bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: prapodivný příběh Patrika Berglunda

21. prosince 2018, 6:41

Petr Adler

Který normální člověk se vzdá 12 miliónů dolarů (v americké měně), aniž by hnul brvou? Zatím to vypadá, že je na světě jeden takový: třicetiletý střední útočník ze Švédska jménem Patrik Berglund. Nejdříve se (prý bez omluvy) nepřipojil ke svému mužstvu, Buffalo Sabres. Za to se dočkal dočasného zákazu hry. Když ticho po pěšině pokračovalo, zařadili ho Sabres na tzv. bezpodmínečnou listinu volných hráčů (unconditional waiver) se sdělením, že tady půjde o výpověď ze smlouvy (contract termination). Když po 24 hodinách o Berglundovy služby neprojevilo zájem žádné jiné ze třiceti možných mužstev NHL, stal se neomezeně volným hráčem.

Na povrch je to všechno prosté: Berglund, kterého si v roce 2006 vybrali St. Louis Blues jako pětadvacátého hráče v pořadí, hrál do konce sezóny 2007-2008 za VIK Västerås ve švédské druhé lize (Allsvenskan), od začátku sezóny 2008-2009 válel za St. Louis Blues.

Po desítce let své původní zaměstnavatele omrzel, a tak ho v neděli 1. července 2018 vyměnili do Buffalo Sabres za Ryana O’Reillyho. S Berglundem tenkrát putoval k Sabres také Vladimír Sobotka.

Co se přesně stalo, to zůstává v mlhách. Jasné je pouze tolik, že Ryan O’Reilly zatím odehrál za Blues 32 zápasů, v nichž získal 32 body za 13 branek a 19 nahrávek, zatímco Patrik Berglund hrál za Sabres jen třiadvacetkrát, a za tu dobu si připsal čtyři body: vstřelil dvě branky a na další dvě nahrál. Je tu ještě jeden dost zajímavý rozdíl: O’Reilly je na kladné straně tabulky bodování + / - (má čtyři body k dobru), Berglund je na záporné straně (-5).

Berglund naposledy promluvil v televizi v pondělí 3. prosince: Sabres právě prohráli na ledě soupeře s Nashville Predators těsným rozdílem 2-1, Berglund strávil na ledě 13 minut a 47 vteřin, vyhrál 71 procent svých vhazování, a přesto skončil v minusu.

V rozhovoru vyjádřil zklamání, že se dostal do šance a nedal, ale současně zmínil starou pravdu: důležité je, že vytváří šance, a jednou to tam spadnout musí. Horší by bylo, kdyby nevytvářel ani ty šance.

V každém případě z toho rozhovoru nevyplývalo, že za pár neděl bude jeho kariéra v NHL věcí minulého času.

Podivná choroba

Kouč Phil Housley o pár neděl později oznámil, že Berglund nebude hrát. Je prý nemocen. Tak se to objevilo ve zprávách, a bylo ticho po pěšině.

Krátce poté Housley svá slova zpřesnil: pokud mu bylo známo, a co mu řekli členové ošetřujícího personálu, byl Berglund nemocen, a tak to také vzal. Pak, řekl, se věci vyvinuly jinak, a to už je věc generálního manažera Jasona Botterilla a vedení vůbec.

Ze zákulisí se proslýchá, že se Berglund mezi svými nejbližšími kamarády už nějaký čas netajil nechutí vůči Sabres. Ovšem, kdyby počkal do léta a požádal o vyplacení ze smlouvy, dostal by něco přes sedm miliónů dolarů. Takhle, podle účetních znalých věci, přijde Patrik Berglund o 12 miliónů 579 tisíc a 32 dolarů.

A hlavně: málokterý generální manažer sáhne po hráči, který se prostě nedostaví k odletu mužstva k zápasu proti Washington Capitals. I přesto, že naposledy před tím hrál o týden dříve, a další dva zápasy seděl/

Je ovšem pravda, že Berglundova pouť šla po příchodu k Sabres od devíti k pěti: zahájil sezónu uprostřed druhé řady, poslední zápasy hrál ve čtvrté řadě. Odseděl pět zápasů kvůli zranění, a dvakrát se nevešel do sestavy jako tzv. zdravý škrtnutý (healthy scratch).

Na vysvětlenou: ona bezpodmínečná listina volných hráčů může vést ke dvěma výsledkům: mužstvo hráče vyplatí ze smlouvy, nebo mužstvo smlouvu vypoví. Konec vysvětlování.

Tady se stalo to druhé. Nyní bude zajímavé, co na to řeknou odbory NHLPA. Samotný Berglund zatím neřekl ani slovo, a zticha je i jeho zástupce Peter Wallen.

Totiž: Blues vyměnili Berglunda k Sabres 1. července. Den poté, kdy mu vypršela smluvní doložka, že nesmí být vyměněn bez svého souhlasu (no-trade clause, neboli NTC). Podle smlouvy měl Berglund právo onoho 1. července předat vedení seznam desíti mužstev, která by schválil v případě výměny. To je rzv. omezená doložka zákazu výměn (limited no-trade clause, zkráceně LNTC). Berglund ale nic takového nepředložil, jeho zástupce Wallen také ne, takže Blues byli a dodnes jsou v právu.

A Sabres to celé může být ukradené: Berglunda získali přesně podle předpisů. Samotný hráč byl v době výměny zticha, natož aby protestoval.

Co říkají odbory?

NHLPA se do hry dostává tím, že považuje současné vysvětlení věcného porušení smlouvy (material breach) za poněkud zbytečně nejasné. Spor se táhne už nějakou dobu. Přinejmenším od června 2015, kdy Los Angeles Kings vypověděli smlouvu útočníka Mikea Richardse. Zasvěcení věděli, že Richards ztratil důvěru tehdejšího generálního manažera Deana Lombardiho. Když ale kanadská pohraniční stráž zadržela Richardse u celnice na přechodu z USA, protože měl na sedadle pro spolujezdce lahvičku se silným lékem proti bolestem, a nemohl se prokázat, že na ten opiát měl lékařský předpis, Kings mu změnili vyplacení ze smlouvy na výpověď pro její věcné porušení.

NHLPA se tenkrát ozvala, označila postup Kings za šikanu, a vyhrála. Kings nakonec museli Richardse vyplatit, a on pak uzavřel kariéru v NHL 39 zápasy v barvách Washington Capitals.

V současnosti se NHLPA bere za obránce Jakea Dotchina. S tím po zahájení letošního tréninkového tábora vyrazili dveře Tampa Bay Lightning. Důvod: Dotchin se dostavil zcela mimo formu, těžce nad váhu, a nesplnil jediný z úkolů, které dostal od koučů po ukončení předchozí sezóny. Tehdejší generální manažer Steve Yzerman to vzápětí označil za věcné porušení smlouvy, Dotchin dostal padáka, a potom měl více štěstí než rozumu. Dostal nabídku od Anaheim Ducks, přijal ji, nějaký čas pobyl na farmě, a teď je zase zpátky v NHL.

Ovšem: od Anaheimu dostává méně peněz než dostával původně od Lightning. Takže NHLPA se hádá o ten rozdíl. Jakou má naději na úspěch, to si zatím nikdo nedovolí předpovědět.

Jde o to, zda nástup hory sádla místo svalnatého a šlachovitého chlapíka znamená, že chlapík porušil smlouvu. První pohled na tzv. standartni hráčskou smlouvu (Standard Player Contract, neboli SPC) dává za pravdu Yzermanovi. Bude zajímavé zjistit, jak vypadá druhý pohled, ten očima NHLPA.

A teď tu tedy máme případ Berglundův. Je věcným porušením smlouvy, když se hráč, který je tou smlouvou vázán, nedostaví na pracoviště? Jsou tady někde nějaké polehčující okolnosti?

Je zajímavé, že o tom všichni mlčí. A nejzajímavější je, že o tom mlčí i Patrik Berglund. Údajně prý ani nepožádal odbory, aby se za něj postavily. Ve čtvrtek odpoledne newyorkského času přišel o tucet miliónů dolarů, a je zticha.

Tady něco smrdí.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.