bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: Ovečkin chce zpátky na Olymp

20. září 2016, 8:10

Petr Adler

Alexander Ovečkin (na snímku) vyhrožoval před minulou olympiádou, že bude hrát za svoji zemi i kdyby padaly trakaře. Tedy, i kdyby se NHL rozhodla, že se nezúčastní. Tenkrát to bylo poměrně pochopitelné: hrálo se v ruském Soči.

Příští olympiáda bude za dva roky v Jižní Koreji. Zatím to vypadá, že se olympionici budou muset obejít bez světové špičky. Zástupci Mezinárodní hokejové federace (IIHF) se v pondělí sešli u příležitosti Světového poháru v hokeji v Torontu s vedením NHL a jejího odborového svazu NHLPA.

Výsledek?

Nic nového, odpověděl zástupce komisaře NHL Bill Daly. Učinil tak v řeči latinské: “Status quo.”

Je ovšem pravda, že se nedalo čekat nic moc jiného. President IIHF René Fasel je současně členem vedení Mezinárodního olympijského výboru (MOV). Jenže rozhodnutí, že olympionici přestanou trucovat a zruší své rozhodnutí, že hokejistům nebudou přispívat ani vindrou na jejich účast, to bude muset udělat někdo o hezkých pár stupňů nad jeho mzdovou třídou, jak se říká trefně v severoamerické angličtině.

Jmenovitě se čeká, zda se umoudří president MOV Thomas Bach. A jelikož se nenamáhal poslat do Toronta svého zástupce (a Fasel sám od něj neměl žádné zplnomocnění), vypadá to, že NHL v Jižní Koreji nebude.

NHL už několikrát naznačila, že FIFA na olympijský turnaj poušti pouze kopálisty do 23 let. Proč by NHL nemohla udělat totéž? Byl by tu drobný zádrhel, protože ti nejlepší hráči do 23 let jsou v převážné většině zaměstnanci NHL. Národní svazy by musely jednat s jednotlivými mužstvy NHL o jejich uvolnění, a nikde nestojí psáno, že ta by jim vyšla vstříc.

Shrnuto: vypadá to, že příští olympiáda bude bez NHL.

Kromě, ovšem, již zmiňovaného Alexandera Ovečkina.

Ten totiž řekl, že mu je zcela lhostejno, zda pojede na olympiádu NHL. Jedno, řekl, ví zcela určitě: on tam pojede.

I kdyby za to dostal od NHL trest?

A kdo vám řekl, že budu tou dobou ještě v NHL? odpověděl Ovečkin. Co když mezitím odejdu do důchodu?

Přítomní zalapali po dechu. Ovečkin si toho všiml. A dodal, že to byl jen vtip.

Nepěkně hloupý vtip: smlouva, která mu zaručuje celkem 124 milióny dolarů, Ovečkinovi vyprší po sezóně 2020-21. I když, na druhou stranu, takový Alexander Radulov si udělal z NHL holubník, a Ilja Kovalčuk odešel od přemrštěné smlouvy v NHL také.

Ovečkin ale může zkusit spoléhat na dobrosrdečnost majitele Washington Capitals Teda Leonsise. Ten v odpověď na prohlášení své hvězdy, že pojede do Soči i kdyby se celá NHL stavěla na hlavu tehdy řekl, že on mu tu cestu schválí.

Liga se tenkrát vnitřní cestou na Leonsise zamračila, ale veřejně neřekla nic. Teď také nezareagovala na Ovečkinovo prohlášení, neboť, jak řekl jeden z jejích vedoucích činitelů, tenhle most zkusíme přejít, až k němu dojdeme.

Nikdo sice na veřejnost nemluví o nějakých nejzazších datech, ale neveřejně je jasné jedno: buď dojde k dohodě, která může vést ke smlouvě, před letošním Silvestrem, nebo se bude MOV muset poohlédnout jinde.

A ta smlouva bude muset zahrnovat písemné finanční záruky MOV.

NHL dostávala zaplaceny výlohy na cestovné hráčů, jejich pojištění, a podobné náklady. Tohle platilo od roku 1998, kdy se v japonském Naganu zúčastnila olympiády prvně. President MOV nyní tvrdí, že jeho spolek není žádným dobročinným sdružením. Nepřispívá na účast nikomu jinému, proč by tedy měl přispívat právě tak bohaté profesionální soutěži jako je NHL.

Proto, říká NHL, že nikdo jiný kvůli vám nemusí přerušit soutěž v nejnapínavější chvíli, kdy mužstva bojují o účast ve Stanleyově poháru. Hokejisté NHL, dodává severoamerická soutěž sebevědomě, dodávají olympijské soutěži punc turnaje nejlepších proti nejlepším. Chcete po nás, abychom pomáhali podniku, který je vlastně naším konkurentem, a to celé požadujete zadarmo.

Někdo z olympijských papalášů prý měl dokonce přijít s mazaným nápadem, že by tedy mohla NHL v olympijských letech konat soutěž jindy. Prý se ten olympionik dost podivil, když mu zástupci NHL řekli zvýšenými hlasy, aby neopouštěl své každodenní zaměstnání, protože mezi komedianty mu pšenka nepokvete.

Takže najednou to začíná vypadat, že Světový pohár by mohl úplně klidně vystřídat pro hokej zimní olympiádu. Jak říkali pořádající NHL a NHLPA od samotného začátku, složená mužstva Evropy a severoamerických mladíků vznikla jenom proto, že nezbývalo moc času, aby mohla vzniknout postupová soutěž tak, jak tomu je, kupříkladu, v kopané. Je tedy velice pravděpodobné, že tato dvě mužstva se nestanou stálicemi, ale že do příštích soutěži (první příští se bude konat na podzim roku 2020) bude určité množství mužstev nasazeno podle přibližně stejného klíče, který určuje nasazování na olympiádu, a zbytek si bude muset účast vybojovat.

Dostane-li se Rusko mezi nasazené nebo mezi ta mužstva, která si účast vybojují, bude mít Ovečkin trochu problém. Na přímou otázku, zda se to vůbec dá zvládnout, hrát turnaje nejlepších proti nejlepším každé dva roky (olympiáda, pak Světový pohár, pak zase olympiáda), připustil upřímně, že to je sice zajímavé pro příznivce špičkového hokeje, ale pro hráče že to bude asi trochu vyčerpávající.

A přesto zdůraznil, že jestli se nedohodnou papalášové, jemu to je fuk, on prostě reprezentovat bude.

Je tu sice teoretická otázka, zda bude za dva roky pořád ještě v takové formě, aby po něm vedení ruského hokeje toužilo tolik, jako po něm touží teď, ale tu Ovečkinovi zatím nikdo nepoložil.

Takže na ní ani nemusel odpovídat.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.