bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: olympijské rozhodnutí NHL je na spadnutí

2. dubna 2017, 5:51

Petr Adler

President IIHF René Fasel se dozví rozhodnutí NHL o tom, zda její hráči pojedou na olympijské hry do jihokorejského Pchjongčchangu patrně dříve než si přál. Fasel stanovil jako nejzazší den, kdy musí vědět stoprocentně, co se stane, neděli 30. dubna. Z náznaků z vedení NHL začíná být zřejmé, že liga své rozhodnutí oznámí nejpozději o tři týdny dříve, v pondělí 10. dubna. Sezóna NHL končí v neděli 9. dubna, šestnáct postupujících mužstev začne bojovat o Stanleyův pohár ve středu 12. dubna. NHL by byla nerada, kdyby palcové titulky o její účasti na hrách roku 2018 zastínily palcové titulky ohledně Stanleyova poháru.

Jaké bude to rozhodnutí, o tom zatím neví nikdo (kromě členů Rady guvernérů, komisaře NHL Garyho Bettmana, jeho zástupce Billa Dalyho a pravděpodobně také vedoucího skupiny odborníků, kteří sestavují rozpis příštího ročníku). Kdo ví, zda je zná výkonný ředitel hráčských odborů (NHLPA) Donald Fehr (na snímku prave s Faselem)

Ovšem podle náznaků, které začínají pronikat, nebude mít René Fasel moc velikou radost. Hlavně proto, že zkusil hrát vabank a stanovením nejzazšího data se snažil přimět NHL, aby se rozhodovala pod nátlakem. To ovšem asi nemusel: rozhodnutí o účasti NHL na olympiádě v ruském Soči v roce 2014 padlo v červenci 2013, a také se nic nestalo.

Fasel tvrdí, že tentokráte je to jinak: podnikatelé, kteří provozují ubytovací služby prý požadují přesná čísla už teď, a potažmo se do konce dubna dožadují uhrazení záloh. Ty jsou ale nevratné. Fasel tedy tvrdí, že by bylo nezodpovědné, kdyby platil zálohy za něco, o čem nemá tušení, zda toho použije. Zajisté pravda, avšak nikde nestojí psáno, že Fasel s těmi podnikateli nemohl jednat dále.

Vedoucí činitelé ligy, kteří vědí o vyjednávání své, tudíž neberou Faselovo vysvětlení moc vážně.

Kdo koho žádal o co?

Navíc si vedoucí činitelé ligy jsou vědomi odpovědi na otázku, kdo koho potřebuje více. A vychází jim, že MOV a IIHF potřebují NHL více než liga potřebuje je. Nakonec, NHL kývla na olympijskou účast v Naganu (1998) na výslovnou žádost MOV a IIHF.

Gary Bettman teď pobyl několik dnů v Číně, a odnesl si odtud několik zajímavých zjištění.

V první řadě: není nad to, když má země presidenta, který se nemusí moc ohlížet na demokratické zvyklosti, zvláště, když ten president zahořel láskou k hokeji. A právě proto se NHL tiše směje výhrůžkám Mezinárodního olympijského výboru (MOV), že když se vyhne olympijským hrám roku 2018, MOV se vyhne NHL v roce 2022. Ty první jmenované hry se konají v Jižní Koreji, kterou NHL nepovažuje za obzvláštní terno, zatímco ty druhé se konají v Číně, o které NHL tiše sní.

Vlastně už ne tak tiše: když Bettman v Pekingu ohlašoval první předsezónní zápasy mužstev NHL, které se odehrají v Pekingu a Šanghaji letos na podzim, mluvil o dlouhodobé spolupráci.

Věděl, co říká. Nejen, že čínský president Xi Jinping hokeji fandí jako málokdo, ale Bettman také moc dobře ví, že čínská státní televize přenáší všechny zápasy Stanleyova poháru, a že na každé utkání hlásí zhruba 40 miliónů diváků.

Tolik jich NHL v Severní Americe nemá, a kdo ví, zda kdy bude mít.

Bettman také moc dobře ví, že NHL neseděla ani myšlenka účasti v ruském Soči v roce 2014. Tenkrát došlo k jakýmsi pikantním platbám, které pocházely z účtu ruské vlády. Inu, ruský president Vladimír Putin fandí hokeji, dokonce si myslí, že ho umí hrát málem jako profesionál, a málokdo by si troufl říci mu do oči, že i šestiletý capart toho umí víc.

To jsou výhody nedostatku demokracie.

Čili: když si MOV myslí, že si na NHL dupne hrozbami o Pekingu, ví liga jedno: však on vám náš kamarád, čínský president, řekne, jak to je doopravdy.

Čína se díky vášni svého presidenta chystá zbudovat v zemí nejméně tři tisíce zimních stadiónů. Tady NHL cítí příležitost.

A ještě jedna podrobnost: slavný kouč Mike Keenan se sice stal šéfem střídačky čínského mužstva Rudé hvězdy Kunlun, ale současně se také upsal čínské vládě jako její hokejový poradce. Kunlun sice patří do ruské KHL, ale Keenan má obrovský zájem o návrat do NHL. Lze si tedy lehce představit, jakým způsobem a kterým směrem se budou ubírat jeho rady.

Hokej na čínských obrazovkách

HNIC je zkratkou slavného hokejového pořadu Hockey Night in Canada. Nebude to patrně trvat moc dlouho, kdy HNIC bude znamenat také Hockey Night in China.

Nastávající předsezónní zápasy mezi Vancouver Canucks a Los Angeles Kings jsou první vlaštovkou, která může přivést (a asi i přivede) k zápasům mužstev NHL na čínském ledě v pravidelné sezóně. Zatím to nevypadá, že by NHL založila nějaké nové mužstvo přímo v Číně, ale co není, může být.

V každém případě, NHL považuje Čínu za panenský trh. Už proto, že je nejméně třikrát větší než trhy, které ovládá dnes, a zhruba dvakrát tak velký jako trhy v Evropě.

To je spíše s podivem, že se výlet do Číny uskutečňuje až teď. I přesto, že cesty vedoucích představitelů NHL do Číny (Daly v únoru, Bettman nyní) nebyly prvními pokusy. Například bývalý většinový vlastník New York Islanders Charles Wang, muž čínského původu, podporoval čínské národní hokejové mužstvo žen, zatímco San Jose Sharks pomáhali jednomu čínskému mužstvu, které hrálo v asijské lize. A Toronto Maple Leafs dosáhli sedmiciferných smluv o sponsorování s velkými čínskými podniky, a v Pekingu a Šanghaji je dnes přes šest tisíc dětí, které hrají hokej v dresech Toronta. Ostatně, neúředně je známo, že Maple Leafs byli hodně nespokojeni, když si liga vybrala Canucks a Kings jako první dvě mužstva, která si zahrají v Číně. Stejně tak je známo, že Maple Leafs nebyli jediným mužstvem, které se ucházelo o poctu být v Číně první.

Je prostě zřejmé, že čínská vláda si přeje, aby se NHL zpřítomnila v jejich zemí co nejrychleji.

Kdo tu šéfuje?

Stejně, jako začíná být jasné, že NHL považuje za nutné, aby byla v Číně viditelná jako liga. Jakkoliv se jednotlivá mužstva mohou snažit, lize jde o to, aby všechny příjmy plynuly na její účet. Teprve poté je NHL rozdělí mezi jednotlivá mužstva a hráče.

IIHF se sice může považovat za světového hokejového vládce, jenže o stavu věcí v jednotlivých zemích rozhodují národní svazy. Nikoliv v Číně. Tam může NHL jednat přímo s místními činovníky, aniž by se ohlížela na IIHF.

Z toho plyne jediný závěr: jestli se MOV a IIHF zatvrdí a budou chtít kvůli Jižní Koreji klást překážky k účasti NHL na olympiádě v Pekingu v roce 2022, budou muset poměřit síly s čínskou vládou.

A i kdyby se jim nakonec povedlo v rámci pomsty zabránit NHL v účasti v Pekingu, je už teď jasné, že prohrají.

President IIHF René Fasel i president MOV Thomas Bach to, zdá se, trochu přehnali.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.