší postup: dostanete, zač jste zaplatili (you get what you‘ve paid for). A britský státník Sir Winston Churchill také kdysi řekl, že není tak bohatý, aby mohl kupovat lacino. Laciné zboží se poškodí a tudíž musí vyhodit (a vyměnit za nové) mnohem dříve než zboží vysoké kvality a odpovídající ceny.

Vicis ovšem mazaně ve svých nabídkách neslibuje, že jeho helmy zabrání otřesům mozku, jakož i jiným zraněním hlavy. Stačí, když řekne, že jeho helmy to dělají lépe než helmy jiných výrobců.

Životní zkušenost: americký úřad pro kontrolu konkurence nedávno ztrestal Reebok-CCM Hockey Inc. Ti ve své reklamě budili v zákaznících dojem, že jejich helmy zabrání zraněním hlavy jako jsou otřesy mozku.

Bauer Hockey Corp. si to krátce před tím odskákala u téhož úřadu za něco podobného.

Proto Vicis říká: jsme lepší než všichni ostatní. Ale neříká, kromě ceny, jak moc.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.