bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: NHL zahájila přípravu k rozšíření soutěže

7. července 2015, 6:45

Petr Adler

NHL v těchto dnech rozeslala řadě zájemců podklady k přihlášce o vstup do ligy. Sdělila jim zároveň, že vyplněné přihlášky musí podat kanceláři NHL v New Yorku do konce úředních hodin v pondělí 10. srpna, spolu s poplatkem. Jeho výši nezveřejnila, avšak mluví se o částce vyšší než jeden milión dolarů. Část tohoto poplatku, též nezveřejněná, není vratná.

Součástí přihlášky musí být doklady o tom, že zájemci mají na to, aby zaplatili nejméně 500 miliónů dolarů vstupného. Dále musí dokázat, že trh, kde by chtěli umístit mužstvo, je z hlediska hokeje schopný nejen přežít, ale také žít. A kromě toho musí doložit, že mají (nebo budou mít) halu, která odpovídá požadavkům ligy jak kapacitou, tak zázemím.

Podle zasvěcených zpráv, v tuto chvíli se dvě skupiny vyjádřily, že jsou ochotny se podrobit “oficiálnímu procesu vyhodnocení rozšíření.” Jedna sídlí v Las Vegas, druhá v Québec City.

Mediální magnát Québecor Inc. vlastní halu Videotron Centre, v níž se může pohodlně usadit 18.259 platících diváků. Videotron je pobočka Québecoru, která se zabývá kabelovou (a dnes také satelitní) televizí. Hala má být uvedena do provozu v pátek 11. září tohoto roku.

Druhou skupinu vedou miliardář Bill Foley, šéf hypotéčního velikána Fidelity National Financial, který současně podniká ve víně, a rodina Maloofova, která vlastní v této části Spojených států řadu nemovitostí a zabývá se také jejich prodejem, nákupem a najímáním. Tahle rodina je libanonského původu; jmenovávala se rodina Maaloufova.

Skupina se jmenuje Vegas Chce Hokej (Vegas Wants Hockey). Se souhlasem ligy zahájila před časem předběžný předprodej sezónních vstupenek. V případě, že skupina získá od NHL souhlas s přístupem do ligy, stanou se z těch 13.200 přihlášek závazné objednávky. Hala, která patří majiteli Los Angeles Kings, podniku AEG, bude od příštího jara stát kousek od hlavní třídy města (The Strip), vedle hotelů MGM Grand a Monte Carlo.

President Québecoru Pierre Dion označil zprávu o přihláškách za skvělý den pro Québec City.

“Respektujeme, co dělá NHL,” dodal Dion. "Vidíme, že NHL učinila další krok, ale budeme nadále respektovat její jednání. Jsme trpěliví a diskrétní, a budeme i nadále.”

Nové přerozdělování?

Dionova tajemná slova mají své odůvodnění. Když hráčské odbory NHLPA souhlasily, aby liga přerozdělila soutěž, vymínily se, že to bude muset být tak, aby se při dalším rozšíření srovnal počet mužstev v jednotlivých konferencích. Dnešní poměr je 16 na východě a 14 na západě. Bude tedy zřejmé, že NHLPA se bude dožadovat, aby se poměr po příchodu dvou nových mužstev změnil na 16 k 16.

A je tu ještě jeden zádrhel. Předchozí šéf Québecoru, Pierre Karl Péladeau, totiž odstoupil z vedení podniku proto, aby se nechal letos v květnu zvolit za vůdce Parti Québecois.

To je dnes hlavní opoziční strana v Národním shromáždění. Jako poslanec této strany za volební okres Saint-Jérôme se Pierre Karl Péladeau zasazuje o odtržení Québecu od Kanady. Pomáhá tím vytvořit dost nejistou situaci, která způsobuje, že mnozí podnikatelé, kteří by jinak asi rádi v La Belle Province investovali, váhají. Tím se ovšem zužuje ekonomické zázemí, o které by se mohlo nové mužstvo opírat, ať to budou znovuzrození Nordiques, nebo jakkoliv by se jmenovali.

V tomto ohledu se vlastně nijak nezměnila situace, která kdysi Nordiques vyhnala do coloradského Denveru.

Vážné varování

“Zúčastnit se procesu rozšiřování není nic jednoduchého,” varuje komisař NHL Gary Bettman. “Musíte to vzít vážně, a musíte mít vážnou podporu, abyste to dokázali. Budete muset odpovědět písemně (čti: závazně) na řadu otázek. Tohle je vážná věc.”

Patrně tím naznačoval, že si pamatuje skandály s několika rádoby nastávajícími vlastníky již existujících mužstev (New York Islanders nebo tenkrát ještě Phoenix Coyotes).

Liga také očekává, že dostane nejméně jednu přihlášku, která by se týkala Seattle nebo jeho okolí. Potíž je, že jsou sice známy pozemky, kde by mohla stát nová hala (buď uprostřed města nebo v předměstí jménem Tukwila), ale to je také zatím všechno. NHL i přesto o této oblasti hovoří jako o jednom z “velkých tří” hokejových trhů. Prozrazuje tím zájem o oblast tichomořského severozápadu a je až nezřízeně optimistická.

“Třeba proces (přihlášek) přinese do situace s tamní halou nějakou jistotu,” řekl Bettman. Připustil ale, že je tamní hala zatím v nedohlednu.

Zájem odjinud

Bettmanův zástupce Bill Daly řekl, že se lize mezitím dostalo nezávazného zájmu z Portlandu, Milwaukee a Kansas City. Navíc bývalý šéf Bauer Hockey Group Graeme Roustan veřejně sdělil, že by měl zájem o mužstvo v jižním Ontariu, tedy v oblasti, o níž se Toronto Maple Leafs domnívají, že ji mají v pachtu sami pro sebe.

Roustan zkusil přesvědčit radní v blízkém Markhamu, že by daňoví poplatníci mohli přispět na výstavbu nové haly. Radní se mu vychechtali. To ovšem neznamená nic víc než to, že se Rauston bude muset poohlédnout po soukromých podnikatelích a přesvědčit je, aby do toho šli s ním. Tohle by ale v oblasti hokejem tak šílené jako je právě Ontario neměl být žádný zvláštní problém.

Případně také může postavit halu jinde, někde, kde by se radní nechali přesvědčit, že jejich voliči nechtějí od života nic jiného než smět přispívat na novou halu.

Rauston se také zmínil, že našel tři další místa, a že si je jist, že by měl vyprodáno. Všechna tato místa jsou prý v oblasti tzv. většího Toronta, poblíž veřejné dopravy a nedaleko od dálnice. Možnost, že by nové mužstvo sdílelo halu Air Canada Centre, kde sídlí Maple Leafs, označil Rauston za nejméně přijatelnou: nejvýše jako přechodné řešení, než bude stát nová hala.

Co na to Leafs?

Bettman řekl, že Maple Leafs rozhodně nemají právo “absolutního veta.” K tomu, aby oblast získala ještě jedno mužstvo postačí 24 hlasů ze 30 na schůzi Rady guvernérů.

Daly ovšem dodal, že nové mužstvo v jižním Ontariu bude patrně muset zaplatit Leafs za právo hrát v jejich oblasti určité odstupné. Tento poplatek by nebyl zahrnut v oněch 500 miliónech vstupného.

Pro ilustraci, když v roce 1992 přišli do Anaheimu Mighty Ducks, museli zaplatit Los Angeles Kings 25 miliónů dolarů. Kolik by to bylo dnes, o málem čtvrtku století později, navíc v oblasti posedlé hokejem, to si nikdo netroufne odhadnout.

Daly sice jmenoval mezi možnými zájemci Kansas City, ale to vypadá jako přání, které se snaží být otcem myšlenky. Maji tam sice poměrně novou halu (Sprint Center), ale Lamar Hunt mladší, který vlastní mužstvo nižší soutěže ECHL (East Coast Hockey League) v Missouri, veřejně oznámil, že ho přihláška do NHL nezajímá. Huntova rodina vlastní mužstvo NFL Kansas City Chiefs, a NFL je ohromně bohatá soutěž. Nicméně, řekl Hunt mladší, 500 miliónů “je směšně vysoká cena.”

Bettman sice tu částku obhajoval, řka, že hokejová mužstva jsou dnes jako majetek mnohem cennější než kdy bývala, ale Hunt mladší opáčil: “Tohle nemám na radaru.”

Nová mužstva v San Jose (1991), Ottawě (1992), Tampa Bay (1992), Floridě (1993) a Anaheimu (1993) platila každá po 50 miliónech na vstupném do NHL. Nashville (1998), Atlanta (1999), Minnesota (2000) a Columbus (2000) zaplatila po 80 miliónech.

Jednoduché počty: 500 miliónů je šestinásobkem přijímacích poplatků z dob před 15 lety; kromě toho je ta částka o 200 miliónů dolarů vyšší než je průměrná hodnota dnešních klubů NHL.

NHL se rozesláním přihlášek nezavazuje k ničemu, zdůraznil Bettman. Dodal také, že všichni zájemci cenu vstupného znají, a žádný zatím neustoupil.

A aby bylo jasno, dodal Daly, “nechceme nějaké škrábanice na zadní straně obálky nebo na ubrousku z restaurace. Bude muset jít o závazky, které nám dají skuteční lidé tak, abychom viděli, kdo za tím zájmem stojí.”

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.