bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: schyluje se k rozšíření? NHL rozeslala mužstvům přesná pravidla

11. června 2016, 3:08

Petr Adler

Všechna současná mužstva NHL dostala v těchto dnech od vedení ligy seznam podrobných pravidel pro tzv. rozšiřovací výběr (expansion draft), k němuž by mohlo dojít začátkem příštího léta, u příležitosti rozšíření ligy.

Co míní výkonný výbor doporučit Radě guvernérů NHL, a jak se Rada rozhodne ve svém hlasování 22. června v Las Vegas, to (alespoň úředně) vědí pouze ti, kteří byli přítomni úterní schůzi výkonného výboru v kanceláři NHL v New Yorku. Skutečnost, že liga začala rozesílat podrobnosti, které by platily pouze v případě, že se Rada usnese, že lepší půl miliardy (nebo celá miliarda) dolarů v hrsti než další léta úvah, se zdá naznačovat, že výkonný výbor doporučil rozšíření, a že tak učinil dost důrazně, aby se Rada přiklonila k jeho schválení.

Jednou z nejdůležitějších (a dosud neznámých) podrobností je ustanovení o tom, jak zkušení musí být hráči, které nebudou současná mužstva chránit, čili, kteří budou k mání nastávajícímu novému mužstvu. Nejméně dva útočníci a jeden obránce musí mít odehráno v právě ukončené sezóně alespoň čtyřicet utkání v NHL, nebo alespoň sedmdesát zápasů ve dvou předchozích sezónách.

Kromě toho bude platit, že tito hráči, které jejich dosavadní mužstvo nechrání (podle nově rozeslaných podrobností se jim má říkat hráči spadající pod pravidlo 40/70) musí mít smlouvy, které budou platit alespoň po celou první sezónu po rozšíření.

To je patrně okolnost, kterou měl na mysli zástupce komisaře NHL Bill Daly, když řekl, že dosavadní mužstva, která nebudou schopna splnit všechny podmínky, utrpí “významné” tresty. Na přímý dotaz je pak upřesnil: “Ztráta místa ve vstupním výběru (entry draft) a/nebo hráčů.”

To “a lomeno nebo” (a/nebo) znamená, že liga může rozhodnout buď tak, nebo jinak, nebo může použít obou možností. Bude záležet na míře provinění. To, podle neúředního sdělení, bude liga zvažovat tak, že bude sledovat co nejpozorněji, zda provinivší se mužstvo způsobilo, že nemá takové hráče záměrně, tedy až po vyhlášení rozšíření, nebo dříve, kdy ještě nemohlo mít ponětí, co se děje.

Ztrestáno bude ale bez ohledu na tuto drobnost, lišit se bude pouze výše trestu.

Obecně řečeno, každé mužstvo bude smět chránit sedm útočníků, tři obránce a jednoho brankáře. Toto pravidlo tedy zůstává beze změn.

Liga nyní mužstvům dodala podrobná vysvětlení ohledně hráčů, kteří mají v současných smlouvách doložky o stěhování pouze se svým souhlasem (no-move clause) a výměnách omezených jejich souhlasem (no-trade clause). Tito hráči se započítávají do povoleného počtu chráněných, nejsou tedy vyňati jen kvůli zmíněným doložkám. Rozhodující v takových případech bude, zda smlouvy (včetně doložek) těchto hráčů platí do konce sezóny 2017-2018.

Takže třeba takoví Pittsburgh Penguins, budou-li i nadále lpět na tom, že jejich brankářskou jedničkou je Marc-André Fleury, ho budou muset chránit. Vystaví se tak ovšem nebezpečí, že ztratí mladšího Matta Murrayho, chlapíka, který je přivedl až k branám do ráje, známým též jménem Stanleyův pohár.

Jinak na tom budou hráči s doložkami o stěhování, jejichž smlouvy vyprší 30. června 2017. Mimochodem, má se tím na myslí půlnoc ze 30. června na 1. července. Očekává se sice, že rozšiřovací výběr (expansion draft) se bude konat týden nebo dvě neděle před tímto datem, ale třeba takový obránce Calgary Flames Dennis Wideman nebo útočník Minnesota Wild Thomas Vanek nebudou muset být chráněni.

Po složitém jednání s hráčskými odbory NHLPA došlo také k upřesnění pravidla o hráčích, kteří mají smluvně zajištěno, že je nesmí klub stěhovat jinam bez jejich souhlasu. Mužstva budou smět takové hráče požádat, aby se pro tento případ tohoto práva vzdali.

Tady bude zajímavé sledovat, co by se v takových případech stalo.

Hráč si může postavit hlavu: líbí se mi tady, manželka tady má spoustu kamarádek, děti si zvykly na školy, do nichž chodí, mám tady příbuzné, mám tady podnikatelské zájmy, jsem součástí nějakého místního dobročinného spolku, důvodů může být víc.

Nebo si hráč může říci: no, jestli mě tu nechtějí chránit, to znamená, že nejsem v tomto mužstvu nenahraditelný (aniž by si řekl, že nahraditelní jsme všichni), proč bych se měl trápit tím, že mě kouč přestane stavět, když je možné, že v novém mužstvu budu kapitánem?

Jestli tedy Rada guvernérů teď schválí rozšíření (a jestli do dvou týdnu budou podepsány všechny nezbytné smlouvy a dohody), můžeme očekávat v době předcházející hráčskému výběru příštího roku záplavu výměn. Tady ovšem vstoupí do hry velice zajímavé omezení, zaznamenané v kolektivní smlouvě (a o jehož zrušení se údajně nesnažila ani liga, ale ani odbory): jestli se mužstvo zbaví hráče během tohoto období, nesmí se ho snažit získat zpět do 1. ledna příští sezóny.

Hráčů, kteří mají do dvou let profesionální zkušenosti, se celý tento cirkus netýká. Určení, jak spočítat profesionální zkušenost je dáno v kolektivní smlouvě: osmnácti- až devatenáctiletý hráč, který odehrál deset zápasů v NHL, má na účtu započítánu celou sezónu. Pro starší hráče se profesionální zkušenost počítá podle skutečně odehraných sezón v NHL nebo v nižší soutěži (AHL). Jestli tedy ve středu 22. června nejméně 24 že 30 majitelů řekne, že ano, přijde každé mužstvo přinejmenším o jednoho hráče (v případě rozšíření o jeden klub), nebo nejvýše o dva hráče (pakliže Rada guvernérů odsouhlasí rozšíření o dvě mužstva).

Zatímco úřední ticho po pěšině trvá, severoameričtí znalci místních poměrů rozšiřují údajně zaručené zprávy, že novým členem NHL bude mužstvo v Las Vegas. Jmenovat se může třeba Las Vegas Aces (doslova Esa z Las Vegas), nebo Las Vegas Gamblers (Hazardéři z Las Vegas). Nebo také jakkoliv jinak.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.