bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: Ottawa Senators se asi budou muset vzdát snu o novém stadiónu

24. listopadu 2018, 0:42

Petr Adler

Je to tím, že majitel Ottawa Senators Eugene Melnyk nemá uloženo na vkladní knížce dost úspor? V létě neměl dost, aby mohl dát svému dnes už bývalému kapitánovi Erikovi Karlssonovi požadovaných 11 miliónů dolarů ročně. To ale není vůbec nic proti nové zprávě: stěhování mužstva z Kanaty, předměstí Ottawy, do míst blíže středu města, co by kamenem dohodil od kanadské Sněmovny, visí na vlásku.

Výbor, který řídí správu Ottawy (National Capital Commission, zkráceně NCC) řekl zcela úředně, že buď se členové skupiny, která vlastní výlučná práva na jednání o budoucnosti LeBreton Flats nějak domluví mezi sebou, aby mohlo dojít k dohodě s městem, nebo si výbor vyhrazuje právo se začít bavit i s jinými zájemci. Přeloženo z diplomatického slovníku: řekneme vám, abyste si trhli nohou.

Od skandálu ke skandálu

A že těch nepříjemnosti bylo v poslední době víc než dost: velice veřejná přestřelka mezi draze milovanými bytostmi dnes už bývalých hvězd Ottawa Senators, až k urážlivým výrokům hráčů vůči trenérům na obrazových nahrávkách řidičů taxislužeb, které dodnes baví diváky internetových společenských sítí, nemluvě už ani o veřejných pohrůžkách majitele Melnyka obyvatelstvu, že když nebude chodit na zápasy jeho mužstva, může je také úplně klidně odstěhovat jinam. Někam, kde na něj budou hodnější a nebudou vyvěšovat obrovské pouliční nápisy, vyzývající ho, aby vypadl z města, zavřel za sebou dveře, a zamkl na tři západy.

Melnyk a jeho skupina jménem RendezVous LeBreton získala výlučná práva k zástavbě celé oblasti jménem LeBreton Flats. V nové zástavbě mají stát obytné domy a (to ovšem hlavně) nový stadión pro Ottawa Senators. Celá legrace má přijít na čtyři miliardy dolarů, a Melnyk se pojistil: přizval k věci skupinu Trinity Developments, kterou vede John Ruddy, takto majitel fotbalových Ottawa Redblacks, letošních finalistů soutěže o nejvyšší cenu kanadské fotbalové ligy (CFL) jménem Grey Cup. (Hraje se tuto neděli na Stadiónu Společenství národů - Commonwealth Stadium - v Edmontonu, soupeřem jim budou Calgary Stampeders.)

Trinity Developments je v podstatě stavitelský podnik s hlubokými kapsami.

Melnyk s Ruddym v dubnu 2016 vyřadili ze soutěže o stavební povolení partu jménem Devcore, kterou navenek zastupují dva miliardáři z Québecu, André Desmarais a zakladatel zábavního podniku Cirque du Soleil Guy Laliberte.

Jenže Melnyk se s Ruddym dostal do sporu, kterému říkají názorové rozdíly, takže NCC dodnes napjatě čeká, kdy konečně od nich dostane ke konečnému schválení přesné stavební plány, i s kresbami a náčrty a podrobnými výpočty, aby se mohlo začít stavět.

Podle zasvěcených se ty spory týkají odpovědi na otázku, kdo bude platit co, a kolik. Podle zpráv, které se vynořily v této souvislosti, to vypadá, že Melnyk si přeje, aby Ruddy platil více než se původně dohodli, a Ruddymu se to nelíbí. A právě proto začali zasvěcení tento případ spojovat s neochotou majitele Senators zaplatit svému bývalému kapitánovi tolik, kolik žádal.

NCC proto stroze oznámila, že buď dostane v lednu od RendezVous LeBreton veškeré podklady, nebo zruší její výlučné postavení a začne se ohlížet po někom jiném. Včetně toho, že se zeptá vyřazené skupiny Devcore, jak by to celé chtěla uskutečnit ona.

Oblast LeBreton Flats patří právě NCC. A tenhle výbor teď říká, že takhle to dál nepůjde, uskutečnění smělého plánu že se zbytečně protahuje, a že to není vina ani výboru, ale ani ottawské radnice.

Rozdílné představy

Z některých stran přichází poměrně podrobné zprávy o tom, že Melnyk v první řadě nesouhlasil s Ruddym, že LeBreton Flats pomůže, když se tam kromě stadiónu postaví pořádná obytná čtvrt, se vším všudy, tedy i s patřičnými službami a přístupy. Z těch zpráv nevyplývá, zda si Melnyk představoval, že na rozloze 21 hektarů bude stát pouze stadión jeho mužstva.

LeBreton Flats vypadaly od šedesátých let minulého století jako opuštěná oblast. Vláda tenkrát vyvlastnila zchátralé řadové domky a průmyslové budovy. Od té doby to tam vypadalo jako měsíční krajina v podání nějakého šíleného malíře.

Ruddyho Trinity počítala s tím, že kromě obytných domů se vším všudy vznikne v této oblasti také hotel, případně i hřiště pro ty, kteří sportují raději na čerstvém vzduchu než pod střechou.

Zdálo se, že napětí vrcholí, když Melnyk začátkem roku naznačil, že neví, zda ho vůbec zajímá, podílet se na přestavbě LeBreton Flats a stěhovat se tam. Tenkrát zasáhl komisař NHL Gary Bettman s tím, že Melnyk to rozhodně tak nemyslel, a kdo ví, zda byl citován přesně a zda ti, kteří ho citovali, vzali v potaz souvislosti, v nichž ta slova pronesl.

Bettmanův zásah na chvíli uklidnil rozbouřené vody, ale podle účastníků jednání, nesmířil hlavní dva podnikatele.

Dohoda jistá? Ale kdepak

Předseda NCC Mark Kristmanson se snažil být jemný: mezi partnery (Melnykem a Ruddym) zůstávají nevyřešené rozdíly.

Starosta Ottawy Jim Watson byl otevřenější. Uspořádal v létě setkání obou pánů tváří v tvář, jenže nakonec z toho byla jen příležitost pro fotografy, cizí řečí photo opportunity, zkráceně photo-op. Nevyřešilo se nic. Starosta řekl, že byl očitým svědkem napjatého vztahu. Dokud se ti dva nedohodnou a nevytvoří nějakou strukturu, která má smysl, nebude se dít nic jiného než že město a NCC budou pořád rozkmotřené podnikatele usmiřovat. To je nesmysl, takhle nepostavíme vůbec nic, uzavřel starosta Watson.

Věci také nepomáhá, že Melnyk jako na běžícím pásu neustále najímá a propouští lidí, kteří mají za něj vést jednání, takže zástupci NCC a města od schůze ke schůzi netuší, s kým budou mít tentokráte tu čest.

Ruddy a Melnyk sice nebyli přítomni schůzi NCC, z níž vzešlo ono zlověstné varování, ale oba nakonec vydali po prohlášení.

Ruddy napsal, že jako ottawský vlastenec chce i nadále vyvést LeBreton Flats z jejich dnešní ohyzdnosti. O Melnykovi nebo o stadiónu pro Senators se ovšem nezmínil ani slovem.

O pár hodin později se ozval svým prohlášením Melnyk: výstavbu sportovního a zábavního střediska uprostřed města podporujeme od roku 2014. Na tom se nic nezměnilo. O nějakých dalších plánech, kromě sportu a zábavy, se ovšem nezmínil ani slovem.

V každém případě to vypadá, že myšlenka o položení základního kamene ještě během tohoto roku se rozplynula vniveč, a představa, že by se Senators mohli stěhovat z Kanaty v roce 2020 nebo, nejpozději, v roce 2021, se mění ve špatný sen.

Místní se nebaví

Ottawa Senators ve svém nynějším působišti (Canadian Tire Centre v předměstské Kanatě) už několik let zakrývají celé řady sedadel plachtami, aby se do televizních přenosů ani náhodou nedostal pohled, který by předvedl, že hala zeje prázdnotou.

Melnyk (s Bettmanovou podporou) původně hlásal, že když se mužstvo dostane do středu města, bude všechno v nejlepším pořádku. A aby přinutil NCC a radnici k jednání, hrozil stěhováním někam jinam. NCC a radnice řekly tedy dobrá, pojďme jednat, jenže Melnykovy řeči (ale i činy) mezitím popudily ottawské obyvatele tak, že dnes žádají veřejně, aby Melnyk vypadl z města.

Zajímavé je, že když v roce 1992 chtěl zakladatel obnovených Senators realitní magnát Bruce Firestone postavit stadión v LeBreton Flats, vzkázali mu z NCC, že se nemusí namáhat.

Trvalo to čtvrt století, karta se obrátila, a dnes to vypadá, že je představa nové haly vzdálena skutečnosti stejně, jako byl původní Firestonův nápad.

A je tu ještě jedna drobnost: pakliže NCC a radnice vyrazí s Melnykem dveře, a stavební povolení získají pánové z Québecu, bude stavba stadiónu celkem zbytečná: québečtí bohatci nevlastní mužstvo NHL. Melnyk řekl, že on své mužstvo neprodá, a že jestli bude stadión vlastnit někdo jiný, on že v něm nebude nájemníkem.

Někdo bude muset dostat ránu z milosti. Jen není jasné, zda to má být Eugene Melnyk nebo jeho mužstvo.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.