bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: od Smrští k Plamenům? Kouč Bill Peters se bude stěhovat

21. dubna 2018, 1:53

Petr Adler

Majitel Cariolina Hurricanes Tom Dundon by asi nejraději přerazil bývalého generálního manažera Rona Francise. Ten totiž před časem souhlasil, aby smlouva, kterou podepsal kouč Bill Peters, dávala posledně jmenovanému poslední slovo, zda zůstane u mužstva další sezónu nebo ne. A teď to vypadá, že Calgary Flames vědí, kdo bude jejich příštím koučem.

Bill Peters totiž sdělil v pátek rovnou majiteli Dundonovi, že to bylo krásné, ale že toho bylo dost, takže sbohem a šáteček. Nechal, jak se říká v severoamerické angličtině, na stole bezmála dva milióny dolarů, které by musel dostat co výplatu za příští sezónu, pátou podle původní smouvy s Carolinou. Kdyby se stalo, že by Peters řekl, že zůstane, a Dundon mu dal výpověď, musel by co bývalý kouč dostat zaplaceno za to, že nekoučuje.

Jenže: podle obvykle skvěle informovaných zdrojů, požádalo vedení Flames už ve čtvrtek vedení Hurricanes o povolení k popovídání si s Petersem.

Místní rodák

Třiapadesátiletý Bill Peters se narodil v nevelkém albertském městečku Three Hills (při posledním sčítání lidu tam žilo něco málo nad tři tisíce obyvatel). Three Hills je Calgarům vzdálen pouhých 132 kilometrů po poměrně dobré silnici. Vlastně za rohem. (Mimochodem, do Edmontonu to je něco přes 250 kilometrů.)

Když generální manažer Flames Brad Treliving před několika dny oznamoval, že vyhodil dosavadního kouče Glena Gulutzana, dodal, že příštím koučem bude někdo s rozsáhlými zkušenostmi z NHL.

To Peters splňuje více než bohatě. Má za sebou tři roky jako asistent u Detroit Red Wings, kde měl na starosti obránce a hru v oslabení, a pak čtyři roky co hlavní kouč v Raleigh. Když zůstaneme u výsledků, k nimž přivedl Hurricanes, je to poměrně vyrovnané: stál na střídačce celkem v 328 zápasech, z toho jich bylo 137 vítězných, 138 prohraných v pravidelné hrací době, 53 prohráli Hurricanes v nastaveném čase, získali tedy 327 bodů, což je těsně pod půlkou dosažitelných bodů (v NHL se to měří na tisíciny: 0,498 procenta). Na rozdíl od času v Detroitu, kde byl v době jeho zaměstnání šéfem Mike Babcock, nepřivedl Peters mužstvo ani jednou do soutěže o Stanleyův pohár.

Čili: Bill Peters je zkušený, ale ne právě jako naprostý vítěz.

V každém případě začíná být zřejmé, že jakkoli Flames projevili zvláštní zájem o Petersovy služby, nejsou sami. Ovšem, pokud jde o ostatní zájemce, zatím je ticho po pěšině.

Z Raleigh se proslýchá, že majitel Dundon by na místě příštího hlavního kouče svého mužstva rád viděl bývalého hráče Roda Brind'Amoura. Tady bude zajímavé sledovat časové souvislosti: majitel přesunul v březnu Francise z úřadu generálního manažera do úřadu presidenta hokejových operací. V NHL je to obvykle právě tento muž, kdo vybírá a jmenuje generálního manažera. Čili: Dundon po Francisovi chce, aby si vybral svého nástupce.

Až na to, že Tom Dundon koná způsoby pro NHL poměrně nezvyklými, takže je zřejmá jediná věc: i kdyby Francis vybral sebegeniálněji, poslední slovo bude mít majitel.

Další zvyklostí je, že hlavního kouče vybírá generální manažer. Hurricanes zatím nemají žádného takového. To, ostatně, byl jeden z hlavních přiznaných důvodů, proč se Peters rozhodl, že tyhle hrátky nemá zapotřebí. Pravil doslova, že nemíní stát v cestě novému generálnímu manažerovi, který bude chtít uplatnit své zvykové právo, a vybrat si kouče podle vlastního uvážení nebo vkusu.

Bude zajímavé vidět, který hokejový papaláš bude tak zoufalý, aby přijal místo generálního manažera s tím, že jeho zvykový přímý nadřízený, president hokejových operací, bude sloužit pouze co loutka v rukách majitele, který hokeji rozumí jako koza petrželí.

Majitelův rozmach

Ano, profesionální sport je obchod, a Tom Dundon je vzděláním ekonom. Jenže je rozdíl mezi vlastnictvím restaurace v Texasu, podílem na investičním podniku, a pak vedením podniku, který začíná jako poskytovatel půjček na auta a stane se nakonec profesionálním věřitelem, a vlastnictvím hokejového mužstva nejvyšší soutěže na světě. Profesionální sport prostě je něco jiného než poskytování půjček na auta.

Každý sebe si vážící ekonom totiž ví, že ekonomické zákony sice platí všeobecně, ale jejich uplatnění se liší od odvětví k odvětví. Co je skvělým úspěchem třeba ve stavbě silnic, může být naprostým průšvihem ve stavbě obytných domů. A naopak.

Srovnávat poskytování půjček na nákupy přepychových vozidel s provozem profesionálního hokejového mužstva tedy neobstojí. Ostatně, neobstálo by ani srovnávání ekonomik profesionální košíkové a profesionálního hokeje. A to jde v obou případech o součást zábavního průmyslu, kde se ekonomika řízení čtyřčlenné rockové skupiny tzv. těžkého kovu (heavy metal) nemůže lišit víc od ekonomiky řízení smyčcového kvarteta, které hraje hudbu omezenou dějinnými obdobími, třeba od baroka k romanticismu.

Bill Peters tedy zdvořile poděkoval svým současným i bývalým nadřízeným za důvěru, kterou mu projevovali po celá ta léta, a odešel.

I když není jasné, proč děkoval právě Dundonovi. Ten totiž dal několikrát málem veřejně najevo, že to raději oželí ty málem dva milióny dolarů než aby měl Peterse za hlavního kouče. Na otázku reportéra tamního listu News and Observer řekl doslova, že pokud nejaké jiné mužstvo bude chtít mluvit s Petersem ohledně koučování, bude pružný.

To už se snad nedalo říci jasněji.

Petersova volba, že odejde ve veškeré slušnosti tehdy, kdy se to hodí jemu, byla vlastně veřejným políčkem do Dundonovy tváře. To je druhá jasná věc.

A třetí věc, která se zdá být jasná je, že Flames požádali o povolení k jednání s Billem Petersem ve čtvrtek, a v pátek Peters oznámil, že odchází z Raleigh.

Nejbližší budoucnost Billa Peterse je jasná také: bude v Dánsku koučovat na nadcházejícím mistrovství světa národní mužstvo Kanady, společně s Mikem Yeoem že St. Louis Blues, jejich asistentem bude Bob Boughner z Florida Panthers.

Peters takhle naposledy řídil Kanadu na mistrovství světa roku 2016 v Rusku. Javorové listy pod jeho vedením tenkrát získaly zlato.

A na závěr pikantérie: generálním manažerem onoho vítězného kanadského mužstva byl Brad Treliving.

Ne, to není náhodná shoda jmen.

 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.