bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: Ottawa Senators zešíleli, shodují se hokejoví papaláši

3. března 2019, 5:07

Petr Adler

Generální manažer Ottawa Senators Pierre Dorion (na snímku) se snad musel zbláznit, ozvalo se několik jeho kolegů, když si přečetli sdělení tisku o odvolání kouče Guye Bouchera. Dorion totiž vydal zprávu, která se spíše podobá inserátu pro příští uchazeče o místo za střídačkou v Canadian Tire Centre v Kanatě.

Řada bývalých vysoce postavených hokejových papalášů, dnes televizních a rozhlasových komentátorů, šla ještě dál: celé vedení Ottawa Senators patří do blázince. Počínaje majitelem.

A to celé se děje v živém vysílání.

První věta zprávy pro tisk, podepsané Dorionem, sdělila, že Guy Boucher už není hlavním koučem.

Vzápětí se očekávala obvyklá druhá věta, totiž že mu mužstvo děkuje za jeho služby, přeje mu hodně úspěchů jinde, ale rozhodlo se ve své cestě na výsluní jít jiným směrem.

Místo tohoto celkem běžného pokrytectví následovala věta, že příští kouč bude muset splňovat tyto čtyři požadavky.

Zde jsou v doslovném překladu:

  • Učitel, který se soustředí na vývoj a růst každého hráče v mužstvu.
  • Posluchač, který podporuje zpětnou vazbu ze strany hráčů i ostatních členů realizačního týmu.
  • Komunikátor, který dá všem členům mužstva vědět, jak na tom jsou a co se od nich očekává.
  • Taktik, které vnese do hry stavbu a plán, který může pomoci našemu přebudování.

Tady se Dorion trochu spletl: měl na myslí stratéga. Mezi stratégem a taktikem je podstatný rozdíl. Ten pvni vytyčí cíle, ten druhý způsoby, jak jich dosáhnout.

Tohle drobné přehlédnutí však nevzbudilo v NHL ani kolem ní tolik rozruchu jako sama skutečnost, že Dorion rovnou ve zprávě o Boucherově výpovědi napsal body, které, podle něj, mužstvu chybí. Tím, jak se říká anglicky, hodil Bouchera pod autobus (he threw him under the bus).

Tohle není možné!

Bývalému hlavnímu koučovi a generálnímu manažerovi Dougu MacLeanovi ve vysílání pořadu HockeyCentral na Sportnetu málem spadly z nosu brýle, když mával výtiskem Dorionova sdělení a s pohledem upřeným přímo do kamery volal, že ani legendární Scotty Bowman, nositel devíti prstenů za vítězství ve Stanleyově poháru, by nedokázal splnit požadavky Ottawa Senators a Pierra Doriona. Nemluvě ani o tom, že si nedovede představit zoufalce, kterému by šlo více než o sebeúctu o to, aby mohl uvést v životopise, že byl koučem v NHL.

V konkurenční TSN v pořadu That’s Hockey myšlenku rozvinuli: tak v pondělí, po uzávěrce výměn, řekne Dorion, že ví, že Boucherovi odesláním tří hvězd mužstva jinam moc nepomohl, ale že věří, že to kouč zvládne. A na další otázku, jak vidí příští osudy svého kouče, odpověděl jednoznačně: Guy Boucher je naším koučem, má naší důvěru.

A v pátek přijde, aby sdělil, že se ve čtvrtek večer, během zápasu proti Edmonton Oilers, který Senators prohráli na domácím ledě poměrem 4-2, rozhodl, že takhle to dál nepůjde. Vyspal se na to, ráno se vzbudil s tím, že je i nadále přesvědčen, že musí něco udělat, zavolal majitele Eugena Melnyka, aby mu řekl, co chystá, pak zavolal přidruženého kouče Marca Crawforda, aby mu řekl, že místo přídavného jména přidružený (associate) se bude do konce sezóny honosit přídavným jménem dočasný (interim), poté si povolal do kanceláře Bouchera, kterému řekl, že se už nemusí převlékat do tréninkového, ale naopak, že může jít domů, aby nakonec zašel ještě před zahájením tréninku do kabiny. Tam hráčům sdělil novinu a řekl jim, že od této chvíle se nepřijímají žádné omluvy nebo výmluvy.

Kdo bude novým koučem, o tom se začíná celá NHL dohadovat s výsměšnými, ale někdy také urážlivými poznámkami. Mlýnici dohadů nepomohlo, že Dorion připustil, že řekl Crawfordovi, že jestli přivede mužstvo v posledních osmnácti utkáních základní části letošní soutěže k osmnácti vítězstvím, je to místo jeho.

A stejně tak nepomohlo, že odmítl odpovědět na otázku, koho chce nalákat, když všichni moc dobře vědí, že mzdy koučů v Ottawě jsou nejnižší ze všech v celé NHL.

Trapas, trapas

Tady přijde trochu pikantérie: když dostal Boucher výpověď v Tampa Bay Lighhtning, našel si místo hlavního kouče ve Švýcarsku u SC Bern.

Krátce poté, po výpovědi od Dallas Stars, přistál Marc Crawford jako hlavní kouč ZSC Lions v Curychu.

Vzdálenost mezi těmi dvěma městy je na kanadské poměry naprosto zanedbatelná: necelých 95 kilometrů vzdušnou čarou, a trochu nad 122 kilometrů po silnici.

Důležité tady je, že ti dva se skamarádili a domluvili se, že kdyby jeden z nich dostal místo hlavního kouče v NHL, okamžitě pozve toho druhého jako přidruženého (tedy víc než jenom asistenta) kouče.

Výsledek: když Crawford předstoupil před novináře co hlavní, jakkoliv dočasný, kouč Senators, cítil se viditelně trapně.

Jak řekl legendární Don Cherry v přestávce sobotního vysílání Hockey Night in Canada, zvané Coach’s Corner, vyhazovat Bouchera osmnáct zápasů před koncem základní části, jenom pár dnů poté, kdy mu generální manažer vyslovil (velice veřejně, dokonce v přímém přenosu) plnou důvěru, a udělat to způsobem, z něhož jasně plyne, že Boucher je hokejový neumětel, to už je za hranicí zhovadilosti.

Ano, Cherry je někdy hodně rozporuplný, ale má něco, co nemá vedení Ottawa Senators. Důvěru hokejových fanoušků.

Je ovšem také pravda, že se Crawford před novináři sice rděl jako panic dosud nepolíbený, ale Boucherovo místo přijal.

A tak se stalo, že Tim Micallef a Sid Seixeiro, autoři a moderátoři jednoho z nejznámějších kanadských sportovních diskusních pořadů na rozhlasových a televizních sítích Sportnet jménem Tím & Sid, věnovali celých deset minut neslavnému konci kouče Bouchera.

Byli nelítostní. Sid Texeiro to shrnul: lžou, nemají úctu k nikomu a ničemu, nedovedou jednat s lidmi, které potřebují, i přesto, že ti lidé jsou mnohem bohatší než oni (viz: LeBreton Flats), vyhazují poctivé zaměstnance, kteří by pro ně cedili krev. Za tyhle legrace už Doriona v NHL nikdo nikdy nezaměstná. Po logicky nadcházející výpovědi z Ottawy už se nikdy nestane generálním manažerem. Nikde.

Shrnuto: cokoliv se dá udělat dvěma způsoby, Senators si vždycky vyberou ten horší.

Caroline Cameronová, jedna z moderátorek HockeyCentral, tomu nasadila korunu. Poslyšte, zeptala se Douga MacLeana, když na kameru přečetl, že nový kouč Senators bude muset být učitelem, poslyšte, vy jste přece začínal svoji pracovní dráhu jako učitel, ne?

MacLean se na ní pár vteřin díval jako na žáčka, kterému chce dát sardel a současně nejhorší možnou známku z chování. Pak řekl: jo. A odmlčel se.

Cameronová se ani neusmála. A řekla: aha. Tak tuhle otázku raději necháme být.

Závěrem pár podstatných čísel.

Dnes šestactyřicetiletý Pierre Dorion se stal asistentem generálního manažera Ottawa Senators v roce 2014.

Průměrná návštěvnost v jejich Canadian Tire Centre byla v tom roce 18.984 platících, mužstvo se tak umístilo na čestném šestnáctém místě v NHL, o místo za první půlkou.

Po odchodu Bryana Murraye, vynuceném vážnou chorobou, se na jaře 2016 Dorion stal generálním manažerem. Návštěvnost v předchozím roce byla 18.246 diváků. Senators byli tím pádem na 17. místě v ligové tabulce.

K propadu došlo v sezóně let 2016-2017: průměrná návštěvnost činila 16.744 diváků, znamenala 21. místo v NHL. A to i přes úspěchy v pohárové soutěži, kde Senators postoupili až do finále Východní konference. Tam podlehli v sedmém zápase pozdějším vítězům Pittsburgh Penguins ve druhém nastavení.

V minulé sezóně vážilo cestu na jejich zápasy průměrně 15.829 diváků, což stačilo na dost potupné 24. místo v soutěži.

Letošní sezóna zaznamenala další pokles: domácí zápasy Ottawa Senators zaujaly v průměru 14.415 diváků, a mužstvo je na ještě potupnějším 27. místě v NHL.

V únoru 2018 prodloužil majitel Eugene Melnyk Dorionovu smlouvu o další tři roky.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.