bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: otec hráče NHL čelí obžalobě z vražedného spiknutí

12. května 2016, 22:35

Petr Adler

Víte, co to je, hrát špičkový hokej v NHL, když vás nic netíží a jde jenom o ten sport? To je těžká dřina. Ale víte, co to je, když hrajete v NHL a víte, že váš otec stane v nejbližší budoucnosti před soudem za to, že se chystal zabít vaší matku? Jak zjistil novinář Jason Botchford z vancouverského deníku The Province, právě tímhle procházel posledních pár let střední útočník Canucks Linden Vey (na snímku, v bílém).

Stalo se toto: hráčův otec Curtis Vey si údajně našel nové děvče, paní Angelu Nicholsonovou. Potíž spočívala v tom, že pan Vey zůstával ženat, zatímco paní Nicholsonová zůstávala vdaná. Její manžel sice řekl, že už spolu nějaký čas nežijí, ale to nic nemění na tom, že byla vdaná. Podle žaloby se rozhodli, že maminka Lindena Veye, Brigitte, zahyne při nastrojeném požáru rodinného domu, zatímco Jim Taylor, manžel paní Nicholsonové, zemře na blíže neurčenou otravu.

Obhájce Ron Piche řekl, že u soudu má stanout také dvaadvacet svědků. Neřekl, zda to budou svědci obhajoby nebo ne.

V každém případě je jasné, že celý ten průšvih mladému Veyovi nepomohl. Ať se zapřísahá jakkoliv, že soudu, v němž jeho vlastní otec bude vystupovat jako obžalovaný spiklenec ve věci vraždy, nemůže používat jako omluvy pro nevyrovnané výkony. Jistě, když skočí v zápase svého mužstva na led, je dost pravděpodobné, že vidí jen puk, protihráče a spoluhráče, a nemůže myslet na nic jiného.

A zbytek dne?

Vey přišel do NHL poté, kdy si ho v roce 2009 vybrali ve čtvrtém kole jako 96. hráče v pořadí Los Angeles Kings.

Kings ho v létě 2014 vyměnili do Vancouveru. Zda v Los Angeles věděli o průšvihu ve Veyově rodině nebo ne, to není veřejně známo. Je ale veřejně známo, že Canucks se o celé věci dozvěděli až nějakou dobu poté.

Starosti máme všichni, ale …

President Canucks Trevor Linden to neurčil nijak blíže, řekl pouze, že “každý hráč zažívá chvíle, kdy mu nějaká událost naruší možnost soustředění. To je obvyklé. Ale myslím, že neznám jediného hráče, který by se potýkal s něčím takovým (jako Vey).”

Jistě, jedna věc je soucit, druhá věc je obchod jménem profesionální sport. Takže Canucks umístili Veye v říjnu 2015 na seznam volných hráčů (waiver), a když žádné jiné muzstvoi neprojevilo zájem, poslali ho o den později na farmu do AHL, k mužstvu Utica Comets.

Vey označil své dvě poslední sezóny jako nejhorší sezóny své kariéry. Řekl ale, že měl na myslí pouze hokejové.

Jeho spoluhráči v kabině ovšem o věci věděli. Jak by ne: Vey pochází z farmy v městečku Sakaw, které leží v Saskatchewanu. V Sakaw žije zhruba tisícovka obyvatel, a v okolí snad není člověka, který by neměl páru o tom údajném vražedném spiknutí. Canucks mají v sestavě nejméně jednoho dalšího hráče ze saskatchewanskeho venkova. Jeho vesnice Kindersley je od Sakaw vzdálena kolem 260 km vzdušnou čarou, po silnici je to zhruba 300 km. To je na kanadské poměry, zvláště na kanadskou prérii, co by kamenem dohodil.

“Jistě,” připustil Vey v rozhovoru s novinářem Botchfordem, “jistě, je to ohromná změna. Celá léta žijete nějakým způsobem, a pak se jednou vzbudíte, a všechno je vzhůru nohama. Ale netvrdím, že tohle je ten důvod, proč se mi poslední dvě sezóny nevyvedly tak, jak se mi nevyvedly.”

V první řadě, řekl Vey, se mu nepovedl tréninkový tábor, a teprve poté, kdy ho mužstvo povolalo zpátky z farmy, začal mít pocit, že se konečně dostává do formy.

“Je to nepříjemná situace,” řekl Vey, “a je jasné, když vás něco tíží, že to není jednoduché, aby člověk zůstal soustředěný. Naštěstí mám skvělou rodinu a její podporu.”

Co s tím?

“Každému se v životě může stát cokoliv,” řekl Vey. “Život není peříčko.”

Jak řekl Trevor Linden, na povrchu vypadá Vey zcela obyčejně: “Myslím, že si kluci v kabině, nebo koučové, nikdy nevšimli, že by to dával nějak najevo. Ale člověk si může jen těžko představit, co všechno mu musí vřít uvnitř.”

Canucks nabídli Veyovi pomocnou ruku ve chvíli, kdy se dozvěděli o nastávajícím soudním řízení. Kromě toho, řekl Linden, “myslím, že mu stadión je útočištěm. Jakmile přijde do kabiny, je to vlastně požehnání. Má kolem sebe spoluhráče, kteří mu pomáhají, aby se soustředil. Nejhorší asi je, když vyjde ven a má žít tím, čemu se říká, bůhvíproč, obyčejný život.”

Linden Vey si s otcem rozumíval velice dobře, ale: “Moc si toho v poslední době nenapovídáme, jen tak čas od času. Je to strašně nepříjemné. Vždycky jsem žil v tom, že pocházím z výborné rodiny.”

Canucks dokonce svého času původně počítali s tím, že Veyova otce pozvou na pravidelný zájezd otců s mužstvem k zápasům na cizím ledě. Z toho nakonec sešlo.

“Maminka a já jsme si velice blízcí,” řekl Vey. “Jela s námi na zájezd, když se k mužstvu připojily matky, jezdí za mnou dost často.”

Vey má také bratra a sestru: “Snažíme se tomu všemu čelit dohromady.”

Soudní řízení začne během hokejové dovolené, a Vey ji míní trávit s rodinou v Saskatchewanu.

“Jakkoliv jsem tomu blízko,” řekl, “jde o záležitost mých rodičů. Ale budu tam hlavně proto, abych podpořil maminku.”

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.