bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: patentní úřad zamítl mužstvu z Las Vegas jméno Zlatí rytíři - doplněno

8. prosince 2016, 19:53

Petr Adler

Las Vegas Golden Knights se možná budou jmenovat jinak: americký úřad pro obchodní známky a patenty totiž vydal ve středu rozhodnutí, v němž odmítá schválit přihlášku nového člena NHL. Rozhodnutí čítá celých 164 stránek. Odmítnutí vysvětluje tím, že by si obecenstvo mohlo lehce splést hokejové Zlaté rytíře z Las Vegas s mužstvy americké vysokoškolské sportovní soutěže (NCAA) St. Rose College v Albany ve státě New York.

Škola vznikla v roce 1920, její mužstva krátce poté, takže NHL přišla s křížkem po funuse.

Přihlášku k patentnímu úřadu podala podle zákona liga. Ta také má šest měsíců, aby zkusila zdůvodnit, proč by shoda jmen nemusela vadit.

Těžko ale bude moci vysvětlovat, že zatímco NHL má v Kanadě mužstvo Edmonton Oilers, fotbalová NFL mívala v Americe Houston Oilers (už nemá). Šlo o dvě různé země.

Průšvih se jménem není prvním veřejně známým průšvihem Las Vegas (prozatím) Golden Knights.

Když oznamovali, jak se budou jmenovat, bylo to spojeno s barevnou a výpravnou podívanou, která měla vyvrcholit předvedením televizního dokumentu na obří obrazovce umístěné na přední stěně stadiónu. Přehrání se dostalo pouze k signálům odpočítávání vteřin před zahájením opravdového vysílání tak, jak je znají pracovníci režií televizních studií. Dokument nenastartoval ani napodruhé. Viz obrázek pod záhlavím.

Majitel Bill Foley tehdy řekl, že slibuje, že tohle byl poslední podobný průšvih.

Úřední šiml zařechtal

A teď do toho přijdou nějací úředníci, kteří krčí rameny: pánové, jistě, podali jste si přihlášku koncem srpna, a my jsme ji přijali, ale to ještě neznamenalo, že jsme vám poslali nějaké, jakékoliv, rozhodnutí. Že jste se s novým názvem rozjeli dříve, než jsme vám odpověděli, uznejte, že to není tak úplně naše věc.

NHL se vyjádřila celkem stručně: tohle není žádný problém, takových shodných jmen je více než spousta, tohle bude vyřešeno co možná nejdříve.

Vedení mužstva mezitím sdělilo, že patentní úřad může spolehlivě očekávat, že dostane před středou 7. června 2018 odpověď, která jeho rozhodnutí zpochybní.

“Podobné úřední kroky nejsou neobvyklé,” oznámilo vedení (dosud) Zlatých rytířů z Lasu Vegasu. “Ve spolupráci s právníky připravujeme odpověď.”

A aby bylo jasné, že rozhodnutí patentního úřadu považuje za nemístné obtěžování, dodala kancelář majitele Foleyho, že “je bezpočet příkladů universitních sportovních mužstev, která mají stejná nebo podobná jména, včetně Vegas Golden Knights a Clarkson Golden Knights, UCLA Bruins a Boston Bruins, University of Miami Hurricanes a Carolina Hurricanes. Použijeme těchto a dalších důkazů v podrobné písemné odpovědi.”

Vojenští páni se zlobí

Do třetice všeho zlého: může se stát, že s názvem Zlatí rytíři nebude souhlasit ani americká armáda, jakkoliv je majitel Foley jejím bývalým členem a dodnes veřejným obdivovatelem. Armáda totiž má ve svých řadách elitní padákový útvar, který se jmenuje  Zlatí rytíři, a to jméno dostal už v roce 1962. Tento útvar má na účtu přes 350 světových rekordů všeho druhu. Vystoupil také na více než 16 tisících veřejných představení po celém světě.

Ostatně, právě tihle Zlatí rytíři měli původně přistát na náměstí před stadiónem v rámci oslav odhalení jména nového mužstva, avšak z toho sešlo kvůli nejmenovaným komplikacím.

Foley v každém případě připustil, že jeho kancelář sice požádala o povolení k použití jména Zlatí rytíři Clarksonovu universitu (v městě Potsdam ve státě New York), ale tak nějak se (patrně omylem) stalo, že opomenula poslat žádosti na velení armády a na ředitelství St. Rose College.

Zástupce komisaře NHL Bill Daly před časem reagoval na zprávu o nespokojenosti velení armády. Řekl tehdy (v úterý 29. listopadu), že liga je “spokojena” s právnickými přípravami předcházejícími odhalení nového jména a že nevidí důvodů k nějakým zápletkám.

Foley si původně přál, aby se jeho mužstvo jmenovalo Černí rytíři (Black Knights), ale vojenská škola, jejímž je absolventem (United States Military Academy) zásadně nesouhlasila, protože tak se jmenují její sportovní mužstva.

Nápad, že by použil prostě Knights (Rytíři) zamítla sama NHL: v Kanadě je hokejové mužstvo, člen ontarijské hokejové liguy (OHL) London Knights. Ti drží veškerá práva na obchodní známku Knights v Kanadě, a NHL by se dost nerada hádala s jinou hokejovou soutěží v Severní Americe, jakkoliv juniorskou.

Přihláška NHL Enterprises zahrnuje jména Golden Knights, Silver Knights a Desert Knights (Zlatí, Stříbrní nebo Pouštní rytíři). Mužstvo odhalilo značku Zlatých rytířů v úterý 22. listopadu. Značka (rytířská helma s písmenem V) se okamžitě objevila na všech sloupích města a (hlavně) na všech lákacích tabulích slavných místních hotelu. Podle zpráv z kanceláře mužstva, hned během prvních několika hodin se prodalo zboží označené známkou Zlatých rytířů za více než půl miliónu dolarů.

Jestli NHL spor s patentním úřadem prohraje (a může se stát, že tohle budeme vědět až někdy napřesrok v létě), bude se asi zbývající zboží označené známkou Zlatých rytířů muset prodávat pod rukou, ale je zcela jisté, že by to byl ohromně výdělečný podnik pro toho, kdo by se ho ujal. Bylo by to něco, jako kdyby někdo pustil mezi filatelisty pár náhodně nalezených modrých Mauritiů.

- rozhodnutí o neschválení přihlášky

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.