bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: Извините, но мне надо отдохнуть, omluvil se Ovečkin ze Zápasu hvězd NHL

3. ledna 2019, 5:58

Petr Adler

Hokejoví nadšenci zvolili kapitána Washington Capitals Alexandera Ovečkina, aby nastoupil co kapitán mužstva Metropolitní divize v Zápase hvězd NHL 26. ledna v San Jose. Ovečkin nyní oznámil, že se nedostaví, protože si potřebuje odpočinout. (To jsou ta slova v ruštině shora: promiňte, ale musím si odpočinout.)

Zvláštní ironií osudu poskytla Ovečkinovi možnost delšího odpočinku výhoda, kterou si před několika lety vynutily hráčské odbory NHLPA. Souhlasily, že se Zápas hvězd bude hrát tři hráči na tři, ovšem NHL musela na oplátku souhlasit, že každé mužstvo dostane během sezóny pět dnů souvislého volna navíc. Volno, řečené bye week, které se týká Capitals, začne právě po Zápase hvězd.

Když si NHL před lety povšimla, že mnohá hvězda neví, proč vážit cestu na Zápas hvězd, rozhodla se trestat hokejisty, kteří odmítnou účast, zákazem činnosti (a odpovídajícím poklesem mzdy) na jeden zápas. Omluvou je pouze úředně potvrzené zranění, které hráče vyřadilo ze hry a zařadilo ho na seznam zraněných (IR neboli injured reserve).

V Ovečkinove případu NHL ocenila, že se hráč omluvil tři týdny před samotnou akcí, avšak pravidlo zůstává pravidlem. Přijde buď o poslední zápas před Zápasem hvězd nebo o první utkání po něm, a, jak řekl zástupce komisaře NHL Bill Daly, hráč si může vybrat, kterou možnost zvolí.

Capitals nastupují naposledy před hvězdami 23. ledna v Torontu. A pak až 1. února proti Flames na jejich ledě v calgarském Scotiabank Saddledome. Ovečkin zatím nenaznačil, které z těch dvou utkání si vybere. Řekl pouze, že si jeho tělo potřebuje odpočinout, protože druhá polovina pravidelné sezóny nebude o nic jednodušší než byla ta první, a navíc, že chce, aby Capitals zopakovali úspěch z minulého ročníku, kdy dosáhli až na Stanleyův pohár.

Ovečkin zatím odehrál všech 33 utkání svého mužstva. Vede Capitals ve chvíli, kdy vznikají tyto řádky, se 45 body za branky a nahrávky, je mu 33 let, a je si vědom, že okno, které vede k ceně nejvyšší, nebude otevřeno dokořán do nekonečna. V Zápase hvězd NHL se objevil celkem desetkrát.

Co s tím a jak?

Podle řady činitelů NHL i jejich mužstev, otázka, co se Zápasem hvězd se vrací se železnou pravidelností, ale tentokráte s obzvláštní naléhavostí. Hlavně proto, že většina dotázaných nevěří, že by se liga dokázala s odbory domluvit tak, aby už během letošního Zápasu hvězd bylo jasné, zda se v letos v září přeruší platnost současné kolektivní smlouvy, aby se mohlo začít vyjednávat o nové.

V sázce tady budou nejen případné nové hospodářské podmínky provozu NHL, počínaje mzdovým stropem, až k tzv. zásobnímu účtu (escrow), který hráči chtějí zrušit a majitelé naopak udržet. V sázce bude také konání hokejového Světového poháru (ten nejbližší by měl propuknout na podzim 2020). NHL v něm vidí budoucí husu, kladoucí zlatá vajíčka, NHLPA to vidí sice velice podobně, ale s výhradami. Bude se hrát také o účast NHL na olympiádách: hráči si ji přejí, majitelé ne.

Hvězdy NHL tvrdí, že toho je na ně moc. Mužstva, která uspívají v poháru, hrají (a velice naplno) až do druhé poloviny června. Na dovolenou a pak na přípravu do dalšího ročníku jim nezbývá moc času. Zvláště, když si uvědomíme, že mnozí hráči si musí nejdříve vyléčit zranění, která v pohárové soutěži skrývali jako státní tajemství.

Mužstva se na své hvězdy spoléhají. Nejlepší hráči odehrají nejvíce minut, a v nejrůznějších situacích. V případech, kdy se jejich mužstvo neprobojovalo do pohárové soutěže (nebo vypadlo hned v prvním kole), se jim vzápětí ozývají jejich národní svazy se žádostmi. aby representovali své vlasti na mistrovství světa. Jdou z jednoho do druhého.

Navíc, aby se takový hokejista vůbec stal hvězdou, a aby si své postavení udržel, musí trénovat přinejmenším podobně jako jeho spoluhráči, ale většinou o něco více a intensivněji. Samo nadání nestačí.

Žebříky hodnot se liší

Jenže NHL ten Zápas hvězd potřebuje. Ani ne tak moc v Kanadě jako v Americe. Celý podnik je časově nastaven tak, aby k němu došlo po závěrečných zápasech americké fotbalové ligy (NFL) a jejím mistrovském utkání (Super Bowl). Televizní divák, doufá NHL, znaven fotbalem, spatří rychlé kličky, šibalské nahrávky, prudké střely, nejrůznější dovednostni soutěže, bude zaujat a chytí se na udičku.

A kdo mu ukáže hokej na té nejvyšší úrovni? Jedině hvězdy NHL.

Kromě toho, a to je neméně důležité, NHL zve na Zápasy hvězd papaláše nejrůznějších podniků. Jak těch, které už NHL podporují, tak těch, které si nejvyšší hokejová soutěž teprve přeje získat. Je známo, že i ti nejvyšší kapitáni průmyslu, osoby vypočítavé, osoby tvrdých rysů a chladných očí, se najednou chovají jako malí Jaroslavové a malé Jaroslavy, když jsou tváří v tvář nějaké sportovní hvězdě, která jim předvedla něco nevídaného a neslýchaného. Když navíc mají ty výlučnou možnost se s těmi hvězdami nechat vyfotit, a ještě navíc dostanou od těch hvězd na obrázek autogram s věnováním, pokud možno s křestním jménem na znamení, že si s hvězdou tykají, a to celé vkusně zarámované (na účet NHL), tu často roztaje i srdce průmyslníka, který až dosud nevěnoval hokeji pozornost. Ani okrajovou.

V tom je kouzlo Zápasu hvězd pro NHL. Mnoha hokejová hvězda sice chápe, že konečným výsledkem může být zvýšení příjmů soutěže, potažmo i mzdových stropů, ale často mají košili za bližší tělu než kabát.

Jo, říkají mnozí hokejisté, to my víme taky, že na hvězdách se nehraje tělo na tělo, jenže: kdo mi zaručí, že to přežiju ve zdraví? Kromě toho, dodávají hvězdy šeptem, jestli je tady někdo unavený, jsme to právě my.

Alexander Ovečkin měl odvahu, kterou zatím neměl nikdo před ním: řekl to otevřeně.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.