bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: NHL plánuje vstup do Číny už na příští sezónu

7. ledna 2017, 1:06

Petr Adler

Zástupce komisaře NHL Bill Daly (na snímku) oznámil, že liga míří do Asie i kdyby trakaře padaly. NHL pracuje pro příští sezónu na dvou rozpisech: jeden pro případ, že nejlepší hokejová soutěž světa nakonec přece jen pojede na olympiádu, druhý pro prozatím mnohem pravděpodobnější případ, že v jihokorejském Pyeongčangu nebudou hrát nejlepší hokejisté proti nejlepším hokejistům. Ale NHL současně chystá přinejmenším jeden (nebo možná více) předsezónní zápas hned na příští sezónu v Číně.

Daly už má objednanou letenku na konec ledna, aby začal přímo na místě vyjednávat s čínskými pořadateli a úřady. Jeho nadřízený, komisař Gary Bettman, se chystá na výlet do Číny během nadcházejícího jara.

Není divu, že má NHL trochu naspěch. Ruská KHL má v hlavním městě Číny Pekingu mužstvo jménem Rudá hvězda Kunlun (Red Star). Čína je sice dost veliká a má dost obyvatel, aby uživila obě soutěže, jenže NHL nechce nic ponechat náhodě. Ani to, že neví, zda bude přítomna olympijským hrám roku 2022, které se budou konat právě v Číně. Může se totiž úplně klidně stát, že Mezinárodní olympijský výbor (MOV) se v případě, že NHL zamítne účast v roce 2018, zatvrdí a řekne, že to takhle nepůjde, aby si někdo vybíral, které hry poctí svou účasti a které ne.

“Jistě, rádi bychom byli v Číně už napřesrok,” řekl Daly Joshovi Cooperovi z Puck Daddy, “ale zatím nemohu tvrdit, že tomu tak bude. Právě proto tam jedeme, abychom zjistili na místě, co jde udělat co nejdříve. Máme určité plány, jak to podniknout, ale musíme si být jisti. Do té doby nemůžeme nic ohlašovat.”

Olympské starosti

Ne, to není překlep: starosti ohledně olympijské účasti NHL jsou skutečně velké přinejmenším jako řecká velehora Olymp, na níž ve výši bezmála tři kilometrů sídlívali (a možná dodnes sídlí) řečtí bozi.

Ale Daly to bere trochu pragmaticky: “Domnívám se, že zimní hry zdůrazní Číňanům krásu zimních sportů, no, a my představujeme jeden z hlavních z nich.”

Pak dodal něco konkrétna: “Myslím, že v čínských vládních kruzích vládne příznivá nálada ohledně budování sportovišť pro hokej. A my bychom, jako špičková profesionální soutěž, chtěli při té výstavbě pomoci.”

Jenže: co když se MOV zatváří uraženě a řekne: vy jste nás nechtěli v Jižní Koreji, no, a my vás nechceme v Pekingu?

Daly tuhle otázku (alespoň pro veřejnost) nebere moc vážně. Už před několika dny se vyjádřil dost přímočaře, že mu někdo řekl, že MOV si stanovil jako nejzazší datum neděli 15. ledna, jenže “tohle je jejich datum, ne naše.”

Zvenčí to začíná vypadat, jako že MOV nebere NHL moc vážně. Někteří rádci, třeba Elliotte Friedman z Hockey Night in Canada, se domnívají, že by to mělo NHL přidělat vrásky.

Na tuhle radu krčí NHL rameny: jaké vrásky? proč vrásky?

Jak pravil jeden z činitelů ligy mezi čtyřma očima, “my se s MOV nemáme o čem bavit. Pro nás je partnerem Mezinárodní hokejová federace (IIHF). Jestli MOV lpí na tom, že si to chce rozházet s federací, bez jejíž nadšeně účasti může celé hry zabalit, to je přece jejich věc.”

Je to sice trochu (hodně) nadsazené, protože na olympiádách se také lyžuje, sáňkuje, bruslí (rychle i do krásy), jenže číslice o sledovanosti jednotlivých sportů jsou dost jednoduché. Hokej vede.

Sníží-li se sledovanost, sníží se také ovšem příjmy z reklam i z dalších nejrůznějších zdrojů. První to pocítí MOV.

Jak pravil onen (nejmenovaný) činitel ligy, trochu mu to připomíná ruskou ruletu.

Neznáte? Vzrušující sport.

To se do jedné komory bubínkové pistole (třeba Coltu) vloží náboj (ostrý, proč se ptáte?), zbraň se odjistí, a hráč, který je na řadě přiloží zbraň ke spánku. Svému, pochopitelně. Pak stiskne spoušť. Jestli uslyší cvaknutí, přežil. A jestli ne ...

Tu hru, podle názoru onoho činitele, hraje MOV. Sam proti sobě.

Pro NHL, zdůraznil onen činitel, je mnohem důležitější proniknout na trhy v Číně a zůstat tam déle než ty necelé tři týdny, po než běží olympiáda.

“Jistě,” připustil, “když tam budeme v roce 2022 na olympiádě, nemůže nám to uškodit. Ale když tam budeme už od příští sezóny, prospěje nám to mnohem víc.”

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.