bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: NHL přijme k posouzení přihlášku ze Seattle

8. prosince 2017, 5:31

Petr Adler

To byl ale fofr: radnice města Seattle v pondělí schválila návrh skupiny Oak View Group, která se nabídla, že přestaví halu jménem KeyArena (na snímku z balónu jak vypadá dnes). Na podzim roku 2020 by měla otevřít brány pro NHL. Starostka Jenny Durkanová podepsala veškeré nezbytné papíry ve středu, a ve čtvrtek Rada guvernérů NHL po jednání svého výkonného výboru a plenární schůzi v Eau Palm Beach Resort & Spa ve floridském Manalapanu (za rohem od Palm Beach) oznámila, že souhlasila, aby Oak View Group (OVG) podala formální přihlášku o přijetí do soutěže.

Poplatek za podání přihlášky je 10 miliónů dolarů, z toho dva milióny jsou nevratné. Celá cena vstupenky činí 650 miliónů dolarů. O 150 miliónů dolarů více než se před třemi roky zavázal platit Bill Foley, majitel Las Vegas Golden Knights.

Jak zdůraznil komisař NHL Gary Bettman, to neznamená, že se liga nezbytně rozšíří. Znamená to pouze, že liga přijme přihlášku a začne ji posuzovat. Současně to znamená, že OVG může zahájit podmíněný předprodej sezónních vstupenek tak, jak to udělal Foley v Las Vegas.

V případě Města hříchu výsledek přesvědčil Radu guvernérů, aby otevřela okno přihláškám. Letos to znamená, že se OVG přesvědčí, zda vzbudila ve městě dost zájmu, aby ji přihláška stala za to.

Bettman dále řekl, že v případě, že OVG splní všechny podmínky k přijetí, dostane se jí stejných pravidel, včetně pravidel o rozšiřovacím výběru (expansion draft) jako Lasu Vegasu.

Lišit se bude pouze cena.

Skupina OVG patří miliardáři Davidu Bondermanovi a filmovému magnátovi Jerrymu Bruckheimerovi. Řídí ji Tim Leiweke, který pracovával ve vedení podniku Philipa Anschutze, jemuž patří také Los Angeles Kings; kromě toho také nějakou dobu řídil Maple Leafs Sport and Entertainment, jemuž patří torontští hokejoví Maple Leafs (a košikářští Raptors).

Výlučná příležitost

Dotázán přímo, zda NHL otevírá dveře i jiným zájemcům, míněno Québec City nebo Houston, odpověděl Bettman, že tady jde pouze o přihlášku Seattle. Pokud jde o Québec City, omezil svá vysvětlení na otázky vyrovnanosti soutěže: Východní a Západní konference budou mít konečně stejné množství mužstev (16 každá). V Západní konferenci ale bude muset dojít ke drobným změnám. Jedno mužstvo se přesune z Pacifické divize do Centrální. Měli by to být Calgary Flames. Přece jen jsou Tichému oceánu vzdáleni něco přes tisíc kilometrů.

Až na to, že Bettman nevyloučil, že by mohlo dojít ke stěhování. Neřekl sice koho kam, naopak, řekl, že liga neslyší řeči o stěhování moc ráda, ale nevyloučil to.

Při té příležitosti padlo také jméno Arizona Coyotes. Bettman řekl, že pouštní psi poctivě pracují na vyřešení otázky nové haly. Nepouštěl se podrobností. Ty jsou všeobecně známé: politici jak státu Arizona, tak města Phoenix (a jeho předměstí) nepovažují za svou povinnost přispívat profesionálním sportovním soutěžím na jejich náklady. Jak řekli radní v Glendale, kde mají Coyotes prozatímní domov, důležitější jim připadá nová knihovna a vybavení místních hasičů novějším záchranným zařízením.

Mluví se o tom, že by se Coyotes spojili (a podělili se o náklady) s košíkáři Phoenix Suns, členy NBA, nebo že by se vrátili do své dřívější haly uprostřed města, kterou by přebudovali tak, aby měli všichni diváci pořádný výhled na kluziště.

Bettman se ani slůvkem nezmínil o budoucnosti Calgary Flames.

Jak zdůraznil Bettmanův zástupce Bill Daly, současné rozhodnutí Rady guvernérů se týká pouze dění v Seattle. Před třemi roky šlo o výzvu NHL, aby se jí přihlásili zájemci odkudkoliv. Tenkrát si liga přála (očekávala) přihlášku ze Seattle, nevadil jí Las Vegas, nad Québec City krčila rameny. Nakonec přihlášku Québec City odložila. Prý na příhodnější dobu. Stejně tehdy jako dnes, šlo NHL o vyrovnání obou konferencí. Alespoň číselně. Výkonnostně to nejde.

Hurricanes změnili majitele

Zpráva o možném rozšíření zastínila další událost: ve čtvrtek odpoledne dokončili Peter Karmanos a texaský podnikatel Tom Dundon podepisování obchodních dohod, které převedly většinové vlastnictví Carolina Hurricanes na boháče z Dallasu.

V Québec City se, z důvodů nepříliš pochopitelných, těšili, že by Dundon mužstvo přestěhoval právě k ním. Čekalo je zklamání: součástí smlouvy je doložka, schválená NHL, která říká velice jednoznačně, že Hurricanes se nebudou stěhovat nikam přinejmenším příštích sedm let.

Dundon bude vlastnit 52 procenta mužstva, Karmanosovi zbude 48 procent, a když bude všechno tak, jak si pánové přejí, může Dundon za tři roky od Karmanose odkoupit i ta zbývající procenta.

Zatímco Karmanosovi je 74 let a zbohatl na zcela nejmodernější počítačové technologii, Dundon je ve svých 45 let stejně mlád jako Jaromír Jágr. Zahájil podnikatelskou kariéru jako majitel jedné z mnoha rychlovyvařoven v Dallasu (říkalo se, že jeho bramborové hranolky jsou nepřekonatelné). Jenže, i kdyby byly sebeskvělejší, McDonald’s jich dělal víc. Dundon změnil dráhu, dostal se do víru investičních firem, a těm je svým způsobem věren dodnes.

Řečeno jemně, ve svých zálibách je starý Karmanos mladší než mladý Dundon. A právě proto trvala NHL na doložce, že nepadá v úvahu, aby koupil mužstvo a vydělal na tom, že je vzápětí přestěhuje někam jinam.

Závěrem

Přítomni novináři se pídili, co se stane se mzdovým stropem. Jeho směřování už tradičně určují prosincové schůze Rady guvernérů.

Inu, řekl Bettman, dostali jste pro dnešek dost témat ke psaní i přemýšlení.

Byli jsme tak velkorysí, uzavřel, že jsme vám nechali něco na zítra, abyste se tady neváleli zbůhdarma.

A pak odešel. Středem.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.