bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: Seattle odstupuje ze soutěže o NHL. Prozatím?

18. července 2015, 7:28

Petr Adler

Seattle nepodá přihlášku ke vstupu do NHL. Alespoň ne v době, kterou si liga určila jako součást řízení ke svému rozšíření.

Reportér Chris Daniels z tamní televizní stanice KING 5 News napsal, že mu toto rozhodnutí Victora Colemana (na snímku s vidinou nové haly) potvrdily nejméně tři na sobě nezávislé zdroje.

Victor Coleman stojí za touhou města po mužstvu NHL a podle dosavadních úvah měl být jeho majitelem.

Zájemci mají lize podat sice předběžné, avšak přesto závazné, přihlášky nejpozději v pondělí 20. července. Závaznost jejich přihlášek měla potvrdit záloha ve výši 10 miliónů amerických dolarů; dva milióny z těch desíti mají být nevratné.

Daniels dále sdělil, že Colemanovi zástupci řekli NHL, že nejdřív musí mít jasno v otázce nové haly, a pak teprve že se přihlásí. Ostatně, komisař NHL Gary Bettman ve svém oznámení, že liga začne podnikat kroky ke svému rozšíření, zdůraznil, že součástí přihlášky musí být také dokumentace týkající se haly. To Coleman zatím lize dát nemůže.

Nicméně, řekl dále reportér Daniels z KING 5 News, Coleman doufá, že ve chvíli, kdy vyřeší otázku haly a předloží lize přihlášku, vyřídí ji NHL přednostně (fast-track).

V každém případě Coleman, takto rodák z kanadského Vancouveru, plánuje, že Seattle bude mít mužstvo NHL, a že to bude pod jeho vedením.

Potíž je hlavně v tom, že Victor Coleman by rád postavil novou halu ve čtvrti jménem SoDo, dokonce ví o pozemku, jenže ten patří podnikateli Chrisu Hansenovi, který tvrdí, že dodnes nedostal od Colemana formální nabídku, takže jsou všechny řeči předčasné.

Reportér Daniels mezitím zjistil, že si Coleman s Hansenem nedávno vyměnili několik návrhů, jenže se nedostali dál než k tomu, že si navzájem potvrdili jejich příjem.

Další potíž je v tom, že Hansen sice má předběžné stavební povolení, ovšem to mluví o hale pro mužstvo košíkářské NBA. Mezi těmito dvěma stavbami by zajisté byly nějaké rozdíly. Zda by byly tak rozsáhlé, že by město a okres musely hlasovat znovu, tentokráte o hokejové hale, není podstatné. Důležité je, že předpis je předpis. Na papíře stojí NBA. Na papíře by muselo stát NHL.

Je to svým způsobem logické, protože Hansen se ucházel o přispění daňových poplatníků.

Coleman není sám

Investiční bankéř z Connecticutu jménem Ray Bartoszek získal předkupní právo k nákupu pozemku v předměstí Seattle jménem Tukwila. Ohlásil, že by na tom pozemku, vzdáleném nedaleko od velkého obchodního střediska Southcenter Mall, rád postavil halu pro NBA i NHL. A rovnou řekl, že by nechtěl ani halíř od daňových poplatníků.

Radniční výbor začal studovat dopad případné haly (s okolím i zázemím) na životní prostředí. Bartoszkovi lidé tvrdí, že předpokládají, že by začali stavět buď koncem letoška nebo začátkem příštího roku. Z toho by plynulo, že mají náznaky (a věří jim), podle nichž jim radnice stavbu povolí.

Vedení NHL ovšem odmítá potvrdit nebo popřít, že by v pondělí 20. července očekávalo také přihlášku páně Bartoszkovy skupiny.

Je ovšem známo, že vedení NHL se na oblast amerického tichomořského severozápadu (Seattle) dívá se zájmem. Není ale dodnes známo, jak je možné, že velice levicová radnice v Seattle kývla na nápad, že by se na stavbě páně Colemanovy haly měli podílet i daňoví poplatníci.

Kde je zatím jasno?

Nikde. Snad jen v tom, že ve hře zůstávají Las Vegas a Québec City.

Hala vedle hotelu MGM Grand v Las Vegas už je skoro hotová, vlastnit ji bude skupina, které patří také Los Angeles Kings (AEG), nastávající majitel zajistil předběžné objednávky více než 13 tisíc sezónních vstupenek od místních obyvatel (tato číslice nezahrnuje předběžné objednávky hotelů a zábavních středisek), takže by se zdálo být všechno v suchu.

Jeden z největších podniků v La Belle Province, zpravodajský magnát jménem Québecor, postavil uprostřed města novou halu (Videotron Centre), která odpovídá nejsmělejším požadavkům NHL. Nemůže sice mluvit o závazných objednávkách sezónních vstupenek, ale ani o tom, zda Québec vůbec zůstane v Kanadě: nedávný šéf Québecoru Pierre Karl Péladeau odstoupil z podniku proto, aby se stal šéfem provinční opoziční strany Parti Québécois, jejímž jediným (ale zato zásadním) bodem programu je odtržení Québecu od zbytku Kanady.

Co by tenhle krok udělal s už beztak chatrným hospodářským zázemím, na které by se měli spoléhat obnovení Québec Nordiques, je poměrně snadné si představit.

Jistě, kanadský předseda vlády Stephen Harper při nedávné tiskovce v Québec City odpověděl na otázku, co říká na návrat NHL do hlavního města provincie. I přesto, že se ta tiskovka původně týkala něčeho úplně jiného.

“Zajisté,” řekl Harper, “zajisté, souhlasím, že vaše provincie si zaslouží mít dvě mužstva.”

Pak, aby trochu popíchl, dodal, že i takové Toronto by si možná zasloužilo dvě mužstva, jen aby dodal, že ono by možná stačilo, kdyby mělo alespoň jedno.

Harper je zanícený hokejový fanoušek. Dokonce před časem sepsal ohromně zajímavou a čtivou knihu o jedné z nejzajímavějších kapitol dějin kanadského hokeje. Jmenuje se A Great Game: The Forgotten Leafs And The Rise Of Professional Hockey. Peníze za sepsání a prodej putují rovnou od vydavatele dobročinnému spolku na podporu veteránů kanadských ozbrojených sil.

Takže ani není divu, že když se ho před lety zeptal jakýsi reportér v Québecu v přímém přenosu, zda jeho vláda přispěje Québecoru na výstavbu nové haly, odpověděl Harper bez jediné vteřinky na rozmyšlenou: “Moje vláda nepodniká v profesionálním sportu.”

Ostatně, podobně odpověděl o něco později na žádost majitele Edmonton Oilers Daryla Katze, aby federální vláda poslala nějaký ten peníz na stavbu nové haly jeho mužstva.

Je také otázka, zda se na misku vah při rozšiřování přihodí také otázka rovnováhy. Východní konference má dnes 16 mužstev, západní jen 14, a to vadí jak lize, tak jejím fanouškům. Komisař Bettman několikrát řekl, že to může být jedním z měřítek, ale že to nebude rozhodující měřítko.

A je také pravda, že ti, kteří se podivují nad cenou vstupenky (500 miliónů dolarů) zapomínají, že nová mužstva nejsou jen přínosem. Hokejové příjmy ligy se teď dělí mezi třicet mužstev. Když nějaké přibude, hokejové příjmy neporostou (alespoň na začátku) tak rychle, aby se částky, které se přerozdělují, nezmenšily.

Chytřejší budeme v úterý 11. srpna: den před tím totiž NHL obdrží závazné přihlášky pro nejbližší období.

Na přímou otázku, kdy se liga rozhodne, odpověděl Bettman s překvapující přesností: “Nevím.”

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.