bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: NHL se dohodla s bývalými hráči na mimosoudním vyrovnání

13. listopadu 2018, 3:37

Petr Adler

Dohoda NHL s právníky zhruba 350 bývalých hráčů o mimosoudním vyrovnání žaloby, podle níž liga nikdy svým bývalým zaměstnancům neřekla, že zranění hlavy mohou mít nedozírné následky, a naopak, honila je do práce i přes jejich zranění, přijde žalující stranu draho.

Hráči, kteří toto vyrovnání přijmou, dostanou každý jednorázově po 22 tisících amerických dolarů, Navíc, budou-li muset cestovat dále než 100 mil (160 km) k lékařskému vyšetření stran chorob, které věda dnes považuje za možné následky otřesů mozku, dostanou zaplacenu dopravu tam a zpátky, a jednu noc v hotelu.

Kromě toho jim liga zaplatí poplatek za vyšetření.

Mezi tyto nemoci patří Alzheimerova a Parkinsonova choroba a různé podoby demence.

Dosavadní náklady na právníky patrně převýší částku, kterou žalujícím hráčům přiřkne vyrovnání. Vyrovnání bude náplastí.

Obě strany se shodly na několika podmínkách: k lékařským vyšetřením (na náklad NHL) musí dojít nejpozději za tři roky od chvíle, kdy tato dohoda vstoupí v platnost (dosud nevstoupila, účastníci za obě strany ji označili za předběžnou či prozatímní, podle toho, jak přeložíte slovo tentative), nárok budou mít ti hráči, kteří byli před letošním 1. listopadem mezi žalujícími, případně si k tomuto dni najali právníka za účelem podání své vlastní žaloby.

Dohoda vstoupí v platnost ve chvíli, kdy se k ní přidají všichni, kteří by mohli mít nárok, svůj postoj ale musí vyjádřit do 75 dnů od 12. listopadu 2018.

Smlouva to sice neříká výslovně, ale může z ní vyplynout, že nebudou-li souhlasit všichni, může NHL říci, že je po dohodě.

Rozhodující okamžik

Žalující hráči původně žádali, aby soud jejich případ označil za tzv. skupinovou žalobu (class action). V takovém případě by právníci žalující strany vybrali případ, který mají ze všech možných za nejkřiklavější. Rozsudek vynesený v takovém případě by se pak týkal zhruba pěti tisíc dodnes žijících bývalých hráčů. Žalující právníci změnu navrhli v naději, že vyhrají.

Jenže soudkyně okresního federálního soudu v Minnesotě Judy Richardová Nelsonová, která má případ na starosti od podání žaloby v listopadu 2013, žádost o přiznání skupinové žaloby odmítla, a současně oběma stranám doporučila, aby se zkusily dohodnout.

K jednání o mimosoudním vyrovnání nakonec došlo pod dohledem bývalého soudce (dnes důchodce) Jeffreyho J. Keyese.

Patrně nejdůležitější částí dokladu o vyrovnání jsou odstavce, v nichž se ověřuje, že NHL neuznává jakoukoliv odpovědnost za nároky žalobců. Dohoda uzavírá, že všechny strany souhlasí, že zmiňovaná smlouva je spravedlivá a soudná. Je v zájmu všech zúčastněných, aby získali výhody vyrovnání a tak se vyhnuli břemenu, nebezpečí a nákladům dalšího líčení před soudem.

Právníci žalujících hráčů svým zákazníkům vesměs doporučují, aby dohodu přijali. Neříkají to (alespoň ne veřejně) naplno, ale musí jim být jasné, že tuhle při by nevyhráli.

Zásadní potíž: obviňují ligu z nevědomosti v případech, kdy byla v nevědomosti věda, která toho dnes ví o úrazech hlavy mnohem více než věděla v tzv. předmětné době. Liga také předložila důkazy, kolikrát prostřednictvím jejich odborů žádala hráče, aby si dávali větší pozor a neohrožovali si navzájem hlavy, a kolikrát NHLPA lize řekla, aby se nepletla do věcí, do nichž jí nic není.

Tohle ovšem nemůže popřít ani Dan Carcillo, který už předem řekl, že nechce žádné mimosoudní vyrovnání, a že svoji při potáhne do konce. Neřekl, že si je jist, že to bude konec vítězný, v podstatě dal najevo, že mu jde jen o to, aby protáhl jméno NHL bahnem.

Carcillo, mezi hráči pro své drsné způsoby přezdívaný Car Bomb, odehrál v nejvyšší hokejové soutěži deset sezón, co hráč Chicago Blackhawks získal dva Stanleyovy poháry, nasbíral ve 429 zápasech základní části 1.233 trestných minut. K tomu přidal 45 utkání soutěže o Stanleyův pohár. Ani tam se nepřetvářel, takže v pohárové soutěži nasbíral dalších 97 trestných minut.

Zda některý soud vůbec přijme Carcillovu žalobu zůstává ve hvězdách: Car Bomb se připojil k žalujícím hráčům až rok poté, kdy podali původní žalobu. Do konce sezóny 2013-2014 pořád ještě hrál v NHL.

Zatím Carcillo rozesílá prostřednictvím Twitteru výzvy všem hráčům, jichž se to týká, aby nepřijímali návrh na vyrovnání. Píše (ovšem anglicky): zda máte nárok na vyšetření nebo léčení budou posuzovat ti samí lékaři NHL a NHLPA, kteří se měli starat o vaše zdraví, když jste ještě hráli. Tím Carcillo rovnou naznačuje, že se nestarali. Vystavuje se tak nebezpečí žaloby za pomluvy. Není jasné, zda to ví, a zda s jeho kroky souhlasí jeho právník.

Carcillo také požádal, aby se k věci vyjádřil Wayne Gretzky. Naznačil, že proto, aby bylo jasno, co si o vyrovnání, které Carcillo nazval urážkou, myslí největší hráč všech dob.

Gretzky je zatím zticha.

Stručný rozbor

Liga v podstatě vyčlenila na mimosoudní vyrovnáni něco kolem 19 miliónů dolarů. Mnohem méně, než se svými půldruha miliardami vyplácí fotbalová NFL. Jistě, tam jde o 20 tisíc bývalých hráčů. Fotbalové vedení také připustilo určitou část viny, zatímco NHL od samého začátku tvrdila, že vědci dodnes nemají jasno, jak to je doopravdy, a což teprve v dřevních dobách, tedy v letech, kdy hrávala většina žalujících hráčů.

NHL (kromě 22 tisíc na ruku každému účastníku žaloby a těm, kteří se před 1. listopadem prokazatelně chystali žalovat také) bude hradit lékařská vyšetření a léčbu do výše 75 tisíc dolarů na osobu.

Jak řekl Stuart Davidson, jeden z právníků žalujících hráčů, hráči by si měli v první řadě uvědomit, že naděje na vítězství v soudním přelíčení je drahá: obě strany budou předvolávat odborníky, kteří sami o sobě budou stát peníze přinejmenším na nákladech za cestu, právníci také nedělají svoji práci za hubičky. Prohraje-li kterákoliv ze stran, odvolá se, takže kolotoč poběží dál. To jsou náklady, které bude muset každý zaplatit dříve, než dostane vytouženou odměnu. A to se pořád bavíme o možnosti, že by to hráči nakonec vyhráli, řekl právník Davidson. Ne o pravděpodobnosti. O možnosti.

Zástupce NHL řekl, že liga bude mít co říci až po uplynutí oněch 75 dnů, tedy po nejzazším datu, do kdy se žalující hráči musí rozhodnout, zda dohodu přijmou nebo ne.

Je zajímavé, že Sidney Crosby, jedna ze současných hvězd NHL, který si s otřesy mozku zažil svoje, připouští, že nejde pouze o odpovědnost NHL. Odbory mají svoji úlohu a hlavně, řekl, každý hráč by si měl uvědomit, co dělá a co by dělat neměl.

Jak řekl výkonný ředitel NHLPA Don Fehr, dohoda o mimosoudním vyrovnání ho nijak moc nepřekvapila. Od chvíle, kdy paní soudkyně Richardová Nelsonová zamítla žádost o uznání žaloby co skupinové, bylo jasné, že věc zamíří právě tímto směrem. I proto, že sama paní soudkyně požádala obě strany, aby se zkusily domluvit.

Ekonomové soudí, že hráči mohou být rádi, že jim někdo přispěje na vyšetřování a léčbu, ale kdyby měli posoudit, kdo prodělal více, řeknou, že hráči.

John Vrooman, profesor ekonomiky sportu na Vanderbiltově universitě v Nashville, Tennessee, řekl, že nejde o vítězství obou stran. Tohle rozhodnutí, pakliže za těch 75 dnů nakonec vstoupí v platnost, v podstatě vyloučí veškeré další podobné žaloby.

Shrnuto, pravil pan profesor, majitelé získávají předem právní ochranu, zatímco hráči získali alespoň něco, místo toho, aby riskovali, že nedostanou nic a zbudou jim jen oči pro pláč.

Hráči se mohou utěšovat hlavně tím, že jim NHL zaplatí odborná vyšetření a léčbu. Kromě toho vznikne tzv. Nadace společného dobra (Common Good Fund), do níž liga vloží pro začátek přes dva a půl miliónu dolarů. Nadace takto získaných peněz použije právě na tyto účely.

Komisař NHL Gary Bettman říká už delší dobu, že jeho podnik patří mezi vedoucí síly, které podporují výzkum a léčbu otřesů mozku. Ve výbušných řečech kolem žaloby neviděl nic užitečného. Takže dohoda o mimosoudním vyrovnání snad ukončí všechny sensacechtivé výzvy k boji do posledního muže.

Nebo bude mít poslední slovo Dan Carcillo?

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.