bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: puky budou měnit barvu

11. prosince 2018, 7:50

Petr Adler

Není známo, zda NHL bude zkoušet rozhodčí na barevnou citlivost, ale asi bude muset. Začíná totiž zkoušet vývoj puku, jehož barva se mění s jeho teplotou. Zmrzlý puk klouže rychleji. Když se zahřeje, bude nejlepší ho vyměnit za jiný, zmrzlý, a ten rozehřátý zase hodit do ledničky.

Tentokráte nejde o nesmyslný pokus se zvláštním zařízením uvnitř puku, které v přímých televizních přenosech způsobovalo, že čím rychleji letěl puk, tím výraznější byl zářící ohon, který připomínal kometu. Tenkrát to byl zhovadilý nápad amerických televizních produkčních, kteří tvrdili, že nenavyklé oko si na obrazovce nevšimne, odkud a kam letí puk, a že jestli NHL chce přitáhnout více amerických televizních diváků, musí jim to koukání nějak ulehčit.

Nápad se jim tenkrát trochu vymstil: někteří američtí diváci, takto nalákáni, zašli na stadión, aby viděli, jak to vypadá doopravdy, a spustili rámus, že ohnivý puk je v podstatě zavádějící reklama, protože nic takového nebylo na stadiónu vidět. A když se ptali, dostalo se jim věcně stručného vysvětlení, že tohle je jev stvořený pro televizi. Tou dobou ale ještě nefrčely pořady, které o sobě tvrdí, že jsou přímo ze života (řečené reality television). Takže popuzení američtí diváci si stěžovali.

Puky vypadající jako komety tím skončily.

Rychlejší hokej, rychlejší puky

Nové hokusy-pokusy jsou o něčem jiném.

Šéf rozhodčích, kteří pracují mimo led (na trestných lavicích, časoměřiči, video, atd., v řeči hrdého Albionu off-ice officials) vytáhne před každou třetinou z mrazáku určité množství puků. Ty uloží do přenosné krabice, která slouží jako termoska. V mrazáku byly v teplotě mezi -7 až -10 stupni, a v oné hranaté termosce se moc nezahřejí.

Jen po zajimavost: v každém zápase NHL se spotřebuje v průměru tucet puků. Každé mužstvo spotřebuje za sezónu zhruba patnáct set puků. Jednou se stalo, že puky létaly na všechny strany, diváci je nevraceli, a bylo jich k dohrání zápasu zapotřebí celých 22. Bývaly ale také časy, kdy diváci puky vraceli, takže se povedlo zápas dohrát jen s jedním. Tohle se stalo naposledy v roce 1979, a ten puk je dodnes uschován v Dvoraně slávy.

Když ale puky padnou na led, je to jiná káva. Během určité doby se trochu ohřejí, takže najednou kloužou pomaleji. Potíž je v tom, že to by museli rozhodčí při každém vhazování nějak měřit teplotu puku. Hmatem nebo přiložením ke tváři, každý by ji měřil jinak.

O vědě se říká, že stojí a padá s přesností. Proto nastoupila věda i do hokeje.

Slavný český novinář a spisovatel Karel Čapek v jedné ze svých povídek vyprávěl o vědcích, kteří měli rozhodnout, co, jak a kdy se může dít s jehlou před, během nebo po pečení housek. Nejdříve prý spílali na osud, ale pak se dopracovali k tomu, že pekli nejlepší housky v celé Praze, a tu záhadu objasnili.

To, napsal tenkrát Karel Čapek, je ta pravá vědecká vášeň.

A to samé se stalo, když se Dan Craig, který řídí hokejová vybavení NHL, zeptal tvůrce barev PPG Paints, zda by dokázali vymyslet puk, který by měnil barvu tak, jak se mění jeho teplota. Výzkumní pracovníci podniku přišli s pojmem zcela vědeckým: thermochromický nátěr (thermochromic coating).

Podstata je prostá: jak se mění teplota puku, tak se mění jeho barva. Přesně podle zadání.

První otázka Dana Craiga zněla: a, pánové, nezpomalí ten samotný nátěr pohyb puku?

Nikoliv, řekli odborníci z PPG Paints. Chemikálie, která způsobuje změnu barvy, bude rozpuštěna v barvivu, kterým je puk nastříkáván už dnes: nese značku NHL a podpis komisaře Garyho Bettmana.

Craigova obava byla oprávněná: několikrát se stalo, že si různé podniky zaplatily, že na druhé straně puku bude nějaká jejich reklamní nálepka a to, řekl Craig, ovlivnilo vlastnosti puku nad přijatelnou míru.

Takhle rozhodčí dostanou puk z mrazáku, podívají se na značku NHL, uvidí, že je purpurová, tedy v pořádku, a jak se barva bude s postupem času blížit bílé, budou vědět, že puk si pro tuto chvíli odehrál svoje.

Nový puk bude i nadále výrobkem québeckého podniku InGlasCo se sídlem v Sherbrooke. Světlo světa spatří ve zkušebním provozu už 1. ledna 2019 v utkání pod širým nebem mezi Chicago Blackhawks a Boston Bruins, zvaném 2019 Bridgestone Winter Classic, na ploše Notre Dame Stadium, kde jsou hlavními hvězdami sportovci universitních mužstev Fighting Irish. Další veřejnou zkoušku podstoupí nový puk koncem ledna, v rámci Zápasu hvězd v San Jose.

A když budou všichni spokojeni, budou mít v InGlasCo co dělat, aby se nový puk stal stálou částí výzbroje NHL. Pro príští sezónu jich budou muset vyrobit alespoň 46,500.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.