bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: Ovečkin začíná váhat. Má si olympijsky dupnout? Asi ne

9. srpna 2017, 6:36

Petr Adler

Původně říkal, že pojede do Peyongčangu i kdyby padaly trakaře, ale teď kapitán Washington Capitals Alexander Ovečkin trochu přeladil: snad mi to dovolí. Jistotu nahradila naděje.

Jevgenij Belousov z ruského listu Sport-Express se Ovečkina zeptal, jak to tedy je doopravdy.

Odpověď vlastně neřekla nic moc: “Co se týče příští olympiády, není nic nového. Budeme doufat, že mi to dovolí (kdo, to Ovečkin neřekl, a při tom právě tahle odpověď by byla důležitá). Naděje žije. Ale zatím jsem nemluvil s hráči z jiných mužstev (ohledně nějakého společného vystoupení).”

Doslova: “По участию в ближайшей Олимпиаде пока без изменений. Будем надеяться, мне позволят выступить. Шансы всегда есть. С игроками из других клубов (для совместных действий) не контактировали.

Čili, jak říkával Haškův (a Švejkův) feldkurát Katz, naděje umírá poslední.

Ve srovnání s jeho předchozími prohlášeními působil Ovečkin tentokrát bezmála odevzdaně.

Ano, je pravda, že jeho přímý zaměstnavatel, majitel Washington Capitals Ted Leonsis, řekl veřejně, že když bude jeho kapitán chtít a požádá o jeho povolení, pustí ho.

Je ovšem také pravda, že komisař NHL Gary Bettman dal najevo, že se nemíní bavit o možnosti, kterou považuje za hypotetickou. Liga rozhodla, že se olympiády 2018 nezúčastní. Na otázku ohledně Capitals a Ovečkina původně odpověděl Bettmanův zástupce Bill Daly. Ovečkina zaměstnává Leonsis, řekl Daly, takže NHL se k věci nemíní vyjadřovat. Přinejmenším nikoliv veřejně.

Ale Bettman krátce poté odpověděl na podobnou otázku pokrčením ramen a typickým rčením: tento most překročíme, až k němu dojdeme.

Nicméně, z různých náznaků vyplynulo, že liga nebude jen tak bezmocně přihlížet, pakliže některý z majitelů bude ignorovat jednoznačné stanovisko Rady guvernérů.

Co by se mohlo stát?

Nepůjde o to, že by se NHL snad Leonsisovi mstila na jeho rodinném životě. Takhle malicherná liga zase není.

Ale nebude klást překážky novinářům, kteří veřejně položí nepříjemnou otázku: co si má myslet mužstvo o svém kapitánovi, který se sebere a odejde stíhat svůj vlastní sen v době, kdy mužstvo bojuje o postup do soutěže o Stanleyův pohár, nebo o postavení, které by po tolika letech mohlo vést k vítězství ve všech čtyřech kolech?

Ovečkin tvrdí, že ten sen není soukromý, že je to sen vlastence. Myslí-li to vážně, zaslouží potlesk na otevřené scéně. Vlastenectví samo o sobě je ušlechtilá věc.

Otazníky se objeví ve chvíli, kdy profesionální sportovec oznámí, že smlouva je pouhým cárem papíru. V Ovečkinově případu je ta smlouva patřičně výnosná, ale i to je v pořádku. Pravidelně vydělává za vynikající výkony.

Čímž se dostáváme k pokračování shora zmíněné otázky: jak k tomu přijde obecenstvo, bez něhož by Leonsis nikdy nemohl platit Ovečkinovi tolik, kolik mu platí, aby přišlo na zápas Capitals a vidělo mužstvo bez kapitána, jehož výkony jsou pro mnohé diváky tím největším lákadlem?

Zábavní průmysl, jehož je NHL součástí, stojí a padá se zájmem obecenstva. Začne-li kdokoliv veřejně mluvit o tom, že se bavič (v tomto případě hokejista) staví přezíravě k zákazníkům, smrdí to malérem. NHL to ví. A doufá, že si to uvědomí i Ted Leonsis.

Staré dobré časy

Jistě, Ovečkin (ruský hokej vůbec) touží po návratu ke zlatým časům, kdy se na olympiádách bojovalo o umístění od druhého místa dále: vítěz byl zřejmý před prvním vhazováním v prvním zápase. Říkalo se jim sice Sověti, ale pro Ovečkina i jeho krajany to byli Rusové.

Ovečkin hrál za ruská národní mužstva 152krát. Začal v sezóně 2000-2001 v barvách mužstva pod 16 let. Má čtyři zlaté medaile: třikrát mistr světa mezi dospělými, jednou mezi dvacítkami. Třikrát hrál za Rusko na olympiádách, a nejblíže se dostal k medaili v roce 2006 v italském Turínu. V boji o bronz jeho mužstvo podlehlo České republice 3-0.

Čas utíká, Ovečkinovi bude letos v září 32 let, až se dostaneme ke hrám roku 2022 v Číně, potáhne mu na 37, a nikdo neví, zda bude mít takovou výdrž jako Gordie Howe nebo Jaromír Jágr.

Když komisař NHL Bettman v dubnu oznámil, že olympiáda 2018 se bude muset obejít bez hráčů NHL, odpovědělo několik hvězd znechuceně. Čerstvý novomanžel, Švéd a kapitán Ottawa Senators Erik Karlsson (právě se v Ottawě oženil s místní podnikatelkou Melindou Curreyovou) označil tehdy rozhodnutí ligy za zhovadilé. Od Švéda by člověk čekal větší zdrženlivost.

I jiní (kapitán Edmonton Oilers Connor McDavid, hvězda Toronto Maple Leafs a snad jejich příští kapitán Auston Matthews) vyjádřili zklamání.

Kapitán vítěze Stanleyova poháru Pittsburgh Penguins Sidney Crosby byl ve svém vyjadřování trochu opatrnější. Ostatně, otázka naposledy padla v den, kdy slavil třicátiny. Takže odpověděl, že teď právě si užívá svých narozenin a toho, že tráví den s pohárem mezi svými blízkými.

Ale nikdo z nich neřekl, že pojede, ať se děje cokoliv.

“Je to moje vlast,” řekl Ovečkin v dubnu, krátce poté, kdy Bettman oznámil rozhodnutí ligy. “Myslím, že každý chce hrát na olympiádě. Jestli mi někdo řekne, že nesmím, je mi to jedno, prostě pojedu.”

Další otazníky

Samozřejmě, je tu ještě otázka, zda bude ruský hokejový svaz riskovat skandál a zapíše Ovečkina do nominace.

Tu nominaci bude potom muset schválit ruský olympijský výbor. Jestliže v ní bude stát Ovečkinovo jméno, je otázka, zda si ruský olympijský výbor dupne. Bude se tvářit jako velmoc přesto, že nedokázal prosadit své reprezentanty na letní olympiádu v Rio de Janeiru kvůli dopingovému skandálu?

Pak tu bude otázka Mezinárodního hokejového svazu (IIHF): půjde do války s NHL kvůli Ovečkinovi?

A nakonec tu bude Mezinárodní olympijský výbor (MOV), který musí přijmout a schválit všechny přihlášky až do posledního jména nosiče utěrek pro unavené sportovce.

A tady je důležité si uvědomit, že k celému rozruchu došlo hlavně proto, že MOV jednostranně zrušil dohodu, která NHL přivedla na olympijské hry. Bude se MOV nyní snažit ukázat NHL, kdo je tady velkým šéfem tím, že přijme Ovečkinovu nominaci?

MOV totiž ví jedno: s nepřítomností hokejistů NHL mu hrozí nebezpečí, že se mu sníží reklamní příjmy z hokejových přenosů. Patrně o mnohem více než by stálo uhrazení nákladů NHL tak, jak bylo stanoveno ve smlouvě, kterou MOV jednostranně zrušil.

Je dost lhostejno, zda to snížení příjmů bude oprávněné. Ono totiž opravdu nikde nestojí psáno, že jedině hráči NHL jsou zárukou hokeje nejlepších proti nejlepším.

V Ovečkinově případu je jasné jedno: buď mu někdo poradil, aby se zamyslel, nebo mu to došlo samotnému. V pohádkách se říká, že ráno je moudřejší večera, v hovorové angličtině se tomu říká “second thought,” čili ještě jedno zamyšlení.

Obojí je správně.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.