bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: Olympiáda? Realisticky řečeno by se musel stát zázrak, praví majitelé NHL

6. ledna 2017, 4:26

Petr Adler

Don Fehr se ohromně plete, když tvrdí, že v otázce účasti NHL na olympiádě roku 2018 nebyl nikdy optimističtější než je teď. Ve čtvrtek to řeklo několik majitelů mužstev. Nezávisle na sobě prohlásili, že to by se muselo stát něco ohromujícího, aby změnili názor.

A jelikož závěrečné rozhodnutí o olympijské účasti leží právě na majitelích seskupených v Radě guvernérů NHL, zní tato slova dost mrazivě.

Fehr, takto výkonný ředitel hráčských odborů NHLPA, se nechal před několika dny slyšet doslova, že vidí účast svých zaměstnavatelů v jihokorejském Pyeongčangu v barvách málem růžových.

“Člověk prostě má určitý pocit z toho, jak se věci vyvíjejí, a jak tedy asi skončí,” pravil Fehr. Pak ale dodal: “To samozřejmě neznamená, že se nepletete. Prostě máte najednou nějaký pocit.”

Úsměvné na tom všem bylo, že Fehr stál v rohu místnosti, v níž komisař ligy Gary Bettman prohlásil, že to celé vidí černě. Fehr jeho slovům naslouchal velice pozorně. Krátce po Bettmanově odchodu se najednou objevil uprostřed místnosti, v naději, že si ho přítomní novináři všimnou. Všimli. Pak pronesl svá věštecká slova o svých pocitech.

A nejúsměvnější bylo, že během Fehrova projevu prošel Bettman (náhodou?) kolem, ale ani nepřibrzdil, aby si vyslechl, co říká hlava odborářů.

Podstatné ale je, že několik majitelů nyní potvrdilo Bettmanova slova o tom, že “majitelé nejsou ani dost málo nadšeni myšlenkou, že by zase měli na skoro tři týdny zavřít krám.”

Zmínění majitelé, tedy členové Rady guvernérů NHL, nešli moc do podrobností, ale jejich požadavky jsou jasné. Mezinárodní olympijský výbor (MOV) musí zrušit pro ně nepřijatelné rozhodnutí svého presidenta Thomase Bacha, že NHL pojede na olympiádu, aniž by jí MOV uhradil náklady s tím spojené. To v první řadě. Prostě proto, že na rozdíl od jiných sportí, NHL musí kvůli účasti na olympiádě přerušit soutěž. A to jenom proto, aby pomohla konkurenčnímu podniku.

Nabídka Mezinárodní hokejové federace (IIHF), že dá dohromady 10 miliónů dolarů, nekryje náklady NHL na cestu hráčů, jejich ubytování a pojištění, odhadované na nejméně 18 miliónů dolarů. Navíc má NHL za nepřijatelné, že IIHF chce ty peníze vzít z příspěvků MOV, kterých mají národní svazy použít k rozvoji dětského a mládežnického hokeje. Tváří se ušlechtile a říká tomu okrádání vdov a sirotků.

Kromě toho by NHL byla ráda, kdyby hráči přikývli na prodloužení stávající kolektivní smlouvy alespoň o tři roky. NHLPA tuhle myšlenku zamítla celkem šmahem.

Co z toho všeho plyne?

Proč tedy Fehr vede řeči, o nichž musí vědět, že těžko povedou ke kýženému cíli?

Podle názoru oněch zmiňovaných majitelů je odpověď nabíledni.

Hráči by velice rádi reprezentovali své země. Majitelům je celkem jedno proč, duležité je že. Jeden z nich, Alexander Ovečkin, dokonce prohlašuje, že si úplně klidně vezme dovolenou, třeba i neplacenou, jen aby mohl jet hrát za rodné Rusko. Jeho zaměstnavatel Ted Leonsis řekl už několikrát, že mu to volno dá. Sice tím nijak moc nenadchl ostatní majitele, ale liga řekla, že to je jeho věc.

Zatím se neví, co říkají ostatní hvězdy. Snaží se ve vší tichosti přesvědčit své zaměstnavatele, aby jim dali dovolené taky? A kývnou na to jejich majitelé?

Soudě podle reakcí těch několika, kteří se naštvali dost, aby řekli, co si o tom všem myslí, těžko. A když, tak asi sotva.

Ale ano, odpovědělo pár z těch majitelů, Fehr musí říkat, co říká, protože je zaměstnancem hráčů. Těžko může pohledět do očí skutečnosti a říci, pánové, vy hrajete za peníze, které byste bez přispění fanoušků nikdy neviděli, a ty (severoamerické) fanoušky vskutku moc nezajímá, jak si vedete na druhém konci světa.

Stejně tak těžko jim může říci, že podřezávají husu, která klade zlatá vejce.

Na otázku, zda si majitelé myslí, že pan ředitel Fehr tohle všechno ví, odpověděli všichni (nezávisle na sobě) shodně, že tím si jsou jisti.

Proč to tedy, pro přírodu, dělá?

Inu proto, zněla (opět shodná) odpověď, že když se nakonec stane a my to celé zamítneme, budou hráči moci tvrdit, že oni sice chtěli, ale my jsme ti zlí lakomci, kteří to zakousli.

Takže to vidíte beznadějně?

Ne, zněla odpověď. Pak přišel (ve dvou případech) krásný americký obrat, který paroduje staré operní zvyky: nic neskončilo, dokud neodzpívala tlustá paní (it’s not over till the fat lady sings).

Jak to tedy vidíte?

Realisticky.

A to znamená?

Černě.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.