bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: NHLPA odmítne prodloužit kolektivní smlouvu. Loučí se tím NHL s olympiádou?

2. prosince 2016, 3:28

Petr Adler

Hráčské odbory odmítnou nabídku ligy, podle níž když NHLPA kývne na prodloužení kolektivní smlouvy o tři roky, vedení soutěže navrhne Radě guvernérů, aby na oplátku souhlasila s účastí NHL na olympijských hrách v Jižní Koreji. Záporné sdělení má dorazit do rukou vedení soutěže nejpozději ve čtvrtek 8. prosince za ranního kuropění. Majitelé se ten den scházejí ke své pravidelné schůzi na Floridě, a rozhodnutí takového významu mohou učinit pouze oni.

Znamená to, že se olympijský sen hokejistů NHL (přinejmenším pro rok 2018) rozplývá vniveč? Zvenčí to tak vypadá, i když pořád ještě není všem dnům konec.

Zajímavé je, že se NHLPA nedovede s NHL domluvit ani na tom, kdo to tady komu vlastně nabídl ústupek. Obě strany se pevně domnívají, že právě ony jsou děsně velkorysé, a že ta druhá strana je spolkem nenasytných sobců.

Podle zákulisních sdělení z odborářských řad, hráči se zásadně odmítají smířit s tzv. zásobním účtem (escrow). Majitelé si ten účet vynutili jako součást kolektivní smlouvy se zdůvodněním, že jestli se hráči chtějí podílet na řízení ligy, budou se muset podílet i na rizicích podnikání. Takže z každé výplaty srazí hráčům zhruba 15 až 16 procent pro případ, že by se soutěž mohla dostat do deštivého počasí. Hráči sice dostávají většinu těchto sražených peněz zpět po ukončení sezóny poté, kdy se NHL a NHLPA dohodly na výsledku hospodaření, jenže ani to jim nepřináší moc míru do dušiček. V první řadě, nedostávají zpět všechno z toho, co se jim srazilo, a ve druhé řadě neradi vidí, že se po nich chce, aby riskovali třeba jen cent ve jménu záchrany svého zaměstnavatele.

Majitelům jde hlavně o ty tři roky pracovního míru navíc. Mnozí z nich sice ve veškeré tichosti naznačují, že když se nehraje, alespoň tolik neprodělávají, ale výluky neprospívají nikomu. Hlavně ne obrázku veřejnosti o poměrech v NHL.

Pakliže nedojde k prodloužení nynější kolektivní smlouvy, jsou si obě strany moc dobře vědomy, co se stane 15. září roku 2019. Přesně podle litery současné smlouvy požádá jedna z nich, aby byla současná smlouva otevřena a přejednána. V tom případě čeká NHL výluka tak jistě, jako přichází po noci den.

Potíž současného odmítnutí ligového návrhu spočívá hlavně v tom, že v takovém případě nemá vedení NHL nic, co by nabídlo Radě guvernérů jako odměnu za ústupek hráčům, kteří tolik touží po olympijské účasti. Kdyby NHLPA souhlasila, pořád by to ještě neznamenalo, že by liga přerušila v únoru 2018 na tři neděle soutěž kvůli klání nějakých národních mužstev, z něhož navíc nemá ani vindru.

Ale bylo by alespoň o čem jednat.

Podle ligy jde o šílenou logiku: chce se po ní, aby přerušila soutěž v době, kdy se rozhořívají závěrečné boje o postup do Stanleyova poháru. Chce se po ní, aby se vystavila skutečnému nebezpečí, že se nejlepší hráči vrátí buď znaveni nebo, nedej přírodo, zranění. A aby to drželo opravdu pevně, navíc se po ní od tohoto olympijského cyklu chce, aby si tuhle legraci zaplatila sama.

Mezinárodní olympijský výbor (MOV) tvrdošíjně odmítá pochopit, proč NHL chce, aby zaplatil alespoň její základní náklady (cestovné, pobyt a pojištění hráčů a jejich nejbližších příbuzných) tak, jak to činil od začátku účasti NHL na olympijských hrách od roku 1998 v japonském Naganu. MOV tedy odmítá vzít na vědomí, že se NHL od ostatních zimních sportů liší dost podstatně tím, že se po ní chce, aby přerušila kvůli olympiádě pravidelnou soutěž. A ještě, aby tím přerušením vlastně podporovala konkurenci.

President Mezinárodní hokejové federace (IIHF) René Fasel sice tvrdí, že ty peníze sežene, jenže chce použít značných částek z olympijských příspěvků národním svazům na rozvoj dětského nebo mládežnického hokeje. To se, podle NHL, rovná okrádání vdov a sirotků, modřině pod okem, s níž nechce mít nic společného. Nemluvě už ani o tom, že z národních svazů se zatím veřejně ozvalo pouze Rusko, které řeklo, že by bylo ochotno se vzdát části svého podílu.

Fasel ovšem hovoří o tom, že může dát dohromady deset miliónů dolarů. To se ale ve svých odhadech spletl přímo náramně. Ligové vyúčtování hovoří totiž o nejméně 18 miliónech dolarů.

Vedení ligy přiveze na Floridu v každém případě alespoň svazky s těsnopisnými záznamy jednání. Přiveze také návrh, o kterém by měli guvernéři hlasovat, nebo jim pouze předloží záznamy k přečtení, aby věděli, oč jde? Důležitá otázka: co když nakonec MOV přece jenom ustoupí a otevře stavidla své štědrosti? Pakliže se na Floridě nebude hlasovat, bude muset vedení soutěže rychle svolat alespoň nějakou elektronickou schůzku, na níž by guvernéři přikývli nebo nepřikývli.

Zůstane-li rozhodnutí po prosincové schůzi Rady guvernérů viset ve vzduchoprázdnu, je velice možné, že jednání mezi ligou, NHLPA, IIHF a (případně) MOV budou pokračovat. Nebudou ale pokračovat do nekonečna: platí dohoda, že národní svazy budou muset vědět přesně, na čem jsou nejpozději v půli ledna.

Záporné rozhodnutí NHLPA o prodloužení kolektivní smlouvy jim ovšem dává najevo už teď, kudy se asi budou muset ubírat jejich cesty.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.