bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: NHLPA nesouhlasí s právem mužstva vyhodit hráče

22. listopadu 2018, 2:15

Petr Adler

Je pravda, že hráč, který přišel do tréninkového tábora NHL silně nad váhu, bez předepsané, očekávané a požadované formy, porušil tím ustanovení smlouvy a mužstvo s ním tudíž může vyrazit dveře? Tampa Bay Lightning odpovídají kladně, odbory NHLPA se jménem obránce Jakého Dotchina domnívají, že to tedy, panáčci, ne, a to tak, že ani žertem ne.

Lightning tedy přesně v souladu s předpisy v kolektivní smlouvě mezi NHL a NHLPA, Dotchina začátkem září umístili na listinu volných hráčů (waiver), s tzv. bezpodmínečným ustanovením (unconditional). To je sdělení všem ostatním mužstvům: rušíme hráčovu smlouvu, vyberete-li si ho, přebíráte všechny závazky, a naopak, nevybere-li si ho nikdo, ukážeme mu, kde nechal tesař díru.

Dotchin se tím pádem pár neděl klátil bez zaměstnání, až si ho všimli Anaheim Ducks. Dostal novou smlouvu, za méně, než by pobíral na Floridě, dostával se do formy na jejich farmě, San Diego Gulls, a teď se mu dostalo povolání do áčka.

Mimochodem, proč jsou v tom Anaheimu posedlí ptactvem zůstává záhadou: ducks jsou kachny (kačeři totiž jsou buď drakes nebo malé ducks), gulls jsou rackové. Ale to je vlastně vedlejší, a budiž to zde zmíněno jenom jako pouhá zajímavost.

Nicméně: Dotchin přiznává, že mohl být ve svých čtyřiadvaceti letech chytřejší, a že nemohl očekávat, že by Lightning tančili nadšením, když se jim tam objevil jako cvalík rozměrů přežraného Otesánka.

Kde jsou ty časy, kdy si hráči přes léto váleli šunky a do tábora přicházeli, aby zeštíhleli? Dotchinových málem 16 kilogramů nad váhu by jim prošlo bez mrknutí oka. Jenže dnes hráč, který se nedokáže prokousat tvrdými vstupními lékařskými prohlídkami, a který nezvládne náročné zkoušky rychlosti, síly a vytrvalosti, během nichž se mu měří nejen samotný výkon, ale také co to úsilí dělá s jeho tělem, takový hráč může mluvit o neskutečně pekelném štěstí, když ho mužstvo pošle na farmu, aby se dostal do patřičné formy. Říká se tomu conditioning stint. Mužstva tohoto přístupu používají převážně, když se hráč doléčuje po dlouhodobějším zranění a musí se rozehrát. Každý hráč po skončení sezóny dostane od svých koučů pokyny, co má dělat přes léto. V případě, že sezónu ukončil zraněn nebo nemocen, dostane navíc podrobné pokyny lékařů mužstva, co a jak má léčit a šetřit, spolu s písemnou zprávou lékařům, na které se během dovolené může obrátit v případě potřeby.

Přijde-li hráč do tréninkového tábora, aniž splnil pokyny, které dostal před odchodem na jistě zaslouženou dovolenou, musí mít zatraceně dobré vysvětlení. Sdělení, že mu písemné pokyny trenérů sežral pes neobstojí.

Dotchin nemohl nadváhu vysvětlit jinak, než že se cpal, aniž by pálil nadbytečné kalorie cvičením.

A proto dostal Dotchin padáka. Že začal poté cvičit s kondičními trenéry, to už Lightning nezajímalo. Měří 191 cm, měl podle lékařů Lightnng vážit 95 kg, vážil 111 kg, čas jsou peníze, jelikož (bezostyšná krádež z díla českého básníka Jiřího Suchého) máme málo času, máme málo i těchto, uchazečů o Dotchinovo místo máme víc než dost, jdi se, hochu, klouzat.

Více potu na cvičišti ...

Dotchin teď připouští, že to nebyla žádná sranda. Věděl, že má na to, aby hrál v NHL, ale, říká, konečně mu došlo, že to musí prokázat ne jednou, ale že to musí prokazovat každý den znovu.

NHLPA ale nevidí ráda, když hráči přicházejí o peníze. Přinejmenším proto, že tím pádem přichází odbory o svůj podíl v členských příspěvcích.

Vypovězená smlouva s Lightning měla Dotchinovi vynést 925 tisíc dolarů za sezónu. Nová smlouva s Ducks mu vynese (pouhých?) 800 tisíc dolarů.

Po složitých výpočtech, založených na počtu dnů, kdy byl bez smlouvy, a počtu dnů, kdy hrál na farmě, přijde Dotchin o zhruba 189 tisíc dolarů. Tak to alespoň tvrdí NHLPA ve svém odvolání, v němž požaduje, aby Dotchin dostal ty peníze zpátky.

NHLPA má ještě jeden důvod. Odborům se nelíbí, že mužstvo může vypovědět hráči smlouvu z tak malicherného důvodu, jako že se dostavil do tréninkového tábora zbytečně moc tlustý, a tudíž z formy. Kdyby se NHLPA neozvala, vznikl by precedenční případ, něco nepřípustného.

Jak budou odbory obhajovat tenhle bod není známo: tzv. standartni hráčská smlouva (Standard Player Contract, zkráceně SPC) je v tomto bodů jednoznačná. Jsi ve formě? Jsi náš chlapík. Nejsi?

Není zatím ani známo, kdy to budou obhajovat: zatím nebylo určeno datum, kdy se mají obě strany objevit před nezávislým arbitrem.

Jen těžko ale budou popírat, že Dotchin nebyl ve skvělé formě. Nejen, že Jake Dotchin sám otevřeně připustil, že nebyl, ale dostal dokonce v jednom zápase za Gulls desetiminutový trest za rvačku: nelíbilo se mu, že se mu protihráči vysmívali a volali na něj posměšné výrazy, které ho bezostyšně přirovnávaly k domácímu zvířectvu pěstovanému kvůli tloušťce.

A ne, nešlo o ochočeného hrocha s jeho kůží.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.