bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: novým vhazováním k většímu počtu branek? Asi ano

20. března 2015, 6:35

Petr Adler

Vyhrát vhazování znamená, že - když to ovšem nezvořete a nerozehrajete puk soupeři - vaše mužstvo může založit akci. Až dosud bylo při vhazování ve výhodě domácí mužstvo.

Jen se podívejte na snímek: čárový rozhodčí Mark Wheler vhazuje mezi Mikka Koivua (Minnesota Wild) a Sidneyho Crosbyho (Pittsburgh Penguins). Čepel Crosbyho hokejky je na ledě, protože Penguins jsou v Xcel Energy Center návštěvou. Koivu má tudíž lepší možnost než Crosby, že získá puk pro domácí Divochy.

A právě tohle zaujalo bývalého středního útočníka, dnes generálního manažera Carolina Hurricanes, Rona Francise. Bývalý střední útočník, který býval známý tím, jak uměl vyhrávat vhazování, přišel na schůzi generálních manažerů v Boca Raton s návrhem, který by to všechno postavil na hlavu.

Hráč, který je na vhazování ve vlastní obranné třetině (bránící hráč), navrhl Francis, by musel mít hokejku na ledě jako první. Dosavadní pravidlo (číslo 76.4) by se dodržovalo pouze při vhazování ve střední třetině.

Liga si od podobného kroku slibuje útočnější hokej a více branek.

Samozřejmě, návrh musí nejdříve schválit soutěžní výbor, kde zasedají zástupci ligy a odborů NHLPA, a pak musí projít před výkonným výborem NHLPA a Radou guvernérů, ale znalci místních poměrů se domnívají, že liga změnu oznámí hned kolem draftu koncem června.

“Jako bývalý střední útočník dosvědčím, že člověk má pocit, že je ve výhodě, když soupeř musí dát hokejku na led jako první,” řekl generální manažer Colorado Avalanche Joe Sakic. “Tohle opravdu může útočnému hokeji jen a jen prospět.”

Výkonný více-president ligy Colin Campbell, sám bývalý obránce, řekl, že si dovede představit, že někteří koučové nebudou tančit nadšením: “Chtějí zabránit brankám ve vlastní sítí.”

Generální manažer Edmonton Oilers Craig MacTavish, také bývalý střední útočník, má více soucitu pro hráče v obraně: sám býval bránícím útočníkem. Ale, řekl, “Důsledkem bude, že bude padat více gólů.”

Francis si udělal tabulku, jak vypadá stav dnes. Poměřoval nejlepší střední útočníky a počet vyhraných vhazování doma a na cizím ledě. Zjistil, že i mezi nejlepšími hráči je ten rozdíl značný. Hráč, který doma vyhraje až dvě třetiny vhazování, jich na cizím ledě vyhraje méně než polovinu.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.