bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: olympijský osud NHL je v rukách hráčů

10. prosince 2016, 9:16

Petr Adler

Život tropí hlouposti: mnozí hráči NHL považují komisaře ligy Garyho Bettmana za svého osobního nepřítele, neboť to byl on, kdo je dotlačil k přijetí nové kolektivní smlouvy. Jenže: jestli opravdu chtějí jet na olympiádu 2018 v jihokorejském Pyeongchangu, budou mu muset odsouhlasit, aby se ta nenáviděná smlouva prodloužila o tři roky. Jen tak mu pomohou přesvědčit majitele, že olympijská účast je to naprosto nejlepší, co je mohlo potkat, hned po předkrájeném chlebu a pomazánce z burských oříšků.

Bettman navrhl nedávno hráčským odborům, že když přistoupí na prodloužení kolektivní smlouvy o tři roky, může se stát, že liga kývne na účast na olympiádě. NHLPA, jak známo, návrh zamítla. Na snímku je Bettman zachycen někde na hokeji se svým protějškem z NHLPA Donem Fehrem; a pakliže se někdo domnívá, že se pánové baví o počasí, nechť se dá vyšetřit.

Bettman vysvětlil po prvním dnu schůzování Rady guvernérů NHL v hotelu Breakers ve West Palm Beach na Floridě, že ten návrh, to byl okamžitý nápad. Dostal ho, když si vedení ligy vyměňovalo zcela nezávazné názory na to, jak uvést do pořádku účast NHL na nejrůznějších mezinárodních podnicích. Kromě jihokorejské olympiády roku 2018, šlo také o Světový pohár roku 2020, čínskou olympiádu roku 2022, a o Světový pohár roku 2024. Šlo také o uvažovanou případnou soutěž mezi NHL a evropskými ligami podle vzoru golfového Ryder Cupu.

Jak karta stojí, nemá NHL jediného důvodu vůbec uvažovat o olympijské účasti: Mezinárodní olympijský výbor (MOV) odmítl dále přispívat na náklady NHL, zatímco nápad Mezinárodní hokejové federace (IIHF), jak zaplácnout tu mnohamiliónovou díru co nejcitlivěji, se NHL vůbec nelíbí. Asi oprávněně: president IIHF René Fasel mluví o tom, že by ty peníze vzal z částky, kterou mají dostávat národní svazy na rozvoj dětského a mládežnického hokeje. To je, podle NHL, nepřijatelné okrádání sirotků a vdov.

Promyšlená taktika?

Ovšem: ten, kdo uvěřil Bettmanovu tvrzení, že nápad s prodloužením kolektivní smlouvy byl okamžitým vnuknutím, ten toho člověka nezná. Bettman totiž neřekne ani písmeno, natož slabiku, aniž by věděl, proč říká právě tohle a ne něco úplně jiného.

Kromě toho je Bettman proslaven schopností jednat až do poslední možné vteřiny. Takže: jistě, rozhodnutí o účasti NHL na olympiádě v Jižní Koreji musí padnout spíše dříve než později, jenže Bettman bude jednat ještě ve chvíli, kdy jeho právníci a tiskoví zástupci začnou sepisovat oznámení o pevném a nezvratném rozhodnutí ligy.

A právě tady se budou muset hráči velice rychle vzpamatovat a odpoutat se od vášnivého nesouhlasu se současným stavem. Ostatně, jde také o stav, s nímž před několika lety souhlasili tím, že podepsali kolektivní smlouvu.

Hlavní bubák se jmenuje zásobní účet (escrow), kam liga ukládá 16.5 procenta mzdy každého hráče. To pro případ, že by došlo k ekonomické katastrofě. Zatím to vždycky dopadlo, že hráči dostali větší část peněz zpět. Zneklidňuje je, že nedostávají zpět všechno a, hlavně, že vůbec musí přispívat.

Majitelům zase vadí příliš mlžitá ustanovení o prémiích a jiných odměnách, která se nepočítají do mzdového stropu. Jejich neurčitost pomáhá některým obcházet celou stropní myšlenku velkým obloukem.

Jenže: pakliže hráči nebudou souhlasit s prodloužením platnosti kolektivní smlouvy, mohou obě strany oznámit už 15. září 2019, že si přejí smlouvu přejednat. Majitelé neustoupí od zásobního účtu (ani od dělení tzv. hokejových příjmů rovným dílem), hráči budou lpět na přímém opaku. Výsledek: zastavení provozu (výlukou nebo stávkou).

Tohle už NHL svým způsobem zažila: dva dny po ukončení Světového poháru roku 2004 oznámila výluku, kera zrušila celou sezónu.

Každý chce něco jiného

Bettman si přeje, aby NHL jela na olympiádu, majitelé zcela výrazně nikoliv.

Komisař ví, že olympijská účast až dosud nijak moc neobohatila ani ligu, ani hráče, ani světový hokej, jakkoliv mnozí v tomto posledním bodě tvrdí opak.

K Naganu v roce 1998 došlo kvůli hrám roku 2002 v Salt Lake City, pak bylo italské Torino roku 2006, konané kvůli Vancouveru 2010. A právě od těch dvou olympiád konaných v Severní Americe si NHL slibovala leccos. Soči roku 2014 přijala NHL s odřenýma ušima. Jižní Korea, tvrdí nejen majitelé, ale také znalci trhu, neznamená pro NHL nic jiného než ztrátu času. Čas jsou peníze, takže také ztrátu těchto.

Ale, upozorňuje Bettman, pak přijde na řadu Čína. A to je potenciální trh jako hrom. Komisař poukazuje nejen na neslýchané tržby, které vznikly, když se čínští hráči dostali do košíkářské NBA, ale také na podobné obchodní úspěchy spojené s proniknutím čínských tenistů mezi světové špičky.

Navíc má v ruce ještě jednu kartu: Číňané už teď projevují neuvěřitelný zájem o hráče NHL. Třeba takový Connor McDavid si v létě přivydělal poměrně zajímavou částku tím, že strávil několik dnů v Číně, kde hrál v jakési místní reklamě. Kancelář NHL dobře ví, že si několik čínských reklamních agentur objednalo další přední hráče NHL k podobným výletům i na příští léto.

Mohou-li vydělávat hráči, proč by nemohla liga?

To je všechno pěkné, co nám tu povídáte, odpovídají majitelé, jenže máme za sebou pět olympiád, a zatímco jsme na žádné z nich nevydělali ani vindru. Na všech jsme po mnoha vindrách prodělali.

Čili: Bettman musí Radě guvernérů předložit něco, co by jejím členům stalo za okamžitou úvahu.

Pracovní klid na dalších devět let, tedy do roku 2025, by měl stát právě za takovou úvahu. Spojen s představou možných příštích trhů (a zcela skutečnou hrozbou, že když tam nepronikne NHL, dostane se tam ruská KHL), měli by majitelé zvážit, zda jim ztráta takových možností stojí za to, aby oželeli těch 18 miliónů dolarů, které jim MOV odmítá dát.

Ještě jeden zádrhel: pakliže se NHL vyhne Jižní Koreji, může se úplně klidně stát, že MOV řekne, že obešli jsme se bez vás v Pyeongchangu, obejdeme se bez vás v Beijingu také.

Jenže: aby majitele přivedl vůbec k jakémukoliv vážnému zvažování olympijské účasti, musí jim Bettman ukázat nějakou konkrétní a okamžitou výhodu, ne (nejistou) možnost zisku v roce 2022.

Když dva dělají totéž, je to totéž?

Zajímavé ovšem je, že na nedávné schůzi IIHF řada evropských národních svazů řekla, že dává přednost tomu, aby hráli hráči z NHL. Nikoliv z nějakého sportovního důvodu, na takový nesmysl původně ani nepomysleli. Prostě proto, že by kvůli olympiádě musely národní svazy požádat své přední ligy, aby na tu dobu přerušily soutěže. Jestli vám to připomíná protesty majitelů NHL, tak to asi proto, že jejich námitka je podobná nebo stejná.

Národní svazy ale mají ještě jednu potíž navíc. V některých zemích platí pravidlo, že hráč, který je nominován do národního mužstva pro akci, nad níž drží ochrannou ruku IIHF, musí být uvolněn klubovým mužstvem na dobu, kdy má reprezentovat. Kanadský a americký svaz tato ustanovení mají zapsána ve svých dohodách s IIHF. Takže si představme kanadského nebo amerického hráče, který si vydělává na živobytí ve švédské Elitserien, a který velmi radostně kývne na pozvání Hockey Canada a pojede, zatímco jeho spoluhráč v tomtéž švédském mužstvu, který ale měl smůlu, že se narodil ve Švédsku, bude muset zůstat doma.

Mezinárodní nevěstinec, označil to jeden z vedoucích představitelů NHL, jen k označení toho zábavního podniku použil jiného (kratšího) slova.

V tuto chvíli je tedy puk v obranné třetině hráčů. Jistě, už se ho jednou pokusili vyhodit, ale bez úspěchu. Bettman totiž je znám také tím, že nepředloží guvernérům návrh, který by zamítli. Jistě, majitelé dobře vědí, že jim ve většině případů Bettmanovy navhy nepřinesly nic jiného než zisky. Někdy třeba budoucí (rozšíření soutěže, atd.), ale vždycky zisky.

U olympiády si tak jisti nejsou, a díky hráčskému odmítnutí si není jist ani Bettman.

Jak Bettman upozornil, čas se krátí (v angličtině nádherný výraz: vybíháme z času, neboli we’re runnng out of time).

Jestli to hráči myslí s touhou hrát na olympiádě opravdu tak vážně jak tvrdí, nezbude jim než zavolat Bettmanovi a položit mu otázku: jak jste to myslel s tím prodloužením? Kdy se můžeme sejít, abychom to zkusili vyřešit?

Naděje na peníze od MOV nebo od IIHF totiž sice, jako každá naděje, umírá poslední, ale může se také stát, že dojde naplnění až poté, kdy zazvonil umíráček.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.