bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: otazníky nad výpovědí Kings Richardsovi se množí

1. září 2015, 1:50

Petr Adler

Kdepak, dát v Severní Americe někomu padáka, to není jen tak. Takový zaměstnavatel musí mít tzv. papírovou stopu. Od vytknutí chyby se žádostí o nápravu, přes varování, k vážnému varování, až k velice vážnému varování s pohrůžkou. To vše je většinou sepsáno za vydatné pomoci odborníků z osobního oddělení.

Samotný vyhazov probíhá podle přesně stanovených pravidel, a nejraději také za přítomnosti odborníka z osobního oddělení. Jenom proto, aby osoba, původně považovaná za naprostou oporu podniku a dnes zařazená do tzv. rezervoáru pracovních sil, neměla pocit, že se stalo nepříčetně bohapusté bezpráví, které patřičný soud s radostí hodnou lepších věcí otříská bývalému zaměstnavateli o - no, řekněme, že o obličej.

Takže teď, když se ví přesně, z čeho je obviněn bývalý útočník Los Angeles Kings Mike Richards, začínají právníci uvažovat o tom, zda obstojí výpověď, kterou mužstvo hráči uštědřilo, a co všechno se může, ale nemusí stát.

Jak pravil kanadský právník Eric Macramalla, který se sice zabývá hlavně duševním vlastnictvím, ale má také zkušenosti se špičkovým sportem, v první řadě je třeba definovat Richardsův přečin v řeči paragrafů. Richards měl v autě lahvičku s několika kousky Oxycontinu, utišujícího prášku, vydávaného na zvláštní předpis.

Je tedy vinen z prostého vlastnictví, ne z vlastnictví za účelem nezákonného šíření (prodejem). Měl (a mohl) sice vědět, že Oxycontin a podobné léky se nesmí převážet přes hranice, ale stejně mu hrozí nejvýše jeden tisíc dolarů pokuty a, v úplně nejhorším případě, šest měsíců v base bez zvláštní ostrahy.

A to všechno ještě neznamená, že by Richards nemohl od soudu vyváznout s pouhým napomenutím, aniž by vůbec byl odsouzen.

Ať se stane cokoliv, otázka zní prostince: změnily současné události možnost, že by Richards uspěl se stížností, že výpověď byla nezákonná? Když Los Angeles Kings výpověď oznamovali, byl pouze zadržen hraniční stráží, zatčen Královskou kanadskou jízdní policií (RCMP), vyslechnut a propuštěn.

Nyní je Richards sice na svobodě, ale má v ruce úřední obvinění. Jenže dokud nepadne pravomocný rozsudek, je nevinný.

Jak to tedy bude s tou výpovědí?

Trochu nezbytných číslic: Kings dali Richardsovi padáka poté, kdy se dozvěděli o jeho zatčení pro “nezákonné držení omezeného prostředku.” Tou dobou zbývalo Richardsovi ještě pět let do vypršení smlouvy, během nichž měl dostat 22 miliónů dolarů, což znamenalo, že mzdový strop Kings by byl po příštích pět let zatížen 5,75 milióny dolarů ročně.

Kings se původně nijak netajili s tím, že Richardse vyplatí ze smlouvy. To by znamenalo pravidelné výplaty do roku 2025. Částky, které by zatěžovaly mzdový strop by se částečně měnily. V letech 2018 a 2019 by dosáhly vrcholu: 4,2 miliónů dolarů.

Výpověď to celé postavila na hlavu. Podle pravidel NHL musí Kings platit lize zvláštní pokutu (1,32 miliónů dolarů ročně, po dobu pěti let). To je dost, ale ve srovnání se dvěma třetinami mzdy, které by Richardsovi náležely (dohromady 14 a půl miliónů dolarů), to jsou drobné.

Kings tedy čelí obvinění, že se snaží šetřit dost svérázným způsobem.

Klub se bude asi potit. Kolektivní smlouva mezi NHL a jejími odbory (NHLPA) totiž věnuje řadu stránek způsobům řešení otázek zneužívání látek (tohle slovo zahrnuje léky i drogy) a také tzv. zdravého chování.

Část o lécích a drogách vůbec pojednává do nejmenších podrobnosti o způsobech řešení takových případů. Říká se tomu cizí řečí “drug protocols.” Jejich dodržování jako součásti kolektivní smlouvy je povinné. I kdyby se cítilo sebevíc v právu, nemůže se žádné mužstvo vykašlat na ustanovení těchto odstavců kolektivní smlouvy. A z těch ustanovení plyne, že jsou zaměřena na léčbu hráčů, nikoliv na jejich trestáni.

Hráč, který byl zatčen za jakékoliv přestoupení zákona v oblasti léčiv nebo drog, se musí podrobit lékařskému zhodnocení, aby se zjistilo, do jaké míry jde o návyk. Vyšetřují jej lékaři, které vybraly liga a odbory rukou společnou a nerozdílnou. Nejraději jde o odborné lékaře, kteří nemají s NHL vůbec nic společného. Pakliže tito lékaři rozhodnou, že se hráč musí podrobit léčbě, je zařazen do tzv. prvního stupně léčby. Léčba ve většině případů probíhá v nemocničním prostředí, ale hráč dostává i nadále zaplaceno.

Pravomocné odsouzení vede ke druhému stupni. Během léčby má hráč zakázanou hru. Kromě toho nedostává mzdu. Liga mu povolí návrat teprve poté, kdy dostala doporučení lékařů.

A pak je ještě další stupeň: když se hráč během léčby nebo po jejím ukončení dopustí dalších podobných přestupků, čelí zákazu hry na dobu jednoho roku a návratu pouze se souhlasem ligy.

Výpověď smlouvy se tady neobjevuje v žádné podobě. Je tu zmíněna řada způsobu léčby. Není tu zmíněno nic jiného.

S čím mohou vyrukovat Kings?

Možnost, že by se Kings ospravedlňovali tím, že výpověď hráči dali proto, že byl Richards zatčen, se zda být nepravděpodobná. Jenže Kings už mazaně naznačili, že smlouvu vypověděli proto, že jim Richards neřekl o tom, že byl zatčen (dozvěděli se to z druhé ruky).

Jak kolektivní smlouva, tak tzv. standartni hráčská smlouva (SPC, neboli Standard Player’s Contract) se v tomto směru tváří neurčitě. Mluví se v nich o chování hráče, které vrhá špatně světlo nejen na jeho mužstvo, ale na ligu (a hokej) vůbec.

Do toho se dá zatáhnout cokoliv. Otázkou je, zda to přijme - nejdříve arbitrátor, pak případně soud.

Tady je důležité, že tím arbitrátorem nebude komisař NHL Gary Bettman, ale ani žádný jiný zaměstnanec ligy.

Bude jim právník, který se zabývá arbitráži jako takovou, čili nikoliv výlučně sportovní. Podstatné bude, že NHL a NHLPA se budou muset dohodnout předem, kterého arbitrátora tímto případem pověří.

Jak už řečeno, NHLPA bude nejspíše tvrdit, že se Kings chtějí vyvlíknout ze smluvních povinností. Richards už jim není užitečný, a když se zbaví nákladů na udržování jeho životní úrovně, mohou z ušetřených peněz najmout jiné hráče.

Je zcela logické, že na něco podobného nemůže NHLPA přistoupit. To by postavilo na hlavu celou myšlenku zaručených smluv. Jel jsi na terénní motorce, ačkoliv ti smlouva výslovně zakazuje jakékoliv nebezpečné sporty mimo činnost nařízenou nebo alespoň výslovně povolenou mužstvem? Tady máš padáka.

Tohle prostě z hlediska NHLPA nelze připustit.

Většinou to trvá dva měsíce, než dojde k řešení odborové pracovní stížnosti. NHLPA proto, na základě článku 17.17 kolektivní smlouvy, požádala o urychlené řízení. Jinak by se Richardsovi mohlo úplně klidně stát, že by byla sezóna v plném proudu, a on by pořád ještě trpělivě nebo netrpělivě čekal na rozhodnutí.

Co se dat dotýče, víme zatím jen to, že provinční soud v Manitobe oznámil, že Richardsův případ přijde na řadu ve čtvrtek 10. září.

Arbitrážní rozhodnutí ohledně výpovědi může přijít před tím nebo po tom, a je to svým způsobem vlastně jedno. Soud nebude zajímat, zda před ním stojí nezaměstnaný bývalý hokejista nebo zaměstnanec NHL, ať už to bude v jakémkoliv mužstvu.

Soud bude zajímat jedině to, že si to Mike Richards pořádně zavařil. Jenom proto, že si nepřečetl celní předpisy.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.