bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: šéf Vancouver Canucks je pytlák

25. června 2016, 21:04

Petr Adler

Upřímnost se nevyplácí, zjistil generální manažer Vancouver Canucks Jim Benning (na snímku). Pár dnů před zahájením vstupního výběru (entry draft), se zmínil v rozhlasovém rozhovoru se stanicí TSN 1040 ve Vancouveru, že telefonoval kolegovi Marcovi Bergevinovi z Montreal Canadiens, aby zjistil, co by chtěl výměnou za obránce P.K. Subbana. Dodal, jen mimochodem, že v sobotu, kdy už se to bude smět, zavolá zástupcům dosavadního kapitána Tampa Bay Lightning Stevena Stamkose, aby zjistil, zda, za jakých podmínek a za kolik by měl obávaný střelec zájem se přestěhovat od Atlantiku k Pacifiku.

Tím porušil pravidlo 15 stanov NHL o neoprávněném zasahování do věcí jiných mužstev. Řečí hrdého Albionu se tomu říká tampering, a zjednodušeně by se ten výraz dal přeložit jako pytlačení.

Může tisíckrát říkat pravdu (například o telefonátu do Montrealu nebo o úmyslu prozvonit Dona Meehana z Newport Sports). Pravidlo říká výslovně, že nesmí veřejně mluvit o hráčích jiných mužstev, pakliže (a dokud) tito jsou vázáni ke svým mužstvům platnými smlouvami.

Pro dějepisné příklady není třeba chodit moc daleko. Když ještě stal na střídačce Toronto Maple Leafs, řekl Ron Wilson v rozhlasovém rozhovoru, že si myslí, že jeho mužstvo bude usilovat, aby získalo dvojčata Daniela a Henrika Sedinovy, tehdy (a dodnes) zaměstnance Vancouver Canucks. Než se stačil rozkoukat, byl o něco lehčí. Podle zákulisních údajů, jimž není třeba nedůvěřovat, byl lehčí o 25 tisíc amerických dolarů.

To bylo v roce 2009. Pakliže liga vezme v potaz pouze dopad inflace, může Benning očekávat, že zaplatí mnohem více.

Zástupce komisaře NHL Bill Daly řekl, že liga už o věci jednala s Benningem i jeho nadřízeným Trevorem Lindenem, a že očekává, že zveřejní své rozhodnutí během příštího týdne.

Daly naznačil, že se někteří uřeknou, aniž by si uvědomili dosah svých slov. Zdůraznil ale, že se liga neřídí při stanovení trestu pouze inflací.

Znalci místních poměrů mluví o tom, že Benningova upřímnost může jeho mužstvo stát pár míst ve výběru. Kdyby mělo dojít k tomuto trestu, muselo by se to stát ale až v příštích letech, protože výběr 2016 se schyluje k závěru.

To se ale asi nestane. Daly řekl, že si nevzpomíná, že by liga kdy úředně a veřejně oznámila tresty za pytlačení. Při rozhodování bude brát v potaz řadu okolností. Třeba: poškodily někoho nevhodné výroky? Jestliže ano, jak? Když jde pouze o porušení pravidla, je to něco jiného než posuzování škody.

Kupříkladu, Benningova slova o tom, že chce v sobotu hovořit se Stamkosovým zástupcem. Viděno čistě právnicky, ano, je to přestupek. Ale když si uvěomíme, že ta slova pronesl pouhých pár dnů od chvíle, kdy ten telefonát bude smět učinit, je to hrdelní zločin? Bude to hrdelní zločin, kdyby po hovoru s Donem Meehanem oznámil, že s ním mluvil? Co by se stalo, kdyby řekl, jak se s Meehanem domluvil? Co by se stalo, kdyby jenom odpověděl kladně na otázku, zda s ním mluvil a odmítl odpovědět na další otázku, totiž, a jak to dopadlo?

Co se stalo, to se neodstane.

Ale Benning by si mohl povšimnout, co se stalo, když se někdo zeptal generálního manažera Calgary Flames Brada Trelivinga, zda mluvil s Tampou o jejich brankáři Benovi Bishopovi. Otázka padla krátce před oznámením, že Flames získali Briana Elliotta ze St. Blues, a Treliving neměl za nutné tuto výměnu zmiňovat, neboť ji ještě nepotvrdila liga.

Po vyslechnutí otázky o Tampě a Bishopovi odpověděl Treliving stručnou větou: “Zásadně odmítám hovořit o hráčích, kteří jsou zaměstnáni u jiných mužstev.”

Ušetřil si tom nejméně 25 tisíc dolarů. Kdo ví, kdy se mu budou hodit.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.