bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: pohádal se Mike Babcock s Austonem Matthewsem nebo ne?

7. května 2018, 2:54

Petr Adler

Platí, že nelze věřit drbům, dohadům a fámám, dokud je drbaní, dohadovaní nebo fámovaní nevyvrátili, a to tak, že úředně. Drb, dohad a fáma, že hvězdný útočník Toronto Maple Leafs Auston Matthews nesnáší svého kouče Mikea Babcocka, a že hlavní kouč Toronto Maple Leafs Mike Babcock nesnese svého hvězdného útočníka Austana Matthewse vyvrátili oba. Úředně. A teď se prošvihlo, že Babcock je v Arizoně. Prý na návštěvě u rodiny Matthewsových, včetně (nebo hlavně) Austona.

Podle názoru většiny torontských komentátorů, odcestoval Babcock do Arizony s úmyslem, že usedne s mladým Matthewsem za společný stůl, aby si navzájem vysvětlili své názory, případně zkusili najít společně jmenovatele, a dohodli se na dalším postupu ve víře, že dobrá věc se podaří a věrná láska zvítězí.

Podle sdělení Babcockovy rodiny, které se dostalo do novin bůhvíjakým způsobem, nejspíše pošeptáním do ouška někomu z důvěryhodnějších torontských novinářů, je v Arizoně celá rodina, protože si ten příjemný stát zvolila co cíl své letošní dovolené.

Ryhlokvašení journalisté

Zde je třeba poznamenat, že dílna, která zásobuje Toronto Maple Leafs akreditačními kartami pro novináře se musí tetelit. Tolik hokejových novinářů jako mají v Torontu snad nemají nikde jinde. Kromě Montrealu

Totiž: každá čtvrt, i ta sebemenší, vydává svůj zpravodaj (ve zdejší řeči: newsletter). Jakosti odlišné, ale zájmů poměrně omezeně místních. Vzdělanec by použil slova parochiální, tedy výrazu, který původně znamenal omezení farnosti.

Jejich základní obsah se týká záležitostí, které hýbou okresem. Kdy bude opraven odpad dešťové vody v té nebo oné ulici, to znamená, že tam bude omezeno parkování. Nebo sdělení, že v té či oné škole se bude konat dobročinný bazar ve prospěch rodiny té nebo tamté, které nedávná vichřice odnesla skoro celou střechu nad hlavou zrovna ve chvíli, kdy hlava rodiny nesla na poštu platbu za pojištění. Případně, že v nedávno uzavřené prodejně žrádla pro cizokrajnou zvěř nastane nový ruch: paní ta či ta tam zahájí kursy šití pro začátečníky i pokročilé, šicí stroj s sebou.

Technicky je roznášeli dobrovolníci v cyklostylované podobě (to byl takový rozmnožovací přístroj dob nepříliš dávných) dům od domu. Pak, jak se časy změnily, je roznášeli dobrovolníci, zase dům od domu, ovšem rozmnožené elektricky (říká se tomu xerox, což ale je nepřímá reklama na jednu z firem, která vyrábí podobné stroje). Dnes si dobrovolníci odpočinou: obyvatelé dostávají zpravodaje přímo do svých e-mailových schránek.

Podstatné ale je, že každý takový zpravodaj se hlásí o místo na slunci a v tiskovém prostoru (a v kabině) Toronto Maple Leafs (případně také baseballových Blue Jays, košíkářských Raptors nebo Toronto FC v klasické kopané).

Každý takový torontský obvod má ovšem svého zástupce, který co radní zasedá v městské radnici. Toronto Maple Leafs si nechtějí proti sobě popudit nikoho z radnice, zatímco radní vědí, že každý článek v místním zpravodaji, který by naznačil, že zastávají zájmy obvodu liknavě, by je mohl stát křeslo v příštích volbách.

Výsledek: jakkoliv je to naprostý nesmysl, tvrzení, že Toronto je středem hokejového všehomíra se vžilo tak, že se z něj stala uznávaná pravda. Konkuruje pouze Montreal, neboť tam musí mít většina obvodů zpravodaje alespoň dva: v řeči francouzské a v řeči anglické.

A každý z těch zpravodajských listů chce mít své, neboli původní, zpravodajství. Představivosti se meze nekladou, pakliže takový článek zůstane v mezích, které nijak nezasahují do zákonů o ochraně osobnosti. Takže drby, dohady a fámy ano, úplně klidně, jenom se nesmí dotknout cti popisovaného tak, aby se mohl ozvat a měl naději na soudní vítězství.

Neboli: jestliže takový čilý zpravodaj takového čilého obvodního listu byl naprostou náhodou někde u Pearsonova mezinárodního letiště, spatřil Babcocka, tvář nikoho ze členů jeho rodiny nezná, ale pana kouče viděl, jak se nechává odbavit k letu do Phoenixu, je věc jasná.

Stejně, jako je věc jasná, když si bděle a ostražitě všiml, že mladý Matthews přibruslil během utkání ke střídačce. Udělal tak proto, aby se dal vystřídat, právě odehrál svých 45 vteřin. Bedlivý rádoby komentátor si všiml, že se kouč naklonil a něco Matthewsovi říkal do ouška. Měl přitom před tváří nějaký papír, aby mu nějaký zbytečně důvtipný člověk nemohl odečítat řeč z pohybu rtů, a i to je, pro takového vynalézavého zpravodaje, důkaz. Corpus delicti.

A tak se stalo, že se Elliotte Friedman v pořadu Hockey Night nin Canada zatvářil ohromně vážně a řekl, že se očekává, že ti dva (Babcock a Matthews) se sešli nebo sejdou v sobotu nebo v neděli, aby pročistili vzduch a uvedli svůj vztah zase do pořádku.

Kde je logika?

Pravda, Babcock by měl mít víc než dost důvodů k nespokojenosti. Matthews musel očekávat přinejmenším otazníky. V 62 utkáních pravidelné sezóny si připsal 63 body (34 branky, těch zbývajících 29 bylo za nahrávky), ale v sedmi zápasech prvního pohárového kola dal Boston Bruins jedinou branku a na jedinou další nahrál. Jelikož Matthews neodmítá nálepku, která tvrdí, že je nejzářivější hvězdou mužstva, je zřejmé, že tady něco nehraje.

Matthews novinářům po tradičním ceremoniálu vyklizení kabiny řekl, že nevidí ani zlomek pravdy na tvrzení, že si nerozumí s koučem Babcockem.

Ovšem, ve chvíli, kdy Friedman udělal na Hockey Night in Canada z celé věci federální případ, ozval se jeho kolega, bývalý hráč a nyní spolukomentator Nick Kypreos.

Babcock, řekl, tzv. Matthewse zratil (doslova: he lost him). To znamená něco jako, že hráč přestal kouče vnímat co autoritu.

V posledních několika desetiletích se vžilo tvrzení, že kouč tzv. ztratil kabinu (he lost the room), což pravidelně vedlo k výpovědím koučů: jednoho kouče lze vyrazit na dlažbu mnohem jednodušeji než 23 chlapů na základní soupisce.

Tvrdit, že kouč, dle Nicka Kypreose, ztratil hráče, by ale vedla k dalšímu stupni hráčské sebestřednosti: hvězda mužstva se začíná domnívat, že středem zeměkoule je on. Jako kdyby mu dosud nikdo neřekl, že hokej tu byl před ním, a bude tu také po něm.

Ještě štěstí, že se Matthews při svém popírání tvářil tak rozhodně.

Kypreos na základě svých zkušeností tvrdí, že to není nic nového, Hvězdy se hádají se svými kouči o cokoliv, od svého vlastního využití (to je onen pověstný čas strávený na ledě, alias TOI neboli time-on-ice), až k rozmístění hráčů při vhazování v obranné třetině. Kypreose udivilo jen to, že se Babcock schází s Matthewsem takhle brzo po násilném ukončení sezóny. Znamená to, vyvodil závěrem, že Babcock chce, aby byl vzduch co nejčistší hned teď, aby všichni přišli na podzim do tréninkového tábora s čistými hlavami.

A aby to drželo co nejpevněji, zamíchal se do řeči ještě nedávný president hokejových operací Calgary Flames,, kdysi ředitel všehomíra, a dnes další komentátor Sportsnet, Brian Burke.

Babcock, řekl, je na své hráče velice přísný. To se pak nemůže nikdo divit, že se tu nebo tam nepohodne s tím nebo oním hráčem. A aby bylo jasno, že ví, o čem mluví, vzpomněl si, jak kdysi dávno hrával universitní hokej za Providence College v hlavním městě státu Rhode Island Providence. Koučem Providence Friars (mnichů, hlavně potulných a žebravých, dosti podivné jméno pro sportovní mužstvo jedné z předních amerických soukromch universit) býval tehdy onen dnes slavný Lou Lamoriello.

To, řekl Burke, to byl kouč tak přísný, že si člověk někdy říkal, že by ho nejraději přetrhl jak hada. Za pár dnů se na něj vztekal někdo jiný, zatímco ten původně rozezlený se mezitím stačil uklidnit.

Tohle je všechno velice krásné. Až na to, že zatím nikdo nevysvětlil, proč se Mike Babcock chystá na cestu do dánského městečka Herningu, aby si tam mohl popovídat mezi čtyřma očima s brankářem Toronto Maple Leafs Frederikem Andersenem.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.